Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninin ve delegesinin en önemli özelliği dün yapılan delege seçimlerinde bir kez daha ortaya çıktı. Asla biat yok. Kim olursa olsun kafalarına uymuyorsa alaşağı ediyorlar.

CHP’nin kongrelerinin genellikle olaylı geçmesinin başlıca nedeni budur. CHP’nin ruh ikizidir muhalif duruş. Bu bence kötü bir şey değil. Hatta keşke diğer partilerde de bu özellik öne çıksa.

Ancak bu özelliğin yan etkileri de yok değil.

Dün, Özgür Özel’e çıkan faturanın açılımı budur.

Özel siyasete atıldığı günden bu yana sürekli yıldızı parlayan ve Türkiye siyasetinde kabul gören bir isim olmayı başardı. Özel, kamuoyuna CHP’yi belki de en iyi, en doğru ve en etkili anlatan isimlerden biridir. Özellikle mecliste yaptığı konuşmalar ve ortaya koyduğu muhalif duruş zaman zaman Türkiye’nin gündemini sarstı. Özel, bazen genel başkanın bile önüne geçti.

Kılıçdaroğlu’nun en güvendiği birkaç isimden biri oldu ve hala o potansiyelini koruyordu.

Ta ki düne kadar…

Aslında sürecin başlangıcı dün yapılan delege seçimlerinden de öncesine dayanıyor. 2018’de kurultay çabalarının yaşandığında net bir gerçek ortaya çıkmıştı. CHP’nin Manisa delegelerinin tamamı Kılıçdaroğlu yani dolaylı olarak Özgür Özel’e karşı muhalif kanatta yer almıştı.

O süreç atlatıldıktan sonra CHP teşkilatlarında sular durulmadı. Özgür Özel’e karşı organize olan hareketin öncüsü CHP İl Başkanı Semih Balaban. Aslında bu çok ciddi bir problem. Çünkü biri milletvekili ve parti grup başkanvekili, diğeri il başkanı.

Nasıl çalışacaklar?

Çalışamadıkları için zaten delege seçiminde karşı karşıya geldiler. Aralık ayında il ve ilçe kongreleri başlıyor. Başkanlar ve yönetimler seçilecek. Kimin dediği olacak? Özgür Özel’in mi, Semih Balaban’ın mı?

Sonuç kimin aleyhine çıkarsa siyasi geleceği tartışma konusu olur.

Mevcut durum bile tartışılmaya açık.

Mevcut İl Başkanı Semih Balaban'a karşı eski il başkanını destekleyen Özgür Özel, Balaban'ın listesine karşı mavi listeyle çıkıyor. Kendisinin de liste başı olduğu delege seçimlerinde Özel'in listesi 22 oy farkla kaybediyor. Balaban'ın listesi 124 oy alırken ilk maçı da kazanmış oldu.

CHP'nin grup başkan vekili ve partinin 2 numaralı ismi olacaksın, partinin gelecekteki genel başkan adayı olarak gösterileceksin, kurultayda seçileceksin, her yaptığın açıklama gündem olacak ama mahallende delege seçilemeyeceksin! Özgür Özel gibi bir ismin bu duruma düşmesi veya düşürülmesi parti içi demokrasi ile açıklanacak kadar basitse lafım yok. Başka sebepler varsa açıklanmasını merakla bekliyorum.

CHP’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE

Parti içinde Özgür Özel’e muhalif olan kitle gücünü artırıyor. Bu kitle kendisine listelerde yer bulamayan, yönetimlere giremeyen veya yeterince kendisini ifade etme olanağı verilmeyen bir kitle.

Son delege seçimlerinde Özgür Özel’in listesinin kaybetmesiyle sonuçlanan tabloda bir detay dikkat çekici. Oylar birbirine çok uzak değil. Balaban’ın listesi 124 oy alırken Özel’in listesi 102 oyda kadı. Yani delege neredeyse ikiye bölünmüş durumda.

Bu bölünme devam edip derinleşirse CHP için bu bir tehlike…İşte bu bölünmeyi engelleyecek kişi Özgür Özel’dir.

Bu noktada Özgür Özel’in çalıştığı ekibi ve parti teşkilatlarıyla olan ilişkisini gözden geçirmesi lazım. Hatta “ben nerede yanlış” yaptım diyebilecek olgunluğu göstermesi şart. Bir gönül alma hamlesi gerekli. Ve siyasette bunun zamanlaması hayati önem taşır…