TBMM İklim Değişikliği, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı Araştırma Komisyonu Üyesi CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Son günlerde yaşadığımız orman yangınları hepimizi üzdü.

Görülüyor ki önümüzdeki günlerdeki sıcaklık ve düşük nem nedeniyle ülkenin bir çok yerinde yangın riski hala devam etmektedir.

Ormanlarda çıkan  yangın sayısı ve yanan orman alanı miktarı her yıl artmaktadır. İklim değişikliği ve kuraklık yanında sabotajlar ve dikkatsizlik sonucu ormanlarımız yanarak yok olmaktadır.

Burada asıl üzerinde durmamız gereken konu yangınla mücadeledeki başarısızlık.

Çünkü AKP döneminde yangınla mücadele göz ardı edilmiş durumda.

Resmi raporlara göre;  son 10 yılda her yıl ortalama 2.631 adet orman yangını çıkmış ve yılda ortalama 9.096 hektar ormanlık alan yanmış.

Sadece 2020 yılında 3.399 adet orman yangınında 20.971 hektar ormanlık alan yangınlardan etkilenmiş.

2020 yılında yangın başına etkilenen orman alanı 6,2 hektar. Oysa bu rakam 2014 yılında 1,45 hektar.

Bu rakamın yıldan yıla arttığını görmekteyiz,

2014 yılında 1,45 Hektar;

2016’da 2,8 Hektar;

2018’de 2,6 Hektar;

2019’da 4,25 Hektar;

2020 yılında 6,2 hektar;

Yani 6 yılda yangın başına etkilenen orman alanı 4 kat artmış.

Yangınların %31’inin ihmal ve dikkatsizlik, %6’sının kasıt, % 5’inin kaza, %47’sinin nedeni bilinmeyen yangınlar olmak üzere %89’unun insan, %11’inin ise yıldırımdan kaynaklı olduğu belirlenmiş.

TBMM’de kurulan İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu toplantısında bu konuyu gündeme getirmiştim. Yapılan sunumlarda iklim değişikliğinin orman yangınlarını artıracağı söylenmişti.

Tarım ve Orman Bakanı açıklamalarında; 2021 yılında yangınlarda 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA, insansız helikopter kullanılacağından bahsetti. Fakat bugün görüyoruz ki sadece 3 uçakla yangınlara müdahale ediliyor. Geçen aylarda çıkan yangınlarda bu uçakları maalesef göremedik.  Kaş’ta, Dalaman’da, Marmaris’te göremedik.

Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı komisyonda 5 uçak ihalesi yapıldığını ve bunun 3 tanesinin tedarik edileceğini açıkladı. Geri kalan 2 uçaktan hala haber yok.

Personel yetersizliği, araç gereç yetersizliği sürekli dile getirildi.

Bakanlık en geç mart ayında yangın müdahale kadrosunu kurması gerekirken haziran ayında yangınla mücadele için işçi alımı duyurusu yaptı.  Yangınlar başladıktan sonra işçi alımı yapmaya kalktılar.

Yangın sezonunda bu uçaklar kullanılmayacaksa ihaleler neden yapıldı paralar nerelere gitti?

Türk Hava Kurumu ihaleye neden sokulmadı?

Yangınla mücadele için işçi alımları neden yangın sezonuna bırakıldı?

Bu soruların yanıtı maalesef yangınlara neden zamanında müdahale edilemediğini, kontrol altına alınamadığını vatandaşlarımızın, hayvanların canlıların ölümüne neden olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Her orman yangınından dersler çıkarılmalıdır. Can ve mal kaybını en aza indirecek gerekli tedbirler alınmalıdır.

Küresel iklim değişikliği ve bunun en hissedilir olan etkilerinden küresel ısınmanın ormanlara ve  ve çevreye olumsuz etkileri daha fazla olacaktır.

Alınacak önlemler, müdahaledeki aksaklıklar, yaşanan sorunlar ve gecikilen her an yaraların sarılmasını daha da zorlaştıracaktır.

Orman yangınları konusundaki politikalar, stratejiler, alınacak önlemler, yapılacak çalışmalar partiler üstü bir anlayışla devlet politikası olarak belirlenmelidir.

Hükümet orman yangınlarıyla mücadele ve müdahale yöntemlerini yeniden gözden geçirmelidir. Bu alanda yeniden yapılanmaya ve planlamaya ihtiyaç vardır."

Editör: TE Bilişim