ÖZEL HABER: DİYAR ASLAN
Manisa’da yaşayan Nalan Everek, çocukluğundan bu yana halk pazarlarında pazarcılık yapan babasına yardım ediyor. Uzun yıllardır pazarla iç içe olan Everek, 2011 yılında Manisa Belediyesi’nin aldığı kararla kaldırılan Manisa’nın en büyük pazar yeri olan Perşembe pazarının iptal edilmemesi için başlattığı imza kampanyası sürecini kaleme alarak,‘Bir İmza Kampanyası’ isimli kitabını yayımladı.

Pazarda alışveriş yapan bir müşterisinden duyduğu ‘Perşembe pazarı kalkacak’ iddiası üzerine araştırmaya koyulduğunu ifade eden Everek,
“2010 yılının Eylül, Ekim aylarıydı. Pazarda alışveriş yapan bir müşteriden, ‘Perşembe Pazarı kalkacak’diye duyduğumda ilk olarak çok şaşırdım. Bunun bir dedikodu olduğunu düşündüm. Çevremdeki insanlara sordum. Aynı zamanda servis şoförlüğü yapan bir pazarda da tezgahı olan bir esnaftan, ‘Karar alınmış. İmzalar atılmış’ diye duydum. Ben de resmi süreci soruşturmaya başladım. Pazarın kaldırılacağı bilgini teyit ettikten sonra da imza kampanyası sürecini başlattım” dedi.

3 BİN 500 İMZA TOPLADI
İlk etapta 182 imza topladığını kaydeden Everek, Manisa Belediyesi ve Manisa Valiliğine yazdığı dilekçelere cevap alamayınca imza kampanyasının ikinci etabına giriştiğini söyledi. İkinci etapta 3 bin 500 imza topladığının altını çizen Everek,
“Bazı pazarcı arkadaşlardan destek alarak, Perşembe Pazarının 3 farklı noktasında imza standı kurduk. Müşteriler ve pazarcılar imza kampanyasına yoğun ilgi gösterdi. 1 haftada 3 bin 500 imza topladık. İmzalarla birlikte Tüketici Hakları Kurumu’na başvurdum. Oradan sonuç alamayınca karar alıcılarla konuşmaya çalıştım. Manisa Belediye Meclisi’nde grubu olan parti üyeleriyle görüştüm.  3 partiye de topladığım 3 bin 500 imzanın fotokopisini bıraktım. Kararı oylamadan önce bir daha gözden geçirirler diye düşündüm. Ancak umduğum gibi olmadı. Meclis toplantısının ardından da Perşembe Pazarının kaldırılması kararlaştırıldı. Bir daha da Perşembe Pazarı açılmadı.

PAZAR KALDIRILDI MI YOKSA YERİ Mİ DEĞİŞTİRİLDİ?
“Belediyeden dilekçelerime resmi bir cevap alamayınca Manisa Valiliğine gittim. Belediyenin, Valiliğe yazdığı cevap şuydu; ‘Perşembe Pazarının yeri değişmiştir. Salı günleri kurulan Pazar, Perşembe günleri kurulmaya başlamıştır. Perşembe pazarı iptal edilmemiştir. Salı pazarının yeri değişmiştir.’ Ancak gerçekte ise Salı günü kurulan Pazar, Perşembe gününe kaydırıldı. O zamanların en büyük Pazar yeri olan Perşembe pazarı ise iptal edildi. Burada kelime oyunu yapıldı. Yüzlerce pazarcının ekmeğiyle oynandı. Bir bölge canlılığını yitirdi” şeklinde konuştu.

7 YIL SONRA KİTAPLAŞTIRDI
Manisa Avni Gemicioğlu Caddesi üzerinde perşembe günleri kurulan halk pazarının yer değişiminin yeniden gündeme gelmesinden sonra imza kampanyası sürecini kitaplaştırdığını kaydeden Everek, şunları söyledi:
“Kitapta anlatılanlar elle yazılmış taslak olarak kenardaydı. Geçtiğimiz aylarda Perşembe günleri kurulan pazarla ilgili sorun çıkınca, Pazar haftalarca açılmayınca geçmişte yaşanan bu sürecin kayda geçmesi için kitabı yayımlamaya karar verdim. Şu anda pazarlarla ilgili yapılan çalışmaların, pazarları şehir dışına almak yönünde olduğunu düşünüyorum. Böylece Pazar yerlerini AVM’leştirmeye çalışıyorlar. Bence şehir merkezinde de halk pazarları olmalıdır.”
Editör: TE Bilişim