1 Ocak 2021 tarihinde 2825 lira olan asgari ücretin 380 dolara tekabül ettiğini hatırlatan İyi Partili Köse, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum malum. Sürekli olarak su ücretlerine, doğalgaza, akaryakıta, elektriğe zam yapılmakta ancak işçinin, memurun, emeklinin ücretlerinde aynı oranda artış olmamaktadır. 1 Ocak 2021 tarihinde asgari ücret 2825 TL olarak belirlendi ve o günkü karşılığı 380 USD idi. Bugünlerde belirlenecek asgari ücretin vatandaşın alım gücünü koruyabilmesi için en az 380 USD karşılığı olan 4750 TL olması gerekmektedir” dedi.

Türk Lirası’nda son haftada yaşanan değer kaybına değinen Köse, “Son günlerde döviz kurlarında yaşadığımız büyük artış ile Türk Lirası 3 hafta içinde yaklaşık % 35 değer kaybetti. Evet dolarla maaş almıyoruz, harcamalarımız da TL ile, ancak neredeyse üretim girdilerinin büyük bir kısmı dolara endeksli olduğu için her şeyin fiyatı ikiye katlandı. Son haftada yaşanan dolardaki artışla dış borcumuz 1 trilyon 180 milyar artarken 5 müteahhittin kasasına da 420 milyar girmiş oldu” şeklinde konuştu.

KAYSÜ’ye İyi Parti olarak en başından beri karşı çıktıklarını aktaran Köse, “Bildiğiniz üzere KAYSÜ konusu 17 ilçe belediye başkanının verdikleri önergeyle meclis gündemine getirildi ve İyi Parti’nin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine her ilçeden değişik ücret politikaları uygulanmaya başladı. Özellikle ticari abonelerde çok ciddi adaletsiz uygulamalar gözlendi. Su tüketimi olmasa bile alınan KAYSÜ bedeli ile vatandaşlarımızın cebindeki parası adeta gasp edildi” diye konuştu.

KAYSÜ ücretleri hakkında konuşmasının devamında İzmir-İstanbul Otoyol’unun örneğini veren İyi Partili Köse, “AKP - MHP ve CHP grupları kanunen alınması zorunlu, bu sebeple alıyoruz diyorlar. Ancak Kaz Dağlarında altın aranması ve ağaçların kesilmesinin de kanunen önünde engel yok ama yapılan bu işlem milletin menfaatlerine ve çevreye zararlı, aynı şekilde Ankara-İstanbul otoyol ücreti 37,50 TL iken aynı mesafeye sahip İzmir-İstanbul otoyolunun 367 TL olması da kanunen uygun ama vicdanen kabul edilebilir değil. Yani koyulmuş her kural vatandaşın lehine olmayabilir ve KAYSÜ ücreti de zaten Belediyelerin asli görevi olan çöp toplama işini kapsadığı için ekstra bir ücret talep edilmesi kesinlikle uygun değildir. Eğer 10 kuruş gibi temsili bir rakam önerilseydi tarifeye destek verebilirdik. Önerilen tarife ‘sorma ver’ parası olduğu için vatandaşa ekstra yük bindirecek bu fiyatları kabul etmemiz mümkün değildir. Alınacak bu ücret hakkaniyetli değildir ve vicdanlara sığmamaktadır. İyi Parti olarak vatandaşımızın menfaatleri doğrultusunda tavır almaktayız ve bundan sonra da bu şekilde vatandaşımızın hakkını aramaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilişim