25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir açıklama yapan İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, kadınları ikinci plana iten tüm cinsiyetçi dil ve politikalardan uzak durulması gerektiği belirterek, şiddetin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. 

Başkan Akan açıklamasında, “Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinde ve Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesindekadına yönelik şiddet  “kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma” olarak tanımlanıyor. İstanbul Sözleşmesinin önsözünde, “kadınlara yönelik şiddetin, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitlikçi olmayan güç ilişkilerinin dışa vurumu olduğu, kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasına yol açtığı ve kadınların ilerlemelerinin önünde engel olduğu, bu nedenle  şiddeti önlemenin bir devlet politikası olması gerektiği vurgulanıyor” dedi. 

“KADINA YÖNELİK AYRIMCILIĞI BESLEYEN TÜM POLİTİKALAR ORTADAN KALDIRILMALIDIR”

İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan son olarak şu ifadeleri kullandı, “Ülkemizde kadına yönelik şiddet önlenemez bir şekilde artıştadır. Şiddetin temelinde kadınları yok sayan eşit kabul etmeyen zihniyet yatmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için; kadına yönelik ayrımcılığı besleyen, destekleyen politikaların ortadan kalkması toplumun ve siyasi iktidarın demokratik olması  gerekli ve zorunludur. Risk gruplarına, şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına hız verilmelidir”

“HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNE GEÇİT YOK”

İYİ Parti Yunusemre Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nezahat Bölge Atak ise şu ifadeleri kullandı, “6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunması hakkında kanunun  etkin ve zamanında uygulanmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Hangi yasayı getirir isek getirelim ailede ve toplumda bu yetiştirilme sorunları aşılmadan, temel eğitimde, hatta anasınıfında bu yönde eğitim metotlarıyla dersler verilmeden, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan yasaların bir anlamı kalmamakta, her gün çığ gibi büyüyen kadına yönelik salt şiddet, öldürme fiillerinin önüne geçilemeyecektir. Faillerin TCK 81.ve 82.maddeleri uyarınca en üst sınırdan cezalandırılmasını ayrıca TCK 62.maddede yer alan takdiri indirim nedenleri ,TCK 29.maddedeki haksız tahrik  hükümleri uyarınca indirim yapılmadan ceza verilmesi gerekmektedir.Şüpheli ölümlerin bir an önce aydınlatılması gerekmektedir”

Editör: TE Bilişim