LGS  ve YKS derken zaten pandemi sebebiyle zor olan bir yılın öğrenciler için  zor etabı “Sınav Maratonu “ süreci de bitmiş oldu. Elbet bu maratonda dereceye girenler olacak ve şampiyonlar  çıkacak.Sınavlar hayatın bir gerçeği ve akademik başarı için önemli bir unsurdur .Ancak hiçbir başarının çocuğumuzun hayatından daha değerli olduğunu düşünmüyorum. 
Ameliyata girenler mutlaka vardır .Ameliyat öncesi stresinin ne kadar zor olduğunu bilir ya da tahmin edebiliriz. Yapılan araştırmalar sınav stresinin bundan daha zor olduğunu ortaya çıkarmış. Şimdi gerek LGS gerekse YKS ‘ye giren öğrencilerin aileleri olarak çocuklarımıza destek olma zamanı.
En azından sınav sonuçları açıklanıp tercihler yapılana kadar sınav psikolojisinden çıkmalarına yardımcı olmalıyız. 
Unutmayalım  sınav sonucu ne olursa olsun değişmeyen şey onların bizim evladımız olarak kalmaya devam edeceğidir. Ayrıca tercih dönemi sınav kadar önemlidir. Artık onların rahatlamasına olanak sağlamalıyız. Gelecekle ilgili ortak farklı planlamalar da yapmalıyız. Yerleştirme süreci tamamlanana kadar güzel vakit geçirmeli hobilerine yönelik etkinlikler ve tatil yapmalıyız. Doğaya çıkmalı onlarla temiz havanın ruhumuza işleyip  pozitif enerjisini bizlere geçirmesine izin vermeliyiz. Şimdi keşke daha çok çalışsaydım gibi lafları bir kenara bırakıp en rahat şekilde sonucu bekleyerek sağlam adımlarla gelecek planlamasına odaklanmalıyız. Hele ki sınav iyi geçtiyse şimdiden hayalini kurduğunuz lise ya da üniversiteyi yerinde ziyaret etmeliyiz.
Aynı yıl hem LGS hem YKS heyecanı yaşayan bir baba olarak vurgulamak istiyorum. Sınav sonucu ne olursa olsun asla hakaret, küsme , aradaki bağı koparma ya da ona ceza verme yollarını seçmemek gerekir. Çünkü hayat sınavı her zaman devam edecek ve okul sınavlarında başarılı olamayıp hayatta çok başarılı olan girişimciler var. Yapılan bu sınavlarda emek vererek çok çalışarak  şampiyon  olacak öğrencileri şimdiden canı gönülden kutluyorum. Doğru tercih yapmaları ve yapılarına uygun sevdikleri meslekleri seçmeleri bence çok önemli .
Sınav sonucu iyi ya da kötü farketmez çünkü sonrası önemli asla pes etmeyin .Öğrencilik hayatı boyunca adı tembele çıkan Einstein,  üniversiteyi  bile okuyamayan  çalıştığı şirketten atılan Apple kurucusu Steve Jobs, 12 yaşında eğitimini bırakan mucit Thomas Edison, okuma ve  yazma bilmeyen anne babanın çocuğu olarak çalışıp sonunda Nobel Kimya Ödülü alan Prof Dr Aziz Sancar her daim aklımızda olsun.
Sınavlara  giren tüm öğrencilere geçmiş olsun.Hayallerindeki  lise ve mesleğe yetecek puan almalarını diliyorum.
Selam ve saygılarımla.