Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da cuma namazı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, seçimin 14 Mayıs'ta yapılması halinde muhalefetin seçim kanununda yapılan değişikliklerin uygulamayacağı yönündeki iddiası da soruldu.

Erdoğan, ''Cumhurbaşkanı kararname ile 60 gün önceden bu işin ilanını yapar. 60 gün sonra YSK kronolojik yapıyı çalıştırır. Diyelim ki Mart'ın 10'unda ilan ettiyse 60 gün çalışmaya başlar. 60 gün ne zaman bitiyorsa o gün seçim günüdür'' dedi.

Başkan Durbay: “Manisa’yı festivaller kenti yapacağız” Başkan Durbay: “Manisa’yı festivaller kenti yapacağız”

Cumhurbaşkanı, bu açıklamasıyla seçim kararı ilanı için ilk kez 10 Mart tarihini telaffuz etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere'nin haftalık dergisi The Economist'in, Türkiye'de gerçekleşecek seçimle ilgili hazırladığı analize de "Türkiye'nin geleceğini İngiliz dergisi tayin edemez" sözleriyle tepki gösterdi.

SEÇİM 14 MAYIS'TA MI?

Hukuk farklı bir şey. Bunun yanında guguk, o da farklı. Dolayısıyla şu anda seçimle ilgili yetkinin kimde olduğunu bilmeyecek kadar cahillerin eline kaldık. Şu anda seçimle ilgili yetkinin kimde olduğunu bilmeyecek kadar cahillerin eline kaldık. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dır. Cumhurbaşkanı kararname ile 60 gün önceden bu işin ilanını yapar. 60 gün sonra YSK kronolojik yapıyı çalıştırır. Diyelim ki Mart'ın 10'unda ilan ettiyse 60 gün çalışmaya başlar. 60 gün ne zaman bitiyorsa o gün seçim günüdür. Bunu da YSK takip eder. Bunlar bu işin farkında değil. 14 Mayıs'ı konuşmaya başladılar bu da hayırlı bir adımdır.''

SEÇİMDE 60 GÜN HESABI NEDİR? 

Yasaya göre Cumhurbaşkanı Meclis'e seçime götürebiliyor. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 3’üncü maddesi, “Kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.” hükmünü içeriyor. 

Erdoğan’ın hukukçu başdanışmanı Mehmet Uçum bu konuda şöyle demişti:

“Kararın 48 saat içinde yayımlanması gerekiyor. 60 günden sonraki ilk pazar günü seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu sonradan çıkan kanundur. Sonradan çıkan kanun, Milletvekili Seçim Kanunu’nun o hükmünü örtük olarak ilga etmiştir. Burada uygulanacak kanunun Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun olduğuna şüphe yoktur.”

Editör: TE Bilişim