Bülent Arınç'ı bilirsiniz. Söz sanatını en iyi kullanan siyasilerden biridir hiç şüphesiz. O konuştuğunda herkes dinler. Çünkü kendini dinletmesini çok iyi bilir. Hatta çok uzun konuştuğunda salonda sıkılanları gözleriyle tespit edip ismini aniden zikrediverir.
Bugün Manisa ziyaretinde oldukça formdaydı. Üzüm açılış töreninin ardından restorasyon çalışmalarının devam ettiği Kurşunlu Han'a geçen Bülent Arınç, burada Şehzadeler Belediyesi'nin sürdürdüğü çalışmaları inceledi.
Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Arınç'ın özellikle Ömer Faruk Çelik ile ilgili söyledikleri hakikaten dikkat çekiciydi.
Malumunuz yerel seçimler yaklaşıyor. Belediye başkan adayları ile ilgili herhangi bir telaffuz hemen kulakların kabartılmasına yetiyor.
Manisahaberleri.com olarak canlı verdiğimiz bu açıklamayı önce bir okuyalım sonra hep birlikte bir sonuç çıkartmaya çalışalım.
Arınç diyor ki;
“Ömer Faruk Çelik başarılı bir belediye başkanı. Manisalılar onu yeni dönemde de inşallah belediye başkanı olarak görmek isterlerse oyumuz kendisine. Ama bunu Manisa takdir edecek. Sizler de herhalde aynı şeyi düşünüyorsunuz değil mi? Bırakın da Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmasın, Şehzadeler’e biraz daha devam etsin. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da kulağına kar suyu kaçırmış olalım. Yani her şeye layık Ömer Faruk. Manisa’nın güzel bir evladı. Manisa’da okudu, Manisa’da yetişti; babası şu camide yıllarca hizmet etti. Böyle bir insana Manisa’da hizmet etmek yakışır. Nasıl Tarım ve Orman Bakanı’nı Manisa’nın bir evladı olarak seviyorsak, Ömer Faruk ve ekibi de belediyeyi değil bakanlığı yönetir Allah’ın izniyle.”
Arınç'ın asıl söylemek istediğin ne?
Bu açıklamaların ardından Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı, benim de eski meslektaşım Bilal Demir ile ayaküstü sohbet ettik. Bilal çok fazla yorum yapmak istemedi. Ben de işin içinden pek çıktığımı söyleyemem.
Eğer Arınç, Ömer Faruk Çelik'in büyükşehir belediye başkan adaylığı yerine Şehzadeler Belediyesi'ne devam etmesini istiyorsa o zaman büyükşehir için aklında başka biri var.
Kim acaba?
Ya da bu açıklamalarla Ömer Faruk Çelik’in aslında büyükşehir belediye başkan adayı olması gerektiğini mi ima etti? Çünkü "Bu ekip bakanlığı bile yönetir" ifadesinden böyle bir anlam çıkarabiliriz.
Arınç zaman zaman yaptığı gibi bir kez daha çok bilinmeyenli bir denklem ortaya attı ve şimdi biz de üzerinde kafa yorup duruyoruz.
Kurşunlu Han'daki ziyaret programı bittikten sonra Ömer Faruk Çelik'e açıklamalarla ilgili yorumunu sordum. Çelik, her zamanki gibi güler yüzüyle Arınç'ın ne söylemek istediği konusunda net bir yorum yapmadı. Ancak büyükşehir belediye başkan adaylığı ile ilgili düşüncesini bana aktardı.
Ömer Faruk Çelik, büyükşehir belediye başkan adaylığını istemiyor. Bunu zaman zaman ifade ediyor. Bunu söylerken de 'İstemem ama yan cebime koy' gibi bir tavrı da yok. Gayet samimi ve kesin bir dille istemediğini söylüyor.
Tabii bu köprünün altından daha çok sular akar. Ancak her şeye rağmen Manisa Ak Parti'yi yöneten ekibi etkileyebilen bir Arınç faktörü var. Ve Arınç, hiç de Manisa'dan kendini soyutlamış gibi görünmedi. 
Peki Arınç Manisa'da etkin olmalı mı?
Manisa Ak Parti'nin son dönemlerde ağabey eksikliği yaşadığı aşikar. Belki Arınç direkt partinin iç işlerinde etkin olmayacak. Zaten siyaseti bıraktığını da söylüyor. Ancak hala danışılacak, akıl alınacak, tavsiye alınacak bir otorite olarak Ak Parti'de varlığını sürdürüyor.
Bugünkü ziyaret ve temaslar bunun bir göstergesidir.

BAKAN PAKDEMİRLİ'NİN O HAREKETİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Manisa ziyareti hiç şüphesiz üzüm fiyatları ve rekolte beklentileri açısından çok büyük önem taşıyordu. Manisalılar Pakdemirli ailesinden birinin bakan olmasına sevindi. Dolayısıyla bir umut da oluştu.
Manisa Ticaret Borsası'ndaki tören bu bakımdan farklı bir heyecana sahne oldu.
Bakan Pakdemirli önce Valiliği ziyaret etti ardından alanda hayvanseverleri sevindiren törene katıldı.
Tam herkes makam araçlarına binip Borsa’ya hareket etmek üzereyken bakan yürümeyi tercih etti.
Ak Partili milletvekilleri tam kadro bakanın yanındaydı. Bakan ve beraberindekiler Borsa'ya doğru yürüyüşe geçti. Borsa’nın önünde mehter takımı ve kalabalık hazrı bekliyordu. Borsa Başkanı Sadık Özkasap ve yönetim kurulu üyeleri de kapının önünde sıralanmış bakanın geşil anını kolluyordu. Ancak bakan Pakdemirli Borsa binasına bir kaç adım kala birdenbire sol taraftaki çay ocağının önünde oturan vatandaşlara yöneldi. Tek tek herkesin elini sıktı. Hatta bazıları ile sohbet etti. Daha sonra Borsa'ya gelerek kalabalıkla kucaklaştı.
Bir siyasetçinin, hele bir bakanın mütevazi olması kadar güzel bir davranış şekli var mı? Ben bu insancıl manevrayı takdir ettim.
 
ÜZÜM FİYATLARI

Manisa, son 2 yıldır üzüm sezonunu tarım bakanları ile açıyor. Ne güzel değil mi? Özellikle yeni sistemin yeni Tarım Bakanı’nın Türkiye genelindeki ikinci şehir ziyaretini Manisa'ya yapması bu şehre verdiği önemi ortaya koydu.
Açıklanan fiyat neredeyse 7 TL.
Ancak sürekli yükselen ve değişen Dolar, Euro ortada. Sanırım Bakan Pakdemirli biraz da bu durumdan kaynaklı bir ekstra açıklama yaptı. Ve dedi ki; “Fiyatlar 6.90 TL'nin altına düşerse müdahale ederiz.”
Bence açıklanan fiyattan ziyade bu güvence çok daha büyük önem taşıyor.
Rekolte ise tahminimin üstünde çıktı. Bence rekolte 261 tonun üstünde değil altında. Burada bakanlık üretici ve ihracatçı dengesini gözetti. Sonuç itibariyle üzüm üreticisinin bu yıl memnun kalacağı bir sezon geçireceğini düşünüyorum. İnşallah da öyle olur...

MUHALEFET PARTİLERİ NEDEN YOK?

Borsa’daki üzüm sezonu açılış töreninde Ak Parti’li milletvekilleri, il ve ilçe başkanları ve çok sayıda kişi hazır olmasına rağmen muhalefet partilerinden hiç kimsenin olmayışı beni çok şaşırttı.
Üzüm Manisa'nın ortak değeri.
Borsa, Manisa'nın borsası. Böyle önemli bir günde muhalefet milletvekilleri neden yok?
Eğer Manisa Ticaret Borsası’ndan davet gitmemiş ise söyleyecek hiç bir lafım yok. Ben de olsam gitmem. Ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını biliyorum. Geçmiş yıllarda bu törene tüm partilerden milletvekilleri katılırdı. Açıkçası bu kez muhalefetin olmayışını anlamakta güçlük çektim.