Malum salgın nedeniyle gerek vatandaşlar arasında gerekse vatandaşlarla güvenlik görevlileri arasında zaman zaman maske gerginlikleri, hatta kavgaları yaşanıyor. Maske takmadığı için ceza kesilen kişi sayısı çok fazla. Gözaltına alınanlar bile var. Hatta geçen hafta İstanbul’da maske takmadığı için durdurulan, 'eniştesi ve teşkilatla polisi tehdit eden kuryenin, eniştesi servis şoförü, teşkilatı ise aile içindeki dostları çıkmıştı.

Maske olaylarına her gün yenileri ekleniyor. Sanırım maske takmamakta direnen bir grup var. Allah polise de sağduyulu vatandaşlara da sabır versin.     

Neyse…

Biz gelelim Manisa’daki naif görüntüye…   

Çarşı merkezinde şahit olduğum bir diyalog. Yer Doğu Caddesi, Valilik civarı. Karşı caddede bir karşılaşma dikkatimi çekiyor.

Sıradan bir diyalog aslında ama…

İki genç polis cadde üzerinde asayişi sağlamak amacıyla dolaşırken yaşlı bir amcaya denk geldiler. Amcamızın elinde bir baston ama maskesi yok. Ağır ağır ilerliyor. Karşıya geçecek belli ki. Ama polislere yakalandı.

'Eyvah amcamız ceza yedi' diye düşündüm. Genç polisler amcamıza nazikçe yaklaşıp neden maske takmadığını soruyor. O da bir şeyler söylüyor ama polisleri ikna edebilecek mi?

Diyalog devam ediyor.

Polis muhtemel maskesinin olup olmadığını soruyor. Yaşlı amcamız ellerini ceplerine götürüyor ama bir türlü bulamıyor. Neyse ki sonunda arka cebinden çıkardığı kağıtların arsasında buluyor maskeyi.

Sıra geldi takmaya...

Takacak ama olmuyor. Bir elinde baston. Maskeyi polise uzatıyor ve “Takıver şunu” der gibi bir vücut dili. Polis hiç tereddüt etmeden maskeyi alıyor. Maskeyi dikkatli bir şekilde yaşlı adamın yüzüne takıyor. Bir iki düzeltme hamlesi ve sonra işlem tamam.

Yaşlı amcamız evlatları yaşındaki polislere maskesini taktırmanın vermiş olduğu öz güvenle yoluna devam ediyor. İki genç polis ise bir süre yaşlı adamı takip ettikten sonra yeniden görevlerine dönüyorlar.

Şimdi ben bir gazeteci olarak belki de bir tartışmanın, bir gerginliğin fotoğraflarını çekmiştim.

Belki de polis ceza yazmak isteyecek ve yaşlı adam direnecekti.

Belki de daha farklı bir durum yaşanacak ve diğer vatandaşlar da olaya dahil olacaktı.

Ama hiçbiri olmadı.

İki genç polis kardeşimiz halden anladı. Hem yaşlı amcaya gerekli uyarıyı yaptı hem de kendi elleriyle maskesini takıp herhangi bir olaya mahal vermeden anlık bir durumu tatlıya bağladılar.

Bizzat şahit olduğum bu diyalog örnek teşkil ediyor. Çünkü polis memurları istese ceza yazabilirdi. Ama o an cezadan çok yaşlı amcanın bir uyarıya ve yardıma ihtiyacı olduğunu hissettiler ve öyle davrandılar.

Ben polis memurlarını ve Emniyet Müdürlüğümüzü alkışlıyorum.