CHP İl başkanlığı bünyesindeki Kemal Nehrezoğlu-Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi’nin açılışına 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Genel Sekreteri Kemal Nehrezoğlu, eğitimci yazar Recai Şeyhoğlu, Manisa’da 2 yıl vali yardımcılığı görevinde bulunan Fahir Işıksız, yazarlar Gökmen Küçüktaşdemir ve Nükhet Hürmeriç, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Şehzadeler, Yunusemre, Salihli ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, gençlik kolları, kadın kolları ve partililer katıldı. 
Törende açılış konuşmasını yapan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Türkiye’deki CHP il başkanlıkları arasında bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Atatürk’ün çağdaş uygarlık ve aydınlanma yoluna yakışır bir adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi. 
Manisa’da 2 yıl vali yardımcılığı görevinde bulunmuş Fahir Işıksız ise yaptığı konuşmada ise aydınlanma yolunda kütüphanelerin değerli olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde Ulu Önder Atatürk ile başlayan aydınlanma devri şuanda yavaş yavaş alt yapısı boşaltılıyor. Türkiye o günlerden bugüne siyasal iktidar kavgası vermekte. Ama biz aydınlara, Atatürkçülere düşen görev bu mücadelede hiçbir ayrım gözetmeksizin aydınlanma konusunda mücadelemizi sürdürmektir. Bu aydınlanmada bilgi, akıl, bilim en önemli silahımızdır. Emekli bir öğretmen okul yaşamından sonra kütüphane açmak, kitap okunmasını teşvik etmek amacıyla annesini ismini yaşatmak amacıyla Türkiye genelinde bir aydınlanma çalışması başlattı. Türkiye’nin dört bir yanına kütüphaneler açtı. Bu kütüphaneye annesini ismini verirken, üstüne birde Türkiye’nin en iyi valisi olan ve  9.’uncu Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’in Genel Sekreterliğini yapan Kemal Nehrezoğlu’nun ismini verdi. İnanıyorum ki bu kütüphane toplumumuz aydınlanma yolunda önemli yol olacak.” diye konuştu. 

 “MANİSA’DA 51’NCİ KÜTÜPHANEYİ HAYATA GEÇİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUM”
Türkiye’nin çeşitli illerine kütüphaneler açtıklarını ve önümüzdeki günlerde de açmaya devam edeceklerini dile getiren eğitimci yazar Recai Şeyhoğlu ise, “Benim üç kardeşimin dışında beş biyolojik bildiğim abim var. Bu biyolojik abilerinden bir tanesi sayın Kemal Nehrezoğlu’dur. Türkiye genelinde 51.’nci kütüphanemizi Manisa CHP İl Başkanlığı bünyesinde açtık. Önümüzdeki günlerde İzmir’de 52.’inci kütüphanemizi açacağız. Biyolojik abilerimden birisini ismini annemin ismiyle yan yana getirerek Manisa’da bu kütüphaneyi hayata geçirmenin gururunu yaşıyorum. Bu konuda bize destek olan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban’a çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

MANİSA İLE İLGİLİ ANISINI ANLATTI
Törende yaptığı konuşmada Manisa ile ilgili bir anasını anlatarak başlayan 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Genel Sekreteri Kemal Nehrezoğlu, bir günlüğüne Manisa valiliği yaptığını ifade etti. 
Kemal Nehrezoğlu yaptığı konuşmada Manisa ile ilgili anısını şu cümlelerle dile getirdi: “Ben ve eşimden başka hiç kimsenin bilmediği bir gecelik Manisa valiliğim var. Konya Vali yardımcılığı yaptığım dönemde atamaları radyolar yayınlıyordu. Ben ve eşimde o gün o saatlerde radyoyu dinlemiyoruz. Alt kattaki komşumuz dinlemiş ve koşarak gelip kapıyı vurdu. Açtık kapıyı açtık bana ‘Müjde. Manisa Valisi oldun’ dedi. Bende şaşırdım. Çocukluğumdan beri Manisa’ya hep sempati ile anıyordum. Sonra o gece Manisa valisi olarak yaktım. Ertesi sabah kalktım baktım Manisa değil, Muğla valisi olmuşum. Manisa ile ilgili güzel anılarımdan birisidir.”
Kemal Nehrezoğlu konuşmasında ayrıca CHP’nin eğitim ve kültür politikalarının içinde her zaman kütüphane açmakla ilgili bir madde olduğunu da hatırlatarak, “1923 yılından başlayarak CHP’nin kuruluş gününden bu zamana partinin eğitim ve kültür programlarının içinde Türkiye’de kütüphanelerin kurulması ve geliştirilmesi konusunda  maddesi hep yer almıştır. Bu nedenle CHP Manisa İl Başkanlığı binasında açılan bir kütüphanenin örnek olacağına inanıyorum. Çünkü CHP’ye kitap okuma, kütüphane okuma çok yakışıyor.”

“KÜTÜPHANECİLİKLE İLGİLİ BİR ÖRGÜTLENMEYİ BAŞLATMAMIZ GEREKİR”
 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Genel Sekreteri Kemal Nehrezoğlu konuşmasının son kısmında toplumda kitap okumanın değinerek söyle konuştu: “Toplumların gelişmesi ve kalkınma yetişmiş insan gücüne bağlıdır. Yetişmiş insan gücünü de okuma alışkanlığını kazandırarak elde edebilirsin. Eğer o toplumda okuma alışkanlığı yoksa yetişmiş insan gücünü görmek çok zordur. Okuma alışkanlığı konusunda Türkiye UNESCO kaynaklarına göre 173 ülke içinde 86.’ncı sırada. Okuma alışkanlığı olan kişilerin nüfusa açısı oranından İngiltere, Fransa yüzde 21, Japonya yüzde 18, ABD yüzde 12, Türkiye ise binde bir oranında. Bundan utanç duyuyorum. Kişilerin bir günde okumaya ayırdıkları süre araştırmasında Güney Kore’de günde ortala 30 dakika, ABD’de de günde 18 dakika, Türkiye’de ise günde, ayda değil yılda 6 saat. Bu istatistiklerin doğru olmamasını diliyorum. Ekonomide bir kural var. Her az kendi talebini yaratır. Bu doğruysa bizim her yurttaşa kitaba erişimini sağlayacak bir örgütlenmeyi gerçekleştirmemiz gerekir. Türkiye’de var olan 1200 kütüphanemize karşılık 600 bin kahvehane olduğu söyleniyor. Her yurttaşımızın kahvehaneye ulaşma konusundaki kolaylığı kadar kütüphaneye ulaşma kolaylığını bizim sunmamız gerekiyor. Bu noktada herkese büyük görev düşmektedir. Bu görevlerden birisini de Recai Şeyhoğlu yerine getirmektedir. Türkiye’de artık kütüphaneleri oluşturmanın kurumsallaşması lazım. Toplumun bu işe sahip çıkması gerekir. Her Türk insanının kütüphaneye ulaşmasını sağlayacak bir örgütlenmeyi başlatmamız gerekir. Açılan kütüphaneye sayın merhume Rasime Şeyhoğlu ile birlikte benim ismimin de verilmiş olmasına çok mutlu oldum.”
Konuşmaların ardından CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban katılanlarla birlikte il binası bünyesindeki Kemal Nehrezoğlu-Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi’nin açılış kurdelesini kesti.

Editör: TE Bilişim