Genel kurula katılan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Bugün dünya için önceliği birinci sıraya gelmiş bütün dünya ülkelerinin su ile ilgili planlamalarını yaptıkları bir konu üzerine çalışan sivil toplum kurulunu genel kurulunda bir aradayız. Su artık dünyada bütün ülke devletlerin hassasiyetle yaklaştığı gelecek yönetim planlarını yaptığı bir konu başlığı. Dolayısıyla su ile ilgili biz de ülke olarak bundan sonra planlamalarımızı daha büyük hassasiyet ile gerçekleştirmek durumundayız. Dünyada suyun 18’i sanayide, yüzde 11’i evsel yüzde 71’ini tarım sektörü olarak biz kullanmaktayız. Dolayısıyla bu kadar su kullanan bir organizasyon olarak suyu en iyi şekilde kullanmak gibi de bir görevimiz var. Bundan sonra su ile ilgili çalışan tüm kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları özel görev düşmektedir. Suya çok daha önem verilen ve verilecek günleri yaşıyoruz. Uzun yıllar halis başkan su ile ilgili farkındalığı oluşturmak adına çok farklı platformlarda suyun önemini vurguladı.  Biz de dönem dönem bu çalışmalarda bulunduk. Ben kendisine bu zamanki yaptıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

1969'da çıkan 1163 sayılı kooperatifler yasasına istinaden Türkiye'de ilk sulama kooperatifini Manisa'da Akhisar Beyoba Mahallesi'nde kuran, 1995'de Manisa Bölgesi Sulama Kooperatifler Birliği'ni, 2001'de 27 bölge birliği, 2 bin 500 sulama kooperatifi ve 1 milyon 800 bin çiftçisi bulunan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği'ni kuran ve başkanlık görevini sürdüren Halis Uysal, genel kurulda son kez aday olduğunu söyledi. 

Manisa Bölgesi Sulama Kooperatifler Birliği Başkanı Halis Uysal,  genel kurulun hayırlı olmasını diledi. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde kuyularına kurumaya başladığına dikkat çeken Uysal, bundan dolayı her yerde suyun konuşulmaya başlandığını açıkladı. Türkiye’de ilk sulama kooperatifini 1970 yılında Akhisar’ın Beyoba Köyü’nde kurduğunu ifade eden Başkan Uysal, “İlk kooperatifi kurduğumda Devlet Su İşlerine gittim. Su rezervini öğrenmek istedim. 1970’de bana söylenen rakam 112 milyar metreküp su rezervi var dediler. Sene 1970’te dinlediğim bu. Sene 2020 Ankara Ticaret Odası’nda Devlet Su İşleri’nde daire başkanıyla görüştüm. Yine 112 milyardan bahsetti.  O günden beri bu suyumuz hiç artmadı, hiç azalmadı mı? 1970’ten beri Türkiye Ulusal Su Konseyi’nin kurulması gerektiğini söylüyorum. Suriye’de var, İspanya’da var. Ne yapacak ülkemizin su tespitini yapacak. Manisa’da ne kadar suyu var belli olacak. Kuraklık tehlikesi var. Bu konuda gereken tedbirler alınması lazım” diye konuştu. Konuşmaların ardından seçime geçildi. 26 yıllık başkan yeniden seçildi.

Editör: TE Bilişim