Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Hatice Tatar, ilerlemiş yaşına rağmen üzüm şırası ve irmik karışımından yapılan ve yörede ’üzüm köftesi adı verilen üzüm pestilinin yapımını sürdürüyor.

Sarıgöl’de bir zamanlar bütün evlerde kışlık yiyecek olarak hazırlanan üzüm köftesi (üzüm pestili) artık bir evde yapılıyor.

Sarıgöllü Hatice Tatar, üzüm köftesinin yapımının zahmetli olduğunu bu nedenle yeni yetişen gençlerin üzüm köftesi yapmakta zorlandığını belirterek şöyle konuştu: "Üzüm köftesi kış aylarında evlerde çerez olarak tüketilmektedir. Üzüm zamanı üzüm şırası ve irmik karışımından eskiden her evde yapılırdı. Artık üzüm köftesini yapan kalmadı. Ben her yıl yapmaktayım. Gerçekten zahmetli oluyor. Torunlarıma vermekteyim. Aynı zamanda yeni nesillerin üzüm köftesini unutmamalarını sağlıyorum."

ÜZÜM KÖFTESİ NASIL YAPILIYOR?

Sarıgöl’de üzüm köftesini yapan tek kişi olarak bilinen Hatice Tatar, kış aylarının aranan çerezleri arasında yer alan üzüm köftesi yapımını şöyle anlattı:

"Üzümün şırası ve irmiği birlikte bir saat kıvama gelene kadar kazanlarda birlikte kaynatılır. Şıra ve irmik birlikte koyulaşınca kazandan alınarak geniş kapların içlerine konularak soğutmaya bırakılır. Biz buna pelte adını veririz. Pelte olarak yenilmektedir. Pelte haline gelince tepsilerin içerisinde bıçaklarla baklava dilimleri şeklinde keseriz. Sonra da temiz bezlerin üzerine düzgün bir şekilde keserek güneş altında kurumasını bekleriz. Bu durumda her gün pestilleri kuruması için teker teker çevirmek gerekir. Kuruyunca toplarız ve kavanoz içinde kış aylarında tüketilmesini sağlarız. Raf ömrü uzundur."

Hatice Tatar üzüm köftesinin kış aylarında yalnız olarak tüketildiği gibi leblebi, fındık ve cevizle de tüketilmekte olduğunu belirtti.

PAZARLARDA BULMAK ZOR OLUYOR

Hatice Tatar, üzüm köftesi yapanların yok olması nedeniyle pazarlarda çok zor bulunduğunu belirterek, "Sarıgöl’de üzüm köftesi yapan bir tek ben varım. Bende kısıtlı imkanlarla sadece kendim ve torunlarım için yapmaktayım. Ama bazen Buldan’ın köylerinden pazara getiriyorlar bu da çok değil. Geçen yıl kilosunu pazarda 15-25 TL arasında tek bir yerde sattılar. Oysa eskiden evlerde bol miktarda yapılırdı. Zahmetli olduğundan yapanlar kalmadı" dedi.

Editör: TE Bilişim