Şimdi bana nereden çıktı ‘Ramazan Davulu’ diyecek siniz. İnanın bende dün öğleden sonra şahit oldum bu duruma. Yunus emre İlçesi Akgün mahallesinde oturan Davulcuların önderi Göksel bey’in telefonuyla Ramazan Davuluna yasak geldiğini öğrendim.

İçişleri Bakanlığının Ramazan Davulcularının konumuyla ilgili Genelgesi açık ve net. Yasağı öngörmüyor. Sadece Koranavirüs tedbirleri çerçevesinde ‘bahşiş alınması halinde virüs bulaşığı yaşanabilir bu nedenle bahşiş almaları mümkün değildir’ ibaresi bulunuyor. Öte yanda davulcuların ekonomik yükünü tamamen yerel yönetimlere bırakmış. Manisa il genelinde 17 ilçe bulunuyor. İl genelinde Ramazanda vatandaşları sahura kaldıracak olan 1000 kadar davulcunun sahada olması gereği kaçınılmaz idi.

Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyeleri 112 davulcunun ekonomik yükünü taşıyamayacaklarını bir şekilde el altında davulculara yönelik yasağın uygulanması için Yunusemre ile Şehzadeler Kaymakamlıklarına bağlı ilçe Hıfzıssıhha Kurulları aracılığı ile ‘Ramazan Davulcuları bahşiş toplama esnasında olası Korona Virüs bulaşığı ile karşılaşılabilme olasılığının yüksek olması gerekçesiyle davulcuların sahurda davul çalmalarının yasaklanması kararını aldılar.

Eğer Koranavirüs’ün tehlikesini onun yok ettiği hayatları düşünürsen kararın yerinde olduğunun altına imza atabilir dim. Yalnız aynı kararın geride kalan il düzeyindeki Akhisar, Salihli, Turgutlu, Alaşehir, Soma ve diğer 15 ilçe Hıfzıssıhha Kurullarınca alınmamış olmasına çok şaşırdığım gibi böylesi vurdum duymazlığa da pes doğrusu diyorum. Düşünün bu iki ilçe kurulunun aldığı karar diğer bir yönüyle bakıldığında ‘Bizde Korana boyutları çok tehlikeli boyutta. Diğer ilçelerde Korana yok gibi’ bir algıla yöneltir.

Düşünün Akhisar’da Gördesliler davul sesleriyle sahura kalkıyor. Hatta Korana’ya çok canlar veren İzmirliler hatta İstanbullular yılların geleneği olan davul sesleriyle sahurlarını yapıyorlar.

Manisa’daki davulcuların haklılığını bu anlamda oldukça anlamak mümkün. Davulcuların bir başka iddiası ise sahura kadar sokaklarda simit satan simitçilerinde sattıkları simit karşısında para alışverişinde bulundukları idi. Evet onların penceresinden bakıldığında simitçilere de korana virüsü bulaşığı olasılığı çok yüksek bence.

Konuyu şehri valisi Ahmet Deniz’e aktardım. Oda “Davulcu kararını genelgedeki gibi yerele bıraktık’ yanıtı geldi. İlk bakışta sorumluluğu paylaştırmak çok doğru olarak algılansa da 2 milyon kişinin yaşadığı şehrin tek sorumlusu vardır oda Vali’dir. Sayın valimiz Ahmet Deniz’in görüntülü konferans sistemi üzerinden belediye başkanları ile görüşerek bu sorunu aşabilirdi diye düşünüyordum, ancak durum pek de öyle olmamış ki şehir merkezinde davulun sesi kısılmış.  

Akhisar, Alaşehir, Turgutlu ve Saruhanlı’nın dışındaki belediye başkanlıkları hükümet ile aynı siyasi görüşte. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çoğunluğu iktidarın kontrolü altında bulunuyor 1000 Ramazan davulcusunun bir aylık ekonomisini çözebilecek güçte olmalıydı.

Davulculara il genelinde yasak gelecek ise o kararı Umumi İl Hıfzıssıhha Kurulu vermeli idi. Korana Virüs şehirlerin tepesinde dolaştığını varsaysak bile ‘Dur Akhisar, Soma,Salihli, Gördes,Demirci ve Turgutlu’yu es geçeyim barim’ demez. Tam tersine virüs bulaşılığı ilçe, kişi, makam ayrımı yapmayacağını Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu açık ve net olarak defalarca söyledi. Ancak kim dinliyor derseniz bence alınan böylesi çelişkili kararlar kimsenin dinlemediği yönünün gösteriyor.Bilim Kurulu ilk önceleri sosyal mesafenin 1,5 metre olması yönündeki açıklamasını 4 metre çıkarttığı herkes biliyor kolluk kuvvetlerde vatandaşlara aldıkları bu kararları uyarı anlamında ikazda bulunuyor. Gelin görün ki o kollu kuvvetler aynı araçların önlerindeki 50 santimlik mesafedeki koltuklarda oturarak yapıyor olmaları virüsün onlara ayrıcalık yaptığını gösterdiğini zannediyor olabilirler. Bence tamamen yanılıyorlar. 1,5 metreyi affetmeyen Korana Virüs 50 santimlik mesafeyi hiç de affetmez. Yani demek istiyorum ki Korana’nın hiç affı yok.

Son söz olarak siz siz olun Bilim Kurulunu ciddiye alın kurul kararlarını top yekün uygulayın ki vatandaşa uygulamaları için telkinde bulunun. Hayat eve sığar güzel günler yakındır.Sağlıklı günlerde buluşmak dileği ile Saygılarımla….