Eylemde söz alan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, elektrik faturalarında yüksekliğin en önemli sebebinin Türkiye’nin en önemli stratejik alanı olan elektrik üretim ve dağıtım işinin özelleştirilmesi olduğunu ifade etti. 

CHP’li Balaban yaptığı konuşmada iktidara yüklenerek şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de stratejik alanlarda özelleştirme yapılmaması gerektiğini hep söyledik. Özelleştirmenin sonunu derin yoksulluk, halkın sermaye ile karşı karşıya kalması anlamına gelir dedik. Ama dinlemediler. Bugün yaşanan sorunun temeli yaşanan özelleştirmedir. Bugün elektrik zamları artık bir zulme dönüşmüştür. Halkı yaşayamaz ve nefes alamaz hale getirmiştir. Her zaman söylüyoruz, AKP eşittir, zam, zulüm, işkencedir. İşkence illaki fiziki veya şiddetle olmaz. Halkın ekonomik yokluğu, psikolojik bunalımı, nefes alamaması en önemli işkencedir. İşte AKP iktidarı halka böyle bir işkence yapıyor. Elektrik faturaları kiralardan fazla oldu. Dünyanın hiçbir böyle olgu olmaz ve böyle bir anlayışla hiçbir vatandaş yaşayamaz. Bu zamlar derhal geri alınsın. En azından kış aylarında elektrikte ve doğalgazdan alınan vergiler sıfırlansın. Ama şunu söylüyoruz ki CHP iktidarında halk kaderiyle baş başa kalmayacak. Bunun sözünü veriyoruz.”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise yaptığı konuşmada, şöyle konuştu: “AKP’nin her alanda olduğu gibi enerji alanındaki politikaları da artık iflas etmiştir. Eğer bir ülkede bir günde mesleklerin elektriğinde  yüzde 52 ile 127 zam geliyorsa bilin ki o ülkede kriz vardır. Esnafın, sanayicinin elektrik faturası bir günde yüzde 127 artıyorsa o ülkede büyük ekonomik buhran vardır. Mazota ve benzine bir yıl içerisinde gelen zamların toplamı yüzde 120. Birileri çıkıyor diyor ki ‘Eğer bizim iktidarımız olmasaydı, bu faturalar daha yüksek gelirdi’ diyor. Bütün dünyada enerji fiyatlarının arttığını belirterek vatandaşa halinize şükredin ifadesini kullanıyorlar. Gerçek çok farklı. OECD ülkelerinde enerjide yüzde 25’lik bir artış var. Avrupa Birliği’nde yüzde 26. Ama ülkemizde enflasyon yüzde 50, enerjiye ise yüzde 120 zam. Şuanda ülkemiz OECD ve AB ülkelerinin en pahalı elektriğini, en pahalı doğalgaz ve benzinini kullanıyoruz. Bu yıl ki kışın çok sert geçeceğini söyledik ve dediğimiz çıktık. İktidarı uyardık. Ama yine iktidar bizim uyarımızı dinlemedi. Elektrik faturalarındaki KDV’yi kaldıralım dedik. Ama iktidar partisi yine bizi dinlemedi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Bugün insanlar evlerinde elektriğini kullanmıyor. Evinde ya televizyonun ışığıyla, ya da evinde mumla aydınlanmaya çalışıyor. Yapılması gereken bir an önce zamların geri alınmasıdır. İnsanların aklıyla dalga geçmesinler. Evlerdeki ışıklar söndü. Ancak Türkiye’de bir yerin ışığı sönmedi. O da sarayın ışığı. Sarayın ışığı yanıyor, içindekilerde çok güzel ısınıyor. Yapmamız gereken şu. Bir ülkede elektrikler kesiliyor, vatandaşlar faturaları ödeyemiyor, isyan ediyor ve sarayın ışıkları yanıyorsa yapılması gereken belli. Bu saray düzenini yerle yeksan etmektir.”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise şu ifadelere yer verdi: “Kaç aydır söylüyoruz. Önümüzde büyük bir karakış var. Bu kara kış için fon kurun dedik. Ancak bur avuç yandaşlarıyla birlikte sıcacık saraylarında oturanlar, ne gelen yüksek elektrik faturasını, ne de gelen yüksek zamları bilir. Bizim yaptığımız önerileri ise gülüp geçtiler. Elektriğe yüksek zammı yüklediler, şimdi vatandaş, esnaf perişan. Millet yanıyor. Ev ve işyeri kirasından fazla elektrik faturası geliyor. Bir de utanmadan algı yapıyorlar. Tüm dünyada elektrik faturalarının arttığını, ülkemizde böyle bir durumun yaşanmadığını ifade ediyorlar. Söylediklerinin hepsi yalan. Avrupa’da enerji artışı yüzde 25. Bizde yüzde 225. El insaf. Birde bunu düzeltirse Recep Tayyip Erdoğan düzeltir diyorlar. 20 yılda neyi düzelttiler ki şimdi bu yaşananları düzeltecekler. Artık halk bekliyor. Neyi bekliyor önüne sandık gelmesini bekliyor. CHP iktidarını bekliyor. Halkça paylaşılan bir Türkiye’yi bekliyor. Az kaldı.”

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ise konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Bir siyasetçi olarak değil, bir vatandaş olarak isyan ediyorum. Esnafımız artık kendisine gelen elektrik faturalarını camlara asmaya başladı. Türkiye’de elektriğin üçte biri doğalgaz ile üçte biri ithal kömür ile üretilir. Doğalgaza yüzde 187 zam, ithal kömüre ise yüzde 404 zam gelmiştir. Geri kalan üretim maliyetlerine zam yapılmadığını düşünsek dahi elektrik üretiminin maliyetini iki kat arttı. Bunun sebebi Recep Tayyip Erdoğan ve onun yanlış politikalarıdır. Önümüzdeki seçimlerde vatandaşımız şunu bilsin ki Türkiye’yi bu yanlış politikalardan, yanlış yönetimden kurtaracağız.”
Partililerin konuşmaların ardından söz alan vatandaşlar ise kendilerine gelen yüksek elektrik faturalarından isyan etti. 
Tepkilerini dile getiren bazı vatandaşlar ise yüksek elektrik faturalarının yaktı.

Editör: TE Bilişim