Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne (MOSB) ait Atık Su Arıtma Tesisi’ni içinde bulunduran Güzelyurt’ta yaşayanlar, tesisin ağır koku yaydığı gerekçesiyle kaldırılmasını beklerken daha da büyütüleceği haberiyle büyük şok yaşıyor. 
Güzelyurtlular, MOSB yetkililerinin büyütme kararı almasını yasalara, genel kabul görmüş kurallara ve çevre koruma bilincine uygun bir davranış olarak görmediklerini ifade ediyor. Güzelyurt Mahallesi Birlik Sitesi Kat Malikleri Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Mustafa Pala, beraberinde sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve mahalle sakinleri ile Taş Fabrika’da düzenlenen  iftar programında bir araya geldiği ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcilerine Atık Su Tesisi’nin çevreye olan zararlarını ve büyütülmesi halinde yaşanabilecek daha olumsuz koşulları anlattı. 

Pala, şunları söyledi: “Manisa’nın esgeçileni iş edinecek Manisa Tarzanı gibi duyarlı, çalışkan yurttaşlara, yeni çevre önderlerine ihtiyacı var. Güzelyurt güzel kalsın, kentin içinde kalan MOSB Atıksu Arıtma Tesisi’nin kent dışına taşınmasını istiyoruz. Bu konuda başta Manisa Valimiz olmak üzere belediye başkanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve duyarlı Manisalıların soruna sahip çıkmalarını bekliyoruz. Manisa’nın en güzel mahallesi ve vitrini olan Güzelyurt’a, çevre yolu kıyısına arıtma tesisi hiç yakışmıyor. Biz kendimizi Manisa’nın sakinleri olarak değil, sahipleri olarak görmeli ve çocuklarımıza daha güzel bir Manisa bırakmalıyız. MOSB kentin içinde kalan arıtma tesisini, kentin uzağına, daha uygun bir alana taşımalıdır. Güzelyurt güzel kalmalı. OSB, ekmek yediği tabağı kirletmemelidir. ”

TESİS SADECE KOKU DEĞİL MİKROP DA YAYIYOR 
Güzelyurt Mahallesi Birlik Sitesi Kat Malikleri Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Mustafa Pala, “Ege Bölgesi’nin parlayan yıldızı Manisa, bir tarım kenti olmanın yanında, örnek bir sanayi kentidir. Manisa, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hem Katı Atık Bertaraf hem de Atık Su Arıtma Tesisleri’ne kavuşturulan ender kentlerimizden birisidir. İki tesis de kentin uzağına, yurttaşlara ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılmıştır” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “MOSB hem büyüklüğü, hem düzeni hem de içinde yer alan fabrikaları ile örnek olarak gösterilmektedir. Ancak, kentin içinde kalan Atık Su Arıtