Dr. Tay’dan Ramazan'da beslenme rehberi Ramazan ayının gelmesiyle birlikte “Oruç nasıl tutulmalı? Nasıl beslenilmeli? Ve nelere dikkat edilmeli?” konusu da gündeme geldi. İftar ve sahur arası az ve sık beslenilmesini öneren Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr.

Dr. Tay’dan Ramazan'da beslenme rehberi

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte “Oruç nasıl tutulmalı? Nasıl beslenilmeli? Ve nelere dikkat edilmeli?” konusu da gündeme geldi. İftar ve sahur arası az ve sık beslenilmesini öneren Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay "Ağır yiyeceklerden kaçının, sahura kalkmayı sakın ihmal etmeyin” dedi. Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle yeterli sıvı tüketiminin önemine de değinen Dr. Tay günde ortalama en az 2- 2,5 litre su içmeye, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu gibi içecekler tüketmeye özen gösterilmesini istedi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme alışkanlığının birden değiştiğini ifade eden Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için öğünlerin sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla iki ara öğün şeklinde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin yaklaşık 16-17 saat olan açlık süresini 20 saatin üzerine çıkardığını anımsatan Dr. Tay bunun da kan şekerinin daha erken düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olacağını belirterek, “Üşenmeyin, sahura mutlaka kalkın” dedi. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesini öneren Dr. Tay, "Gün içinde aşırı acıkma problemi olanlar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeli, ancak aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durmalıdır" şeklinde konuştu. Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle vücudun kaybettiği sıvı ve mineralin karşılanmasının önemine de işaret eden Dr. Tay, yeterince sıvı alınmazsa vücutta su ve mineral kaybına bağlı bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini ifade etti. Sağlıklı oruç tutabilmek için önerilerde bulunan Dr. Tay dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı;

1. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra belirli aralıklarla, her seferde küçük porsiyonlarla beslenilmelidir.                                                                      2. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmeli. Günde ortalama en az 2- 2,5 litre su tüketilmeli.

3. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli.

4. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon karşısına geçilmemeli, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmelidir. Yemekten sonra kısa mesafeli yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. 

5. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.                                 

6. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlıkları önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ile ara öğünlerde meyve ve kuru yemişler (ceviz, fındık, badem vb.) tercih edilmelidir.