Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ayhan KORKMAZ, projenin amacının kadınların normal doğuma teşvik edilmesi ve doğum sürecinde ağrının yönetilerek doğumun daha konforlu geçmesi olduğunu söyledi.
Türkiye’de ilk defa Anne Dostu Hastane unvanını almayı hak eden Akhisar Mustafa Kirazoglu , Merkezefendi ve Turgutlu Devlet Hastanelerinde açılmıs olan ‘Doğum Öncesi Hazırlık Sınıfları’nda görev alan eğitmenleri yetiştirmek ve doğumhanelerde çalışan ebelerin doğal doğum konusunda bilgilerini güçlendirmek amacıyla Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi binasında yer alan eğitim salonunda, toplam 30 kişiden oluşan ekibin katılımıyla eğitim gerçekleştirildi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Ebelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatma Deniz SAYINER ile Bakanlığımız Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nde görevli Eğitimci Nesibe ÜZEL tarafından gerçekleştirilen uygulamada katılımcılar 3 gün boyunca “Doğumda Uluslararası Felsefeler, Doğum Eylemi ve Evreleri, Doğumda Etkili Hormonlar, Ağrı Teorileri, Ağrı Fizyolojisi ve Ağrının Doğumdaki Rolü, Gebelikte Sağlıklı Yaşam ve Pelvik Taban Egzersizleri, Normal Doğumu Kolaylaştıran Stratejiler,Doğumda Duygusal ve Fiziksel Destek, Ikınma Teknikleri, Nefes Teknikleri,Masaj Teknikleri, Doğumda Kullanılabilecek Pozisyonlar,Doğum Ağrısı ile Baş Etmede Kullanılan İlaç Dışı Rahatlatıcı Teknikler/Yöntemler,Doğumun Üçüncü Evresini Destekleme Stratejileri, Doğumda Konforun Sağlanması, Doğumda Kanıt Temelli Yaklaşımlar, Doğum Planı Oluşturma,Bebek Bakımı ve Emzirme” konularının yer aldığı pro-aktif çalışma sonunda katılım belgesi almaya hak kazanmışlardır.
Konuyla ilgili bilgi veren Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Erol KARACA “ Türkiye çapında ilklere imza atmakla gururlandığımız hastanemiz bünyesinde, üç gün süren böylesine değerli bir eğitim projesine ev sahipliği yapmak bizleri son derece mutlu etti. “ dedi. Sezeryan ile doğumun yıllar içinde toplumda normal bir doğum yöntemi gibi bir algıya kavuştuğuna dikkat çeken KARACA “ Sezeryan asla normal bir doğum yöntemi değildir. Normal doğum gerçekleşmediğinde başvurulacak bir cerrahi uygulamadır. Amacımız ebelerimizi saygın bir mesleki tanım altında güçlendirmek, güçlü ebe – kadın doğum uzman hekimi işbirliğini geliştirmek, geleneksel uygulamalarla modern tıbbın tüm olanaklarını birleştirip anne adaylarının hizmetine sunmak ve normal doğumun dünyada kabul edilebilir oranlar seviyesine çekilmesine katkıda bulunmaktır. ” dedi.

Editör: TE Bilişim