Bazı yerel gazete ve sitelerde Akgedik Yunuskent Projesi’nin ilk etabında sıkıntı yaşandığına ilişkin haberlere Yunusemre Belediyesi’nden açıklama geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya tarafından yapılan yazılı açıklamada, kısa bir süre önce hak sahiplerine teslim edilen projede sürecin devam ettiğini kaydeden Kaya, habere konu olan sıkıntıların belediye kaynaklı olmadığına vurgu yaptı. Kaya açıklamasında, “Akgedik Toplu Konut Alanı 1. etap teslim süreci 16 Ağustos’ta başlamış olup 7 Eylül tarihinde bitirilmiştir. Binalar teslim edilirken hak sahipleri tarafından tespit formu imzalandı. Belirlenen eksiklikler plan dahilinde müteahhit ve müşavir firma tarafından giderilmektedir. Teslim 7 Eylül tarihinde bittiği için her ne kadar daha önce tadilatlar başlamış olsa bile son ev tesliminden sonra yasal süreç başlamaktadır. Vatandaşlarımız gerek eksikliklerin giderilmesi ve gerekse site yönetimi oluşması, aidatların toplanması, elektrik, doğalgaz ve su abonelikleri sonrasında ayrıca ortak kullanım alanlarının teslimi abonelikleri akabinde ikamete başlamaları gerekirken; kendi özel şartlarından, evlerine istekleri ile taşınmışlardır” dedi.
 
BÖLGEDE YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
 
Doğalgaz ve ulaşıma ilişkin iddialara yanıt veren Kaya, “Şehrin merkezinde doğalgaz hattı olan yerlerde bile bazı yerleşimler doğalgaz alamıyor iken şehir dışında 6 km yeni doğalgaz hattı ile Toplu Konut Alanında gaz arzı sağlanmış, ilk abonelikler olunmuş ve devam etmektedir.  1.101 hak sahibinin birden taşındığı ve doğalgaz talep ettiği düşünülürse ilk günlerdeki yoğunluğun anlayışla karşılanması gereklidir. Doğalgaz bütün güvenlik önlemlerinin alınması gereken birçok prosedürü içerisinde barındıran ciddi bir iş. Yunuskent'te tanımlanmış doğalgaz sorunu yoktur. Otobüs hatlarıyla ile ilgili tüm yazışmalar yapılmış, zamanında UKOME'den gerekli kararlar çıkartılmış, daha konutlar teslim edilmeden otobüsler çalışmaya başlamıştır. Şehir içerisinde hangi mahalleye dört adet hattan toplu ulaşım sağlanıyor? 16 -17 - 18 - 19 no'lu hatlar farklı güzergahlardan yolcu taşıyor. TOKİ içerisinde ringler yapılmakta olup, imar planında terminal alanı olarak gözüken yer inşaatı tamamlanınca istasyon olarak kullanılacaktır. Otobüs durağı örnek olarak konmuş diğer durak ve levhalar talep edilmiştir. Haberi yapan kişilerin cahilliği olacak ki bu hizmetleri veren kurumlar farklıdır. Siz Yunusemre Belediyemizi eleştiriyorsunuz, ulaşımdan sorumlu olan Büyükşehir Belediyesini mi eleştiriyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
 
OKUL SORUNU YOK
 
Kaya okul sorununa ilişkin ise şunları söyledi: “Akgedik Toplu Konut Alanında imar planında 6 adet anaokulu, 6 adet ilkokul, 5 adet ortaokul, 2 adet lise ve 1 adet meslek lisesi olup, okullar peyderpey yapılacaktır. 2. etap ihalelerinde 1 adet 12 derslikli ilkokul, 1 adet 12 derslikli ortaokul ve 1 adet anaokulu inşaatı devam etmektedir. 1. etapta okul olmadığı bilinmekte olup, okullar kapanıncaya kadar taşımalı eğitim yapılacağı aylar öncesinden bildirilmiştir.  Veliler şu anda çocukları okudukları okullarda sorumluluğu kendilerinde olmak kaydı ile okutabilecekleri gibi ilk kayıt ve nakillerini alacaklar, öğrenciler geçici süre ile Yağcılar Nebahat Ölmezoğlu ilk ve ortaokullarında eğitim görecek ve taşıma masrafları Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır. Şu anki sorun ailelerin ikametlerini aldırmamaları ve çocukların kayıt veya nakillerini okullara aldırmamaları ve yavaş hareket etmeleridir. Nakil ve kayıt sonrasında belirlenen sayıda öğrenci için taşımalı eğitim sistemi devreye girecektir. Anaokulu çağında olan çocuklar ise Akgedik Mahallesi anaokulunda eğitim göreceklerdir.”
 
AİDATLAR TOKİ TARAFINDAN BELİRLENİYOR
 
TOKİ yönetiminin oluşturulduğuna vurgu yapan Kılıç Kaya, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “Site aidatları 51 blok 1.101 dairenin ve 110.000 m² yeşil alanın bakım-onarım ve hizmetleri için gerekli olan sarf malzeme, faturalar ve işçi SGK giderleri ile ortak kullanım alanları doğalgaz, su, elektrik abonelikleri için kullanılmaktadır. Aidatların yükseklikleri göreceli olup, kimilerine göre ise düşüktür. 77 TL ile 119 TL arasında değişen aidatlar TOKİ tarafından belirlenmekte ve emlak yönetim gözetiminde idare edilmektedir. 1 kuruşunun amacı dışında kullanılması mümkün değildir. Asansörlerin ortak kullanım alanlarının teslimi sürecinde Makina Mühendisleri Odası ve TSE tarafından yeşil etiketlerin bitirilmesine müteakip hizmet vermeye başlayacaktır. TOKİ’de zemin+5 kat olmasına rağmen her blokta çift asansör mevcut olup, standartları yüksektir. Akgedik Toplu konut Alanında İmar planında 3 adet sağlık parseli bulunmakta olup, ilgili kamu idaresi ile görüşmeler yapılmış ve zaman içerisinde bir tasarrufta bulunulacaktır. Tanımlanmış bir sağlık sorunu olmayıp en yakın 112 istasyonu 3-5 dakika mesafede iken, yeni kurulan bir şehirde daha henüz 1.Etap yeni teslim edilmişken sağlık ocağı istemek yıllarca sağlık hizmet birimi olmayan diğer mahallelere saygısızlıktır. Kaldı ki bu konunun  Yunusemre Belediyesi ile ne alakası var? Üst bloklarda yol yok deniyor; bu bir ironidir. Çünkü üst bloklar 2.Etabın ihale sınırında ve ortak yolu kullanmakta olup asfaltlama ve yol 2.Etap ile entegre yapılacaktır, yol açılmıştır kaldırım banket yapılmıştır, malzeme serilmiştir asfalt için 2.Etabı beklemektedir. Telefon çekmiyor deniyor, sinyal sorunu yaşanıyor bu konunun muhatabı belediyemiz değildir. Kaldı ki ilgili kurum işlerini yapmış, telefon santral binasını tamamlamış, evden eve son teknoloji internet hizmeti gelmiş ve baz istasyonunu devreye almıştır, biraz sabırlı olunması yeterli olacaktır” 

Editör: TE Bilişim