Manisa'da uzun yıllardır Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, rahimağzı kanseri aşısı olarak bilinen HPV aşısına ilişkin açıklamada bulundu.
Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "İnsan papilloma virüsü (HPV) kadın ve erkeklerde çeşitli kanserlere ve genital siğillere yol açabilen bulaşıcı bir virüstür. Kadınlarda serviks (rahimağzı) , vajina ve vulvada (dış kısım) , erkeklerde peniste, hem kadın hem de erkeklerde anüs ve boğaz kısmında kansere yol açabilir" dedi.

Aşının önemine değinen Evrenos, "HPV aşısı bu enfeksiyonlara karşı etkili ve güvenli bir koruma sağlar. Ne kadar erken yapılırsa o kadar etkin olur. Bu yüzden 9 yaşından itibaren çocuklara önerilmektedir. Genel olarak 11-12 yaşlarda yapılması önerilir. 9-14 yaş arasında yapıldığında iki doz yeterli olmaktadır. 15-26 yaş arasındaki gençlerde üç doz olarak yapılması önerilmektedir" diye konuştu.

HPV AŞISI GEBELER İÇİN UYGUN MU?

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos açıklamasında, "HPV aşısı gebelere, ağır hastalığı olan, kanser veya organ nakli gibi durumlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf kişilere uygulanması uygun değildir. Bu durumlar dışında HPV aşısı yapılabilir. HPV aşısının yan etkileri de diğer aşılardan farklı değildir, hafif ateş, uygulanan yerin etrafında kızarıklık , ağrı, kas ağrısı yapabilir. Pek çok kanserden koruyucu etkisi nedeniyle HPV aşısı önerilmektedir. Sadece kanser değil siğil oluşumunu da engellemesi açısından dörtlü veya dokuzlu aşı önerilir" ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim