Basın açıklamasından önce CHP Grup Başkanvekili Özel ve beraberindeki partililer Aşağı Çobanisa’da kurulan pazar yerini ziyaret ederek hem esnafın hem de vatandaşın sıkıntılarını yakından dinledi. Pazar yeri ziyaretinin ardından düzenlenen basın açıklamasında hem partililer hem de vatandaş söz alarak yaşanan ekonomik sıkıntılar gündeme getirildi. 

Pazar yeri ziyaretinin ardından vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasına katılan CHP’li Özel, her gün gelen zamlar konusunda hem iktidarı hem de iktidarın ortağı MHP’li eleştirdi. 
Konuşmasına Türkiye’nin bir karakışın içinde olduğu sözleriyle başlayan CHP’li Özel şöyle konuştu: “Kara kışın ayazında kaldık. Havaların soğukluğu ve ayazı geçer. Ama bu hayat pahalılığı, bu yoksulluk bu kafayla yönetilirse bu ülkede geçmez. Bunun değiştirebilmek için Türkiye’nin her yerinde büyük yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Toplum artık halktan yana olanlar, çiftçiden ve emekliden, emekçiden yana olanlarla, patrondan yana olanlar arasında bir karar verecek. Biz köylünün, garibanın ve vatandaşın yanındayız. Birileri beşli çetenin, büyük müteahhitlerin vergi borçlarını silmenin peşinde. Vatandaşın 20 lira borcu olduğunda faizi uygulayanlar, sarı taksilere binip köylere gelenler, haciz yapanlar, traktörleri bağlayanlar, karakışta evdeki haciz edip götürenler vatandaşın derdinden anlamaz. Vatandaşın derdini anlamayanla bundan sonra hiç birimizin işi yoktur. Bundan sonra yolumuz hep beraber köylünün, çiftçinin, memurun, işçinin iktidarı kurmaktır. Onun için çalışacağız.”

MHP LİDERİ BAHÇELİY'E GÖNDERME

CHP’li Özel konuşmasının devamında geçtiğimiz gün partisini grup toplantısında kartona yazılı 6 rakamını ters çevirip 9 yaparak 6 muhalefet partisi liderini eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yüklendi. 
Ziyaret ettiği pazar yerinde not aldığı fiyatlar üzerinden MHP Lideri Bahçeli’ye seslenen CHP’li Özel şöyle konuştu: “Pazarda bakliyat satan bir esnafımız var. Kendisine ‘Fiyatlar nasıl’ diye sordum. Kasım ayında 4 liraya sattığı bulguru bugün 10 liraya sattığını ifade etti. 17 liraya sattığı kuru fasulye 35 lira. 12 liraya sattığı nohut 25 lira. Daha sonra sebze-meyve satan esnafımızı ziyaret ettik. Onlara sorduğumuz 12 liraya satılan sivri biberi bugün 28 liraya, 13 liraya olan domates 24 lira, 6 lira olan havuç ise 9 lira olmuş. Eyy Bahçeli sen 6’yı çevirerek 9 yapıyorsun ya, dön bir bak bakalım Recep Tayyip Erdoğan 6 liralık havucu üç ayda nasıl 9 liraya getirmiş.”

“YOKSULLUKTAN VATANDAŞ AÇ”

Konuşmasında vatandaşın yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne seren CHP’li Özel sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’ye de MHP’liye de saygılıyız. Vatandaşa saygısı olmayan, dalga geçen, yoksulun halinden anlamayan, zengini yanında yoksulun tepesinde olanlarla yolları ayırmanın vakti geldi artık. Düşün yakamızdan. pazara giren ablam diyor ki ‘Dolduramadım para bitti. Evime dönmek zorundayım’ diyor. Sadece yiyecekte parası bitip dönünce, çocuğuna çorap alması gereken çorap satan ablam ise sabahtan beri siftah yapmadığını ifade ediyor. Bu şu demek yoksulluktan vatandaş aç. Çocuklar delik çoraplarıyla okula gidiyorlar. Yamalı pantolon dönemleri geri geldi. İnsanlar soğuktan titriyorlar ve gelecekten umutsuzlar. Söz veriyoruz. CHP ile birlikte Millet İttifakı gelince hiçbir ev soğuk olmayacak, hiçbir çocuk yatağına aç girmeyecek. Bugün pazarcımız Eylül ayındaki mazot masrafının 150 lira olduğunu, ancak şimdi 350 lira olduğunu söylüyor. Satışı düşmüş, ama masrafı artmış. Yazıklar olsun bu düzene.”

CHP’Lİ ÖZEL, ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINI YİNELEDİ

CHP’li Özel açıklamasının son kısmında erken seçim çağrısında bulunarak şu ifadelere yer verdi: “Artık otoban yapan müteahhitleri değil karnımızı doyuran köylüleri, çiftçileri destekleme zamanıdır. Bundan sonra kanunu uygulayarak hak edilen 8,5 milyar dolarlık destekleme çiftçiye dağıtılacak. Kanun çıktığı günden bugüne kadar 300 milyar dolar bu hükümetin çiftçiye borcu var. Bu borcun onda birini dağıtsanız yüzü asık ve canı sıkkın bir çiftçimiz kalmaz. Ama çiftçinin hakkını yiyorlar, çiftçinin hakkını büyük zenginlere, ihracatçılara, fabrikatörlere, rantiyecilere peşkeş çekiyorlar. Bundan sonra yapılacak ilk seçimde kısa çöp uzun çöpten hakkını alacak. Yıllardır sırtına bindiğiniz bu çiftçi uzun adamdan hakkını alacak. İlk seçime kadar hepimiz elbette karnımızı doyurmak, ailemize bakmak için çalışacağız. Ama daha çok çalışmamız gereken bir husus çocuğumuzun yarını kurtarmaktır. Ülkenin yarının kurtarmak için bu iktidarın yaptıklarını çevremize anlatmamız lazım. Eğer iktidar değişmezse yoksulluk değişmez, fiyatlar düşmez. İktidar değişmezse ucuz mazot gelmez, desteklemeler yükselmez ve sürünmeye devam ederiz. Ama hep birlikte zor günlerden kurtulmak için çağırıyoruz. Hemen seçim. Önümüze sandığı getirin defterinizi dürelim. Bıktık artık.”

CHP’NİN TARIM POLİTİKALARINI ANLATTI

Basın açıklamasında söz alan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise partisinin başını çektiği Millet İttifakı iktidara geldiğinde çiftçiye yönelik tarım politikalarını gündeme taşırdı. 
CHP’li Balaban yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “CHP sadece eleştirmez. Eleştirmenin yanında hayatın her alanında bütün sorunlara somut olarak çözüm önerileri de sunar. Tarım bu ülkenin olmazsa olmasıdır. Tarımda yaşanan olumsuzluklar ortada, çiftçi ve üretici kazanmıyor. Peki çözüm nedir? Birincisi CHP’nin başını çektiği Millet İttifakı’nın iktidarında bir tarımsal planlama olacak. İkincisi, üreticiye alım garantisi verilecek. Üretici üretecek,  devlet onlara alım garantisi verecek ve üretici ‘Ürettiğimi satacak mıyım’ derdinde olmayacak. Üçüncüsü, bütün üreticilerimiz borçlu. Bu borçların faizleri silinecek. Ana para 5 yıl vadeli hale getirilip, üretici nefes alacak. Bankalardaki ipoteklerden kurtulacak. Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi ‘Köylü Milletin Efendisidir’ sözünden yola çıkarak iktidarımız döneminde köylümüzü yine milletin efendisi yapacağız. Atatürk döneminde çıkan tarım Kanunu’nun 21.’nci maddesinde derki Türkiye’deki milli gelirin yüzde 1’i karşılıksız olarak üreticiye dağıtılacak. Bugün Türkiye’nin milli geliri 850 milyar dolardır. Bunun yüzde 1’i 8,5 milyar dolar eder. Ama bırakın 8,5 milyar doları bunun yarısını AKP hükümeti 20 yıldır çiftçiye dağıtmadı. Basit bir şekilde çözümlenebilecek sorunu 20 yıldır bir çıkmazın içine soktular. Milletin kurduğu iktidarda zenginlerin yatlarına verilen ucuz mazot bizim çiftçimize verilecek. Mazotta ÖTV ve KDC kalkacak. Sadece mazotta değil gübre ve ilaçta da KDV kalkacak ve gübre konusunda çiftçimize destek verilecek. Bu ülkenin 2 şeye ihtiyacı var. Birinci üretim seferberliği, ikincisi ise tasarruf seferberliği. Bunları hep birlikte gerçekleştireceğiz.”

