Geçtiğimiz günlerde UKOME başkanlığında yapılan olağanüstü toplantı sonrası Öğretmenevi arkasında bulunan alanın geçici pazar yeri olarak kullanılması kararlaştırıldı.
Bu toplantıdan birkaç gün öncesine gidelim….
Halk pazarından sorumlu zabıta ekipleri, Cumartesi günü Alaybey Pazarı’nda tezgah tezgah dolaşarak esnafa, Eski Garaj Yeni Proje inşaatına başlanması gerektiğini söyleyerek, Perşembe Pazarı’nın yeni yer tayinine kadar kurulmayacağını bildirdi.
Hemen akabinde Perşembe Pazarı’nın ana girişi -inşaat alanı olduğunun belirtilmesi için- inşaat demirleriyle çevrilmeye başlandı.
Bu ön gelişmelerin ardından Pazartesi günü UKOME başkanlığında olağanüstü bir toplantı yapıldı. Toplantı sonrası Öğretmenevi arkasında bulunan alanın pazar yeri olarak kullanılması karar verildi.
* * *
ESNAFIN İSYAN ETMESİNE RAMAK KALMIŞTI
Hafta sonları halk pazarlarında tezgahtarlık yaptığım için çok sayıda pazarcıyla iletişim halindeyim. Pazar esnafının bu süreçte ne tür sıkıntılar yaşadığını tıpkı onlar gibi deneyimleyerek öğrendim.
Perşembe Pazarı’nda tezgah kuran esnaflara, pazarın halini sorduğumda neredeyse tamamından ‘Perşembe’de hiç iş olmuyor’ yanıtını işittim.
Pazarcıların içinde her ne kadar gizliden gizliye bir ‘Eski Perşembe’ isteği olsa da, bir süreden sonra esnaf, ‘Nereye olursa olsun da bir an önce buradan taşınalım’ demeye başladı.
Belki inanmazsınız ama bu hafta yeni yer tayini yapılmasaydı, esnafın önemli bir kısmı tezgah kurmayacaktı. Tuhafiye esnafı arabalarını brandaların altına koyarak gösteri eylemi yapacaktı.
Velhasıl, ‘Geçici pazar yerinin belirlenmesi pazarcının ateşini dindirdi’ diyebiliriz.
PAZAR VE PARK SORUNU
12 Nisan Perşembe günü Manisalıları hareketli bir gün bekliyor. Hareketlilikten kastım, ‘Bu benim yerim, bu senin yerin’ ya da ‘Araçlar bu yönden girecek, yok şu yönden çıkacak’ gibi pazarcı tartışmalarının doğuracağı hareketlilik değil; yaşanacak park sıkıntısıdır. Hem mahalle sakinlerini hem de pazar esnafını, senelerce sürecek bir park problemi bekliyor.
500 ARAÇ KAPASİTELİ 5 SOKAK
Bugün, yeni pazar yeri için belirlenen sokakları gezme fırsatım oldu.
Pazar esnafı 5 sokağa sığacak mı? Giyim ve meyve alanı sınırları neye göre belirlenecek?
Bilmiyorum.
Yalnız bildiğim bir gerçek var ki, o da şu an pazar yerinde bulunan 500 aracın taşınması ve pazar esnafının karşılaşacağı park yeri sorunudur.
Pazar esnafı için Alaybey pazar yeri, Kuşlubahçe Otoparkı ve Yeşilcami Eski Dericiler Sitesi bölümündeki boş alanlar park yeri olarak kararlaştırıldı. Çevre mahallelerde oturan vatandaşların da yüzlerce araç park edeceğini farz edersek, Manisa trafiğinin bir hayli sıkıntılı günler geçireceğini söyleyebiliriz.
İLERİYE BAKMALIYIZ
Yeni pazar yerinin belirlenmesinin ardından Büyükşehir ve Şehzadeler Belediyesi arasında ‘pazar yeri’ polemiği yaşandı. Belediyeler arasında bu dakikadan sonra yaşanacak olan pazar yeri tartışmaların pek de geçerli olmadığını düşünüyorum. ‘Sen şunu dedin, sen bunu demedin’ gibi söylemler yerine halk ve esnafın ortak problemlerinin iyileştirilmesine yönelik ortak çalışmaların daha anlamlı olacağını düşünüyorum.