Derneğin 1959 yılında kurulduğunu ifade eden Tanık, Manisa’yı ve mesiri tanıtmak için Manisalılar tarafından kurulan bir dernek olduğunu belirtti. Derneğin Manisa’nın tanıtılması noktasında elinde imkanlarla gereken her şeyi yaptığını belirten Tanık, “Kendi imalathanemizde 12 ay boyunca mesir macunu geleneğini derneğimiz çatısı altında yaparak vatandaşlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Hem tanıtım anlamında hem de derneğimiz burada bir istihdam oluşturmuş oluyor. Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Türk Ticaret Kanununa göre işliyor. 17 kişilik kadınlarımız, çalışanlarımızla birlikte Manisa’ya, devletimize vergi anlamında, KDV anlamında katkı sağlamış oluyoruz” dedi. 

Mesir festivalinin her yıl büyüyerek kutlandığını ifade eden Tanık, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımızın verdiği desteklerle artık Manisa denilince mesir, mesir denilince Manisa akla geliyor. Evet Manisa’nın birçok değeri var ama mesir bunların başında geliyor. Şifa, gelenek, o tarihi barındıran bir ürün olması ve son zamanlarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla, festivalimizle, şenliklerimizle gittikçe büyüyor. Birçok kişiye ulaşarak Manisa’mızın hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılmasını sağlıyoruz” diye konuştu. 

Dernek olarak mesir macununa coğrafi işaret aldıklarını kaydeden Başkan Tanık, coğrafi işaretle koruma altına aldıklarını söyledi.  Bütün dünyayı etkisi altına Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl yapılması planlanan 480. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin yapılamadığını açıklayan Tanık, ara verdikleri üretime devam ettiklerini belirtti. Tanık, mesir macununun içinde bulunan 41 çeşit baharatın özellikle kış aylarında boğaz ağrılarına iyi geldiğini söyledi. Tanık, mesir macunundan mesir çayı, mesir lokumu yaptıklarını insanların bu lezzetleri tatmasını sağladıklarını söyledi. 

2006 yılından beri başkanlığı sürdürdüğü aktaran Tanık, “O zamanlar 2-3 ton mesir macunu dağıtılıyordu. 2020 yılında 7 ton saçacaktık ama yapamadık. 2019 yılında 6 ton mesir macunu saçtık. Önümüzdeki yıllarda virüs illetinden kurtulursak çok daha coşkulu şenlik yapabiliriz. Mesir macunu hepimizin, herkesin buna sahiplenmesi gerekiyor. Manisa Büyükşehir Belediyemiz, Şehzadeler Belediyemiz destek veriyor. Birlikte sahip çıkarsak güzel şeyler ortaya çıkar.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim