Geçmişte Manisa da olan, şimdilerde Manisa da bulunmayan  bir kurumdur, sabit Pazar  veya perakende hal.  Ben hatırlamasam da büyüklerimden dinlediğim kadarı ile Beyaz fil  binasının bulunduğu yerde böyle bir Pazar varmış. Manavlar,  peynirciler, kasaplar, balıkçılar hafta da 6 gün burada satış yaparmış.  Beyaz fil yapılınca  , bu dükkanlar eski belediyenin karşısına ,  bugün belediye otoparkı olan yere taşınmış. Burada uzun yıllar bu hizmeti verdiler. Haftalık pazara  gidemeyen Manisalılar , lokantalar  her gün buraya gelir alışverişini  yapardı. Bu sayede Pazar yerlerinde ki yığılmalar da asgariye inmiş oluyordu.  Nostalji olacak, yan tarafta bulunan PTT binasının yanında faytonlar dururdu. Bu halden, alışverişini yapan bazı kişiler faytona biner, evine erzakları  öğle götürürdü.
Bu günler de şehrimizde bu tip alışveriş yeri kalmadı. Şehrin muhtelif yerlerinde manavlar varsa da, onlarda da   her aranan  bulunmadığı için,   mutfak ihtiyaçlarının tamamı karşılanamıyor . Balıkesir, Denizli gibi illerde kapalı hal olarak bulunan bu yerlerden, illere gelen turistlerde alışveriş yapmaktadırlar.  İzmir de Havra sokak hala bu özellikleri ile önemini korumaktadır.  Bu sokak Kemeraltı’na hala canlılık vermektedir.
Yunusemre meclisinde verdiğimiz önerge ile Manisa’ya  tekrar böyle bir yer kazandırmak istedik. Evlerin çok dükkanların az olduğu Yunusemre İlçemize bu şekilde bir sabit Pazar gerekmektedir diye düşünüyorum. Park sorunu olmayan Lalelik, Güzelyurt veya Hafsa Sultan mahallelerinde yapılırsa sorunu çözer. Böyle bir sabit pazar, bazı şeyleri tersine bile döndürür. En ufak bir şey almak için Yunusemre’den, Şehzade İlçesine giderken ,  bu Pazar ile iş tersine dönebilir. Yunusemre’den , Şehzade ilçesine  ticari gidiş ,  Şehzade’nin en büyük problemidir.   Şehzade İlçesine  ne kadar az araç girerse , Şehzade ilçemiz o kadar yaşanabilir yer olur.
BU HAFTAKİ SOKAK İSMİMİZ BAHRİ SARITEPE
Manisa sokaklarında ki isimleri aydınlatmaya bu hafta da devam edelim. Alpaslan Türkeş  köprülü kavşağının  altından, kuzeye  giden, Küçük sanayi sitesinin  yanından, Şelale plazaya kadar uzanan  caddenin adıdır  Bahri Sarıtepe .   Aynı zaman da ismi Şehzade İlçemizde ki Manisa Büyükşehir Gençlik Merkezine de verilmiştir. Kimdir o zaman, Bahri Sarıtepe. İşgalden önce Manisa Belediyesinde çalışan ve işgal sırasında başkan sıfatı taşıyan biridir. İşgalde ,  Manisa Reddi İlhak ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine girerek kurtuluş mücadelesine fiilen katılmıştır. İşgalin ilk yıllarında Müftü Alim Efendi ile birlikte Manisa da ki mücadeleyi örgütlemiştir.   Orduya fiilen katılmış ve Sarıtepe’de gösterdiği yararlıklarla da gazilik beratı ve İstiklal Madalyası almıştır.  Soyismi de burada ki başarılı hizmetlerinden dolayı verilmiştir.   Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte tekrar Manisa Belediye Başkanlığına getirilmiştir. Başkan olduğu yıllarda,  açık bulunan Erzurum milletvekilliğine seçilmiştir. İlerleyen yıllarda üç dönem de Manisa milletvekili olmuştur.  1935 yılında vefat etmiş ve Karaköy mezarlığına gömülmüştür.  Manisalıların  tanıdığı bir isim olan , damadı Dr. Cemil Şener de; bir dönem Manisa Belediye başkanlığı yapmıştır.  Ruhu şad olsun. Allah onlardan razı olsun.
ÜZÜMCÜNÜN   KADERİ
Dünya piyasaların hayli yüksek fiyat ile satılan kuru üzüm fiyatı  ülkemiz de dip yaptı.  1 kilo kuru üzüm, 1 dolar.  Ne Fransız çiftçisi, ne Macar çiftçisi bu fiyata üzüm üretip satabilir. 
Bu gidiş bağların sonu olabilir.   Birileri bu konuda bir şeyler yapmalı.