•  GÜNÜN SOHBETİ 

VAKİT “RAMAZAN” VAKTİDİR

On bir ayın sultanı Ramazan’a bir kez daha kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Bu vesileyle öncelikle Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Vakit: Yüce kitabımızda  “sayılı günler” olarak ifade edilen Ramazanı en güzel, en bereketli, en faydalı şekilde değerlendirme vaktidir. Vakit; Ramazan’ın engin bereketiyle, rahmet, mağfiret oluşuyla maddi-manevi hastalıklarımıza şifa bulma vaktidir.

Vakit; geçen Ramazan’dan beri bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz her türlü günah, hata, isyan, gıybet, dedikodu, haset, kin ve nefrete son verip kendimize, maneviyatımıza yönelme vaktidir.

Vakit; şu mübarek günlerde ibadetlerimizde tembelliği bırakıp, Kur’an’ımıza ve iç dünyamıza yönelme, tüm azalarımızla oruç tutma, teravihle huzur bulma, sadakamızla, sahurumuzla-iftarımızla, zekâtımızla, iyiliklerimizle fakir-fukarayı gözetme vaktidir.

Vakit; dünyevî her türlü dert, tasa, makam, şöhret, hırs, ihtiras, beklenti hastalığı ve sıkıntılardan kurtulup -asıl vatanımız olan- ahiretimize daha sıkı yönelme ve onun için çalışma vaktidir.

Vakit; kapkara kesilmiş nefislere, şeytana, şeytanlaşmış insanlara, bencil, başkasını düşünmeyen benliğe dur deyip, isâr ruhuna, diğergâmlığa, paylaşıma, birlik ve beraberlik ruhuyla kardeşlerimizi gözetmeye, fakir ve yoksuluyla imkanlarımızı buluşturma vaktidir…

Vakit; kendimizle, evimizle, eşimizle, çocuklarımızla, komşularımızla, mahallemizle, işyeri arkadaşlarımızla her türlü dünyalık beklentiden uzak bir şekilde ebedi hayat için salih amel biriktirmek için diğer rutin işlerden sıyrılıp ramazana “Hoş Geldin” deme vaktidir…

Vakit; kıymetli misafiri ayağa kalkarak, gönül kapılarımızı açarak “Hoş Geldin On bir Ayın Sultanı” deyip, her gün erozyona uğrayan maneviyatımızı tamir ve imar etme için söz verip değerlendirme vaktidir.

Vakit; bir yıldan fazladır dünyayı kasıp kavuran korona salgınının ve diğer tüm hastalıklarımızın memleketimizden ve tüm dünyadan kalkması için dua etme vaktidir.

Vakit; çok değerli misafirimiz Ramazan’ı değerlendirme vaktidir. Vesselam

Dr. Ahmet ERDİNÇLİ/Manisa İl Vaizi

  •  GÜNÜN AYETİ 

“Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın! (Evet) Allah’a itaatsizlikten sakının; şüphesiz Allah yapıp ettiklerinizden tamamen haberdardır. Allah’ı unutan, bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır.” (Haşr, 18-19)

  •  GÜNÜN HADİSİ 

“İki nimet vardır ki insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır: Sağlık ve boş vakit” (Buhâri, Rikâk, 1)

  •  GÜNÜN DUASI 

“Allah’ım! Nimetinin yok olmasından, verdiğin afiyetin (nimet ve sağlığın) bozulmasından, ansızın cezalandırmandan ve öfkene sebep olan her şeyden sana sığınırım.”

  •  ESMAUL-HÜSNA 

"En güzel isimler Allah'ındır. O halde, O'na bu güzel isimlerle dua edin..." (A'râf, 7/180; bk. Tâ-hâ, 20/8; Haşr, 59/24)

Gafûr: Günahları bağışlayan; affeden demektir. Allah Teâlâ, bağışlaması bol olandır. Kulun günahı ne kadar çok olursa olsun Allah Teâlâ, bunları meydana çıkarıp kulunu rezil ve rüsvay etmez, bunları örter ve gizler. Kulun, işlediği gü nahları ve suçları bağışlar. Sonsuz mağfiret edici ve bağışlayıcıdır.

  •  BİR SORU BİR CEVAP 

         Soru: Göz ve kulak damlası orucu bozar mı?

Cevap: Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. 

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

  •  RAMAZAN MANİSİ 

On bir ayın sultanı

Kıymetlidir her anı

Süslersin şu cihanı

Hoş geldin şehri Ramazan

  •  İFTAR VE SAHUR SAATİ 

Manisa sahur: 04:53

Manisa iftar; 19:57

İFTAR DUASI VE ANLAMI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkuke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

  •  KISSADAN HİSSE 

Bir vali, güzel bir yol yaptırmış. Ve yoldan en güzel kim geçecek diye bir yarışma düzenlemiş.

Yarışma günü, kimi at arabası, kimi süslediği bisikletini, kimi en güzel esvabı ile “en güzel geçen" olmak için yol kenarına gelir. Nihayet, tüm gün yoldan geçilir. Tekrar valinin yanına döndüklerinde hepsi aynı şikayette bulunur.

Yolun bir yerinde moloz yığını vardır, bu yolculuğu hayli zorlaştırır. Günün sonunda son yolcuda yorgun argın, üstü başı toz toprak içinde valinin yanına ulaşır.

Bu son yolcu valiye, saygıyla yönelerek içi altınla dolu torbayı uzatır ve der ki:

Yolda insanların geçmesini zorlaştıran moloz yığınını gördüm. Hz.Muhammed(sav) in "Rahatsızlık veren bir şeyi yoldan kaldırmak sadakadır" sözünü hatırladım ve yolu temizledim. Molozun altında bu altın dolu torbayı buldum. Ahaliden kimsenin bu kadar altını olamayacağına göre bu atınlar size ait olmalı.. 

Vali gülümseyerek cevap verir: "O altınlar senin. Zira yarışmanın galibi sensin. Yoldan en güzel geçen kişi, ardından gelenler için yoldaki engelleri kaldırandır".

Geçtiğiniz bu hayat yolunda önden gidip te, önünüzdeki engelleri kaldıran insanlar hayatınızdan hiç eksik etmesin inşallah…

  •  RAMAZAN SÖZLÜĞÜ 

SAHUR: Oruç tutmak için gece kalkılan zaman dilimine sahur denir. Ayrıca bunda yenilen yemeğe de toplumuzda sahur denilmiştir. Peygamberimiz, “Sahurda yemek yiyiniz, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” buyurmuştur. Sahura kalktığımızda 2 rekat teheccüd namazı kılmayı ihmal etmemek güzel bir davranış olur.

Not: Ramazan Sayfası Manisa İl Müftülüğü’nün katkılarıyla hazırlanmaktadır. Sayfa Sorumlusu: Dr. Ahmet ERDİNÇLİ/ Manisa İl Vaizi, İletişim; 0236 231 17 77

Editör: TE Bilişim