Manisa'da uzun yıllardır Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "Kış aylarında sıkça görülen grip gebelik sürecinde hem bebeği hem de anne adayını olumsuz etkileyebilir" dedi.

Evrenos, "Hamilelikte kalp atımı hızında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde, bağışıklık sistemindeki fizyolojik değişikliklerden dolayı gribal enfeksiyon normalden daha ağır ve uzun seyredebilir" açıklamasında bulundu.

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, yapıtğı açıklamada "Gribi daha hafif atlatmak için yatak istirahati, geniş akıntısını azaltmak için baş yukarıda dinlenmek, yeteri kadar sıvı alımı, ıhlamur ve nane limon çayları tüketmek, sağlıklı beslenme,boğaz ağrısı varsa pastil kullanımı, burun tıkanıklığı için tuzlu sulu spreyler kullanımı önerilir. Uzun süren ateş, soluk alıp vermede zorluk veya göğüs ağrısı, aşırı öksürük, kulak ağrısı gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.

"Erken doğum riski var"

Gribin gebelerde erken doğumu da tetikleyebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "Gribin gebelikte erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve düşük yapma riski gibi olasılıkları arttırabileceği göz önüne alınırsa gebelerin gripten korunması önem arz eder. Gripten korunmak için kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmaya, özellikle hasta olan kişilere yakın temas olmamasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim