CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kamuoyunda EYT’liler olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerinin çözülmesi için sürekli iktidara çağrı yapıldığını ama iktidarın çeşitli bahanelerle bu çağrıları görmezden geldiğini söyleyerek, “İktidar her seferinde EYT sorununun getireceği ek maliyetleri öne sürüyor. Ancak bu bir siyasi tercih. İktidarın EYT sorununu çözmek için kaynağı değil niyeti yok." diye konuştu. 

CHP’li Başevirgen,  “Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl çalışmış olmalarına rağmen 58 yaş engeline takılıp emekli olamıyorlar. Bu sorun yıllardır dile getiriliyor ancak iktidar tarafından sadece seçim dönemlerinde akıllara gelen bir vaat olarak kalıyor. Milyonlarca ETY mağdurunun sorunu kaynak olmadığı bahanesiyle çözülmüyor. Yandaşlara açılan kesenin ağazı EYT'liler için sıkı sıkıya kapatılıyor. ” dedi.

CHP'li Başevirgen yaptığı açıklamada, "Kur garantili mevduat hesapları, 5 müteahhite ödenen kur garantileri, KÖİ projelerinden yandaşlara aktarılan milyonlarca dolar, medya patronlarına hibe edilen krediler, sarayda ve kamuda israf, şatafat ve saltanat için her türlü kaynak var. Ancak söz konusu 5 milyon EYT mağdurunun sorununu çözmeye gelince iktidar kaynak sıkıntısı çekiyor. 5’li çeteye verilen taahhütler, emekçinin emeklilik hakkı gasp edilerek ödeniyor. 2014-2020 yılları arasında Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılan projeler için Hazinenin yandaş şirketlere ödediği toplam kur farkı 77 milyar 949 milyon TL. Bu para yandaşlara aktarılmasaydı bugün EYT diye bir sorun olmayacaktı. İktidar, elindeki kaynakları doğru kullanarak çözebileceği bu sorunu ısrarla çözmüyor.” ifadelerine yer verdi.

Gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 23’e çıktığını söyleyen Başevirgen, “Üniversite mezunu gençler bile istihdam edilemezken devlete göre genç ama işverene göre yaşlı sayılan EYT’liler iş bulamıyor ve ağırlaşan yaşam koşulları altında daha da eziliyor. Çalışabilenler ise işverenin yaşı bahane ederek işten çıkarması durumunda açlığa mahkûm ediliyor ve hatta prim ödeyemedikleri için sağlık hizmetlerinden dahi yararlanamıyor. Memur, işçi ve emekli maaşlarına yapılan zamların belli olduğu bu günlerde belki de yüz binlerce EYT'linin cebine kuruş girmiyor. Açlığa mahkum edilen çok büyük bir kesim var.”  şeklinde konuştu.

Milyonlarca vatandaşı ve ailelerini etkileyen bu mağduriyetin bir an önce son bulması gerektiğini söyleyen Başevirgen, “ Emeklilikte yaşa takılanlar lütuf değil gasp edilmiş haklarını istiyorlar. Bu hakkın yeniden onlara verilmesi gerekiyor. Emeklilik bir haktır, maliyet olarak görülemez. Bu nedenle EYT mağduriyeti giderilmeli ve bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. “ dedi

Editör: TE Bilişim