“YAŞATILANLARIN HESABINI SANDIKTA GÖRECEKLER”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi: “Son günlerde gelen faturalar herkesin ciğerini yakıyor. Gelen yüksek faturalar artık şu partilisin veya bu partilisin diye sormuyor. Gelen faturalar yüzde 125 arttı. Birde bize ‘Dünyanın her yerinde arttı’ diye algı yapıyorlar. Avrupa’daki artışın ortalaması yüzde 25. Bu nasıl artış. Artık insaf diyoruz. Bu karakışın böyle geleceği belliydi. Bizde diyoruz ki yandaş vatandaşlarınıza yılda 5,5 milyar dolar para aktarıyorsunuz. Bu parayı vatandaşın cebinden aktarıyorsunuz. Türkiye’de 6 aile AKP’nin desteğiyle milyonlarca halkın parasını cebinden hortum gibi çekiyor. Bunlara ‘Dur’ diyen yok. CHP’nin söylediklerini yerine getirmek için illaki bu milletin cebini veya canını yakmanız mı gerekir. Artık bu zamlar bitsin diyoruz. Artık vereceğiniz kararlar halkın yararına olması gerekir. Artık bu ülkeyi yönetemiyorlar. Bu nedenle toplumun her kesiminden artık ortak bir ses yükseliyor. Bu kötü yönetimin bitmesi için ‘Erken seçim değil hemen seçim’ diye haykırıyorlar. Halkımız buna hazır. Yaşatılanların hesabını sandıkta görecekler.”

VATANDAŞLAR SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ

CHP’lilerin konuşmalarından ardından mikrofonu alan vatandaşlar ise zamlardan sonra yaşadıkları ekonomik sıkıntılarını dile getirdi. 
Kendisine bu ay 1500 lira elektrik faturasının geldiğini söyleyen emekli Perihan Battal tepkisini şöyle dile getirdi: “2 bin 500 lira emekli aylığı alıyorum. Şuanda iki tane öksüz torunuma bakıyorum. Evde benimle birlikte yaşlı annem kalıyor. Ama onlara artık bakamıyorum. Bu ay 1500 bira elektrik faturası geldi. Aldığım emekli aylığımın yarısını bile geçiyor. Geriye kalan parala torunlarım ne yiyecek, ne içecek. Bizi yönetenler 100 bin lira aylık alırken, emekliler 2 bin 500 lira aylık alıyor. Adalet bunu neresinde. Eğer gerçekten milleti düşünüyorlar, o zaman kendi aylıklarını da 2 bin 500 indirsinler. O parayla geçinsinler de bir göreyim. Torunlarım evde bazı zaman iki üç lokma yedikten sonra yatağa aç giriyor. Torunlarım aç kalıyor. Artık ne yapacağımı bilmiyorum. 100 lira ile pazara gittim ancak bir poşetle çıkabildim. Poşetinde sadece yarısı dolabildi. Benim torunlarım aç. Yardım başvurularında bulundum. Ama kimse başvurularıma olumlu cevap vermedi. Şu elektrik faturalarını bir an önce düşürsünler.”

Editör: TE Bilişim