Haber: Ahmet Ünsal

Saadet Partisi Manisa İl Başkanı Zekayi Yılmaz günlerdir açıklanmayan üzüm fiyatları hakkında açıklamada bulunarak; “Her fırsatta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Manisa’nın Bakanını olduğundan söz ediyor.Ancak Manisa’ya ve Manisalı çiftçiye bir yararı yoksa nereden olduğunun bir kıymeti yoktur. Bakan madem Manisa’nın Bakanı o zaman bu üzüm üreticileri neden perişan. Sürekli kuru üzüm fiyatını açıklayacağız diyorlar ancak açıklamıyorlar.” dedi.

“ÜZÜM FİYATI 20 TL OLSUN”

İl Başkanı Yılmaz taban fiyatın 20 TL olması gereğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Sultani yaş ve kuru üzüm üretimi Manisa ve ilçe ekonomileri için büyük önem taşıyor.  Geçen yıl 27 Ağustos’ta 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm için 12,5 lira taban fiyat açıklamış ve piyasa da bu fiyat üzerinden oluşmuştu. Fakat 2021-2022 sezonu için, bugüne kadar taban fiyatı açıklamadığınız için üzüm fiyatları geçen yıldan daha düşük seyretmektedir. TARİŞ ve TMO üzüm alımı ve fiyat konusunda bir strateji belirlememiştir. Ayrıca TMO geçen yıl 12,5 liradan aldığı kuru üzümü aldığından daha düşük fiyattan satarak piyasayı iyice düşürmüştür. Mazot, gübre, ilaç, işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen, fiyatların geçen yılın fiyatından daha düşük kalması durumunun çiftçinin zarar etmesine sebep oluyor. Çiftçimiz ciddi bir borç yükünün altında olduğu için fiyatın açıklanmasını beklemeden tüccarlara onların belirlediği çok komik rakamlara üzümünü satmak zorunda kaldığından fiyat yüksek açıklansa bile zararını telafi etmesi mümkün görünmemektedir. Çünkü üzümün büyük bir kısmı tüccar tarafından düşük fiyattan satın alınmış olacaktır. Manisalı üzüm üreticisi, Tarım Bakanı’nın Manisalı olmasına rağmen taban fiyatın açıklanmamış olması nedeniyle kendisini sahipsiz hissetmektedir.Oysa Manisalı üzüm üreticisinin halinden en iyi sizin anlamanız gerekirdi. 
Üzülerek bu topraklarda yetişmiş bir Tarım Bakanı’nın üzüm üreticisini zarara ve borca mahkûm ettiğini kamuoyuna açıklamak zorundayız. Biz istiyoruz ki bu kadar girdi maliyetlerinin arttığı bir zamanda üreticimizin yüzünü güldürecek zararını telafi edecek bir rakamı Bakan bey açıklasın Saadet Partisi olarak bizim talebimiz üzüm fiyatının 20 TL olması.”

Editör: TE Bilişim