Şehzadeler Belediyesinin yapmış olduğu “Masal Parkı”ndan sonra, nihayet Yunusemre Belediyesi de Manisa’da gezilip görülecekler listesine “Osmanlı Müzesi”ni ekledi.

Yunus Emre Kültür Parkı içerisinde yer alan Manisa Osmanlı Müzesi, üç ay önce hizmete açıldı.  Müzede, Manisa’da yetişen Osmanlı padişahları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanı sıra Manisalı milli mücadele kahramanlarının da silikon heykelleri mevcut. 

Müzenin bahçesinde sizi, ömrünü Manisa'yı ağaçlandırmaya adamış ve yaşadığı süre boyunca binlerce ağaç dikmiş olan Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi karşılıyor. 

Şehzadeler Şehri Manisa’ya yakışan bu müzede, Anadolulun manevi isimlerinden Yunus Emre ve Tapduk Emre de unutulmamış. 

Bilindiği üzere Anadolu’nun bir çok yerinde türbesi bulunan Yunus Emre’nin Kula ilçesinde de türbesi mevcut. Belediyeye ismi verilen Yunus Emre’nin ve onu yetiştiren hocası Tapduk Emre’nin unutulmaması çok güzel bir hareket.

Müzede dikkatimi çeken önemli husus da son zamanlarda değeri iyiden iyiye artan Gördesli Şehit Makbule’nin de yer alması. Şehit Makbule, kurtuluş mücadelesinde kocası Halil Efe’yi dağlarda yalnız bırakmayan, vatan işgal halindeyken evde oturup bekleyemem diyerek mücadelede bulunan ve sonrasında şehit düşen bir kadın kahramanımızdır. Aynı zamanda Parti Pehlivan olarak anılan, milli mücadelede Manisa’nın kurtuluşunda büyük rol oynayan Akıncı Müfreze Kumandanı Mehmet Baksak da var. Bir Gördesli olarak Şehit Makbule’nin ve Parti Pehlivanın müzede yer alması beni gururlandırdı. 

Manisa’nın simgesi haline gelen, 400 yıllık bir gelenek olan mesirin yapılışı, Hafsa Sultan ve Merkezefendi de müzede tarihi yaşatıyor.

İrfan Meclisi adında ayrı bir bölüm var ki burada sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere değişik toplulukların toplantı, sergi, gösteri vb. yapabilmesi için tasarlanmış bir yer. Yerdeki halılar olsun, perdeler olsun binaya mistik bir hava katmış. 

Yöresel kıyafetler, Osmanlı yaşantısı, kahve kültürünü anlatan salon, Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey, Müftü Alim Efendi müzeden sayamadıklarımın bazıları.

Müzenin bulunduğu alanda çay bahçesi de var. Manzaraya karşı bir bardak çay içerek Osmanlı havası solumak istiyorsanız, haftanın 7 günü 09:00 - 17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyarete açık olan Osmanlı Müzesini gezmenizi tavsiye ediyorum. 

Yunusemre Belediye Başkanı Dr.Mehmet Çerçi başta olmak üzere müzede emeği geçen herkesi kutluyorum.

Sağlıcakla kalın…