•  GÜNÜN SOHBETİ 

AİLE’DE RAMAZAN SEVİNCİ

Ramazan: kişisel ve toplumsal hayatta kendine has farklılıklar oluşturan bir zaman dilimidir. Maalesef 2 ramazandır salgın sebebiyle bu kutsal ayı evlerimizde geçirmek zorunda kaldık.  Erkek, kadın ve çocuk sesleriyle cıvıl cıvıl dolup taşan camileri, eş-dost ve akrabalarımızla birlikte kalabalık iftar sofralarını göremesek de bu yıl da evlerimizde ramazan sevincimizi yaşıyoruz. “Her şeyde bir hayır vardır” düsturuyla bugün cevabını arayacağımız soru şu: ailemizle evlerimizde ramazanı nasıl ihya edebiliriz? 

         Öncelikle Ramazan’ın her anını ailecek yaşamaya özen göstermeliyiz. İftar ve sahur sofralarına ailecek oturarak, onların dünyasında Ramazan bilincini ve hatıralarını diri tutmalıyız. Özellikle iftar sofralarına ezandan 5-10 dakika önce oturup güzel sohbet ve bilgilendirme eşliğinde iftar saatini beklemeli, orucun mahiyetini, anlam ve önemini çocuklarımıza ve torunlarımıza anlatmalıyız.

        Ramazana has ibadetleri birlikte yapmaya özen gösterebiliriz. Özellikle oruç tutmaya küçük yaşlardan itibaren özendirmeye çalışmalı tekne orucu veya başka vesilelerle çocukları sevindirmeliyiz. Namazlarımızı cemaatle kılmaya gayret göstermeli, teravih coşkusunu evlerimizde hissettirmeliyiz. Onlara müezzinlik, iftar duası, yemek duası, salavat-şerife getirmesini öğreterek kendilerini manevi hayatın içine çekmeliyiz.

         Kur’an ayı olan Ramazan vesilesiyle okuduğumuz hatimlere, mukabelelere çocuklarımızı ortak etmeli, onlarla birlikte bir mukabele okumaya, bazı kısa surelerin anlamını okumaya gayret göstererek Ramazan’ın bir Kur’an ayı olduğu bilincini geliştirebiliriz.

           Ramazan’ın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğu bilincini yaşatmak için evimizde bir sadaka kutusu oluşturup her gün oraya başımızın gözümüzün sadakası diyerek sadaka vermeyi, ihtiyaç sahiplerini gözetme, elimizdeki nimetlere şükretme bilincini geliştirebiliriz. 

           Evimizde Ramazanı daha canlı yaşayabilmek için evimizin bir köşesine Ramazan köşesi yapabilir, kapımıza “Hoşgeldin Ramazan” yazıları asabilir, her güne farklı ayet, hadis, dua ve salavatı sayfamıza asabilir ve beraberce öğrenebiliriz.

          Ramazanda akrabalar ihmal edilmemelidir. Her ne kadar bir araya gelemesek, Ramazanı evde geçirsek bile teknoloji nimetinden faydalanarak her gün telefonla veya görüntülü görüşmelerle eş-dost ve akrabaların Ramazanları tebrik edilmeli, aile bağları güçlü tutulmaya çalışılmalıdır.

        Rabbim cümlemize Ramazan’ı en güzel şekilde değerlendirmeyi, kendisinin feyiz ve bereketinden istifade etmeyi, eşimizle, çocuklarımızla, anne-babalarımızla birlikte nice güzel Ramazanlar idrak etmeyi nasip eylesin, eşimizi ve çocuklarımızı bizlere göz aydınlığı eylesin bizi ve aile fertlerimizi salihlerden ve salihlerle beraber olmayı nasip eylesin. Kalın sağlıcakla

Dr. Ahmet ERDİNÇLİ/Manisa İl Vaizi

  •  GÜNÜN AYETİ 

        “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır.” (Tahrim Suresi, 6)

  •  GÜNÜN HADİSİ 

“Hiçbir baba, evlâdına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir.” (Tirmizî, Birr, 33.)

  •  GÜNÜN DUASI 

"Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle." (İbrahim Suresi, 40)

  •  ESMAUL-HÜSNA 

"En güzel isimler Allah'ındır. O halde, O'na bu güzel isimlerle dua edin..." (A'râf, 7/180)

      Er-Rakîb: Her şeyi gözetleyip denetleyen; kontrol eden demektir. Allah Teâlâ, yaratıklarından bir an bile gâfil değildir. Kim ne yaparsa onu görür ve bilir. Hiçbir şey Allah’tan gizli kalmaz. Bütün varlıklar üzerinde gözcüdür, gözetleyicidir. Bütün işler O’nun denetimi ve gözetimi altında meydana gelmektedir.

       El-Veli: Dost ve yardımcı demektir. Allah Teâlâ, sevdiği kullarının dostudur. Onlara yardım eder; sıkıntılarını, darlıklarını giderir; ferahlık verir. Dünya ve âhiret işlerinde başarıya ulaştırır. Mü’minlerin yardımcısı ve koruyucusudur. 

  •  BİR SORU BİR CEVAP 

Soru: Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Cevap: Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber, “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

  •  RAMAZAN MANİSİ 

Hakk’ın bize ihsanısın

Hem ayların sultanısın

Sen bir saadet kânısın

Ey mâhı sultan merhaba.

  •  İFTAR VE SAHUR SAATİ 

Manisa sahur: 04:43

Manisa iftar; 20:03

İFTAR DUASI VE ANLAMI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkuke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

  •  KISSADAN HİSSE 

Peygamber’imizin Çocuk Sevgisi

Hz. Peygamber. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e olan sevgisini onların “Cennet ehli gençlerin efendileri” olduğunu müjdeleyerek vurgulamıştır. Onları bulduğu her fırsatta kucağına alıp öpmüştür. 

Ebu Seleme b. Abdurrahman Rasulüllah’ın dilini çıkarıp Hasan’la oynaştığını ifade etmektedir. Ebu Hureyre ise Rasulüllah’ın onu ağzından zaman zaman da karnından öptüğünü bildirmiştir. Bu nedenle o, Hasan’a rast geldiğinde bana müsaade et, Rasulüllah’ın seni öptüğü gibi öpeceğim der, yeleğini kaldırır ve karnından öperdi. (İbn Sa’d, VI, 359-361.) 

Yine bir gün Rasulüllah’ın Hasan’ı öptüğünü gören Akra b. Hâbis ona: “Benim on çocuğum var ama daha hiç birini öpmedim.” deyince Hz. Peygamber: “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” buyurmuştur. Başka bir rivayette ise “Allah senden rahmet duygusunu almışsa ben ne yapayım.” demiştir. (İbn Sa’d, VI, 362.)

Çocuklara değer vermek; onlara pahalı oyuncaklar almak değil, onlarla çocuklaşarak, sevdiğini göstererek ve onları muhatap alarak, değer verdiğini göstererek ortaya çıkar.

  •  RAMAZAN SÖZLÜĞÜ 

Tekne Orucu: Ramazan'ın manevi ruhunu çocuklara aşılamak ve sağlık açısından oruç tutması riskli olan bireylerin huzurlu olmasını sağlamak için yarım gün veya daha az tutulan oruca verilen isimdir

Not: Ramazan Sayfası Manisa İl Müftülüğü’nün katkılarıyla hazırlanmaktadır. Sayfa Sorumlusu: Dr. Ahmet ERDİNÇLİ/ Manisa İl Vaizi, İletişim; 0236 231 17 77

Editör: TE Bilişim