Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, fonksiyonel tıp tekniklerinde kullanılan homeopatik tıbbi ürünlerin yasal çerçeveye kavuşmasını doğru bulduklarını, aynı çalışmanın takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlerde de yapılmasını talep etti. 

Fonksiyonel tıpta kullanılan homeopatik tıbbi ürünlerin ruhsatlandırması ve satışı, sadece eczanelerden yapılacak. 
Konuya ilişkin açıklama yapan Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, kararın doğru olduğunu ve aynı çalışmanın internette güvensiz bir şekilde satılan takviye edici gıdalar ile bitkisel ürünlerde de yapılmasını talep etti.

Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, “Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun "fonksiyonel tıp" konusunun altında yer alan homeopatik tıbbi ürünlerin yasal çerçeveye kavuşması için bir süredir devam eden çalışmaların son aşamaya ulaştığına dair haberler basına yansıdı. Bu doğrultuda homeopatik tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve satışının sadece eczanelerden güvenli bir şekilde yapılmasının sağlanacağı öğrenildi. Her şeyden önce, söz konusu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nın denetimi altında olması halk sağlığı adına çok önemli bir adımdır. Bunun yanı sıra homeopatik tıbbi ürünlerin satışının yalnızca, doğru ve güvenilir bilginin adresi olan eczanelerimizde ve eczacının gözetiminde yapılacak olması olumlu bir gelişmedir. Tedaviye ve ilaca dair her türlü uygulama sağlık çalışanlarının gözetiminde, bilimsel çerçevede yapılmalıdır. Sağlık otoritelerinin homeopatik tıbbi ürünlerin denetimlerini dikkatli, planlı ve kurallar dâhilinde yapması da son derece önemlidir” dedi.

’BİR VİTAMİN’ DEYİP GEÇMEYİN!

Başkan Balı, vitamin, takviye edici gıda ile bitkisel ürünlerin de yalnızca eczanelerden satılması gerektiğini belirterek, “Defalarca vurgu yaptığımız bir konuya yeniden değinmek isteriz. Bilindiği üzere COVID-19 ile birlikte takviye edici gıdalara ve bitkisel ürünlere olan eğilim toplumda artırmış durumdadır. Bunun yanı sıra ne yazık ki takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin merdiven altı üretimlerle, bu alanı fırsata çevirmek isteyen kişilerle, yanıltıcı reklamlarla ve sahte ürünlerle de sık karşılaşmaya başladık. Ayrıca ilaçlar ve ilaç kategorisinde değerlendirilmesi gereken tüm ürünlerin olduğu gibi takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlerin; üretimi, saklama koşulları, dağıtımı, imhası gibi basamakları mutlaka sağlık profesyonellerinin gözetiminde olmalıdır. Bu ürünlerin yerinin eczaneler, bu ürünlerle ilgili söz söyleyebilecek kişilerin yalnız ve yalnızca hekimler ve eczacılar olduğunu hatırlatıyor; takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin gerekli düzenlemelerin de yapılarak tıpkı homeopatik tıbbi ürünlerde olduğu gibi yalnızca eczanelerde, eczacının gözetiminde halka ulaştırılmasını talep ediyoruz. Vitamin ve gıda takviyeleri, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebilir ve bu durum kişilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Bazı vitamin ve gıda takviyeleri, bazı hastalıklarda ve hâlihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmamalıdır. Eczane dışında vatandaşa sunulan sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin yapılması mümkün değildir. Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir. Eczane dışında satılan ürünlerde, hekim ve eczacı danışmanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu da beraberinde hatalı kullanımı getirmektedir. "Bitkisel", "doğal" gibi masum ve ikna edici ifadelerle piyasaya sürülen ürünlerin yan etkilerinin bulunmadığını düşünmek bilimsel gerçekliklerle uyuşmamaktadır. Bitkiler, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içermektedir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim