Salihli İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Alim Yavuz, son günlerde artış gösteren intihar olayları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.


Son dönemde artış gösteren intihar olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Salihli İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Alim Yavuz, intiharı önlemenin en iyi yolunun iletişim olduğunu söyledi. İntiharın bir kopuş olduğunu söyleyen Yavuz, "İntihar bir kopuştur. Aileden, sevdiklerinden, hobilerinden, arkadaşlarından ve nihayetinde hayattan bir kopuş. Birey bu saydığımız aşamalardan birer birer kopmaya başladığında en sonunda hayattan da kopabilmektedir. Bu kopuşu engelleyebilmek için atılabilecek en önemli adım aile içi iletişimi canlı tutmaktır. Zamanla yaşanılan sorunlar bu iletişimin önüne bariyerler örmektedir. Aile bireyleri aralarındaki iletişim kanallarını açık tutarak bu bariyerlerin yükselmesine izin vermemelidir. Tek başına bütün suçu onların üzerine atmak, insan olarak sorumluluğumuzu göz ardı etmek demektir ama; teknolojik aletler bugün aile içi iletişimin önünde en büyük engel olarak yükselmektedir. Akşamdan akşama görüşen aile bireyleri, alel acele yenilen bir akşam yemeğinden sonra hemen telefonlarına, tabletlerine, televizyonlarına, bilgisayarlarına yönelmektedirler. Aile içinde, bireylerin gün içinde yaşadığı sorunlar konuşulmamaktadır. Aile içi iletişim ve etkileşim bu bariyerlerle kesintiye uğramaktadır” dedi.


"ANNE VE BABALARIN DİKKATLİ OLMASI GEREKİR"


Açıklamasının devamında anne ve babalara uyarılarda bulunan Yavuz, "Aileden kopan gençler madde kullanmaya, alkole, suça doğru savrulmaya başlarlar. Bu savrulması durdurulamayan gencin intihara yaklaşması kaçınılmazdır. Bunu önlemek için anne ve babanın dikkatli ve ilgili olması gerekmektedir. Bu konuda anne ve babanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır: Çocuğunuzla aranızdaki bütün iletişim kanallarını sonuna kadar açık tutun. Bu bağlamda nasihat ve övgü soslu konuşmalardan bağımsız olarak, doğrudan anlama ve dinleme odaklı iletişim kurmaya özen gösterin. Çocuğunuzu baskı altına almadan, kimle arkadaşlık ediyor, hangi ortamlara girip çıkıyor mutlaka bilgi edinin. Sportif ya da sanatsal bir faaliyet alanına yönlendirin. Odasına kapanmasına ve saatler boyunca orada kalmasına seyirci kalmayın. Devam ettiği okul idaresi ve rehberlik servisiyle irtibat halinde olun. Günlük hayatındaki keskin değişiklikleri takip edin, bunların nedeni üzerinde düşünün. Sosyal medya kullanımını yasaklayıcı zihniyetten bağımsız olarak kontrol altında tutmaya çalışın. İlgili kurumlardan yardım isteyin. Günlük hayatın telaşı ve koşturmasında aile bireylerinden her sorunla baş etmesi beklenmemelidir. Ancak baş edilemeyen sorunlar için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. İlçemizde kolay ulaşabileceğimiz uzmanların çalıştığı birimler bulunmaktadır. Salihli Sosyal Hizmet Merkezi olarak, ihtiyaç duyan her vatandaşımızın başvurması için bir danışmanlık masası kurmuş bulunuyoruz. Vatandaşlarımız bu birimimize bireysel danışmanlık ya da aile danışmanlığı için başvurabilirler. Bunun yanında, Okul rehberlik servisleri, Hastanelerin psikiyatri poliklinikleri, Aile Hekimliklerinden yardım ve destek alınabilmektedir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim