Kurbanlık hayvanların eziyetsiz ve doğru bir şekilde kesilmesinin önemine dikkat çeken Yıldız, "Kesim noktasında özellikle hatırlatmak istiyoruz ki bu hayvanları biz dini vecibemiz için keserken hayvan refahını da düşünmek zorundayız. Biz kendi dini vecibemizi yerine getirirken o hayvana eziyet etmeden ehil kişiler tarafından düzgün bir şekilde boğazlanmasını hem bu hayvanın etinin doğru olgunlaşmasını sağlayabilmek hem de gerekli olan hayvan refahına da dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kurbanlık edilecek hayvana iyi davranılmalı, strese sokulmadan, canını yakmadan ve ehil kişiler tarafından biran önce işlemin yapılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Atıklar düzgün bir şekilde imha edilmeli
Yıldız, “Kurban atıklarının da doğru bir şekilde imha edilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, "Eskiden Kurban Bayramı sonrası yaşanan manzaralarla bu sıralar pek karşılaşmasak da atıkların özellikle bağırsakların, işkembenin doğru yerlerde, doğru şekilde atılması çevre anlamında da çok ciddi önem taşıyor. Çünkü kasaplık olarak kullanılmayan malzemelerin hayvanda olası bir hastalığı dışarıya bulaştırma etkenleri de bizim için söz konusu. Bu atıkların doğru imha edilmesi noktasında halkımızın bilinçli davranması gerekiyor." dedi.
200'den fazla zoonoz hastalığı var
Merter Yıldız, "Bizler hem hayvanların sağlığı hem de bir noktada insan sağlığı için ciddi manada mesai harcayın bir meslek grubuyuz." diyerek sözlerine devam eden Yıldız sözlerini şöyle tamamladı, "Neden insan sağlığı diyorum? Hayvanlardan insanlara bulaşması muhtemel 200'den fazla zoonoz hastalığı var. Bu zoonoz hastalıkların birçoğu da hem hayvanların kanları hem de etleriyle insanlara bulaşabiliyor. Biz meslek camiası olarak bu bulaşıcı hastalıklara engel olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Hem hayvanların kesim öncesinde hem kesim sonrasındaki muayeneleri sonrasında riskli ve tehlikeli gördüğümüz hayvanların tüketilmemesi noktasında elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız ve vermeye de devam edeceğiz. Vatandaşlardan ricam, kesildikten sonra şüphelendiğiniz, etlerinde gördüğünüz herhangi bir olumsuzluğu mutlaka bir veteriner hekime danışın. Bu işin bileni veteriner hekimdir. Danışarak tüketmenizde fayda olduğunu hissettiğiniz, farklı olarak gördüğünüz bir ette şüpheye düştüğünüzde mutlaka veteriner hekime danışın. Onlar sizi doğru yönlendirecektir. Şuanda bir hastalık mihrakı veya Manisa için tehlike arz edecek bir durum söz konusu değil ancak bu dönemde yani kurban döneminde hayvan hareketleri çok yoğun olur. Bu kurban dönemindeki hayvan hareketleri tarım il müdürlükleri vasıtasıyla, müdürlüklerdeki veteriner hekimler tarafından tamamen kontrol altına alınmış durumda ama kaçak olma ihtimaline karşı bizler Kurban Bayramında da görevimizin başında olacağız. Sağlıksız hayvanların halkımıza ulaşmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Vatandaşlardan ricamız, son bir haftamız kaldı. Kurbanlık hayvan alacaksanız, veteriner hekim denetiminde olan yerlerden, veteriner hekimler tarafından denetlenen hayvan pazarlarından veya veteriner hekimin olduğunu düşündüğünüz, emin olduğunuz hayvancılık işletmelerinden mutlaka kurbanlıklarınızı temin etmeye çalışın. Emin olun, yetiştirilmesinden sofranıza gelene kadar geçen süreçte veteriner hekimler olarak hem bu hayvanlarımızın hem de insanlarımızın sağlığını korumak için görevde olacağız" diye konuştu. Yıldız konuşmasının sonunda tüm Manisalıların ve İslam Aleminin Kurban Bayramı da kutladı.


Editör: TE Bilişim