Açılan stantta vatandaşların karbonmonoksit ölçümü yapıldı. Sigarayı bırakın vatandaşlar ceplerindeki sigara paketlerini dumansız hava sahası yazılı sandıkların içine attı. 4207 sayılı Kanun kapsamında Manisa’da 22 denetim ekibi 2018 yılında 73 bin 253 denetim bu denetimlerde kapalı alanda tütün ve tütün ürünlerin tüketilmesi yasağına uymayan 328 kişiye para cezası uygulandı. Ayrıca kapalı alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesine izin veren 466 işletmeye para cezası, 26 işletmeye kapatma cezası verildi. Manisa’da mevcut sigara bırakma polikliniklerine 2018 yılı içerisinde 13 bin 791 kişi müracaat etti. 7 bin 882 kişiye ilaç tedavisine başlandı. 3 bin 229 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verildi. 4 bin 697 kişi sigarayı bıraktığı tespit edildi. 6 bin 65 kutu ilaç ve 2 bin 52 adet nikotin bandı dağıtıldı.

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, açılan stantta vatandaşların sigarayı nasıl bırakacakları konusunda bilgilendirdiklerini, karbonmonoksit ölçümlerinin yapıldığını, sigarayı bırakmanın toplumsal açıdan ne kadar önem arz ettiğini paylaştıklarını kaydetti. Sigaranın bir salgın olarak görüldüğünü vurgulayan İlgün, “Dolaysıyla sigarayı bırakmak her açıdan hem sağlımız açısından, hem de etrafa bir pasif etkilerini etkilememek açısından önem arz ediyor. Manisa’da sigara bırakma polikliniklerimiz artıyor, sigara bırakmayla ilgili ilaçların temini ve dağıtımı konusunda oldukça yüksek oranlara ulaşıyoruz” diye konuştu. 
Yeşilay Manisa Şube Başkanı Salih Fulcun, sigaranın hem içene, hem sevdiklerine aynı anda zarar verebilen bir zararlı alışkanlık olduğunu kaydetti. Sigara tüketen bir bireyin hem ülke ekonomisine, hem de kendi sağlığıyla ilgili süreçlere verdiği zararları minimuma indirmek adına sigarayı bırakmak için bir dönüm noktası olması düşüncesiyle 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinliği tertip ediliyor her yıl. Aslında sigarayı bırakmak için her gün bir dönüm noktası. Bir sabah kalktığınızda sağlıklı bir birey olmak adına sigarayı bırakabilirsiniz” diye konuştu. 

Sigara içenlerin sağlıklı yaşam hakkını kimsenin elinden alamayacağını vurgulayan Manisa Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Leyla Arıcı, pasif içiciliğinin zararlarına dikkat çekti. Arıcı, “Sigara tiryakiliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Ölüm, sigara yüzünden oluşan hastalıklar sonucu meydana gelir. Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’nın nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır” dedi. 

Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığına dikkat çeken Arıcı, “Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23’ü, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Akciğer kanserinden kalp hastalıklarına ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa zemin hazırlayan sigara, ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Eğer önlem alınmazsa bu sayının 2030 yılına gelindiğinde yılda 240 bin olması beklenmektedir.  Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü hakkında Kanun kapsamında ihlallerin tespitine yönelik Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) ile ihbar ve Şikâyetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlaması yapılmaktadır. İlimize Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Tablet Bilgisayarlarla ve il genelinde 22 denetim ekibimizle denetimler yapılmaktadır.  Denetimlerimiz mesai saatleri ile sınırlı tutulmayıp hafta sonları da dahil olmak üzere 24 saat üzerinden planlanarak yapılmaktadır. 4207 sayılı Kanun ihlaline şahit olan vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 112 Acil Çağrı hatlarına ve yeşil dedektör uygulaması ile şikâyette bulunabilirler.  Sigarayı bırakmak tiryakilere imkânsız gibi gelmekle beraber bunu başaran milyonlarca kişi var. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde tüm sigara kullanıcılarına “Siz de çok geç kalmadan yeni bir adım atın. Sağlığınıza yatırım yapın ve sigarayı bugün bırakın. Hiçbir zaman çok geç olmadığını unutmayın" diyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından ekipler işletmelere giderek denetimler gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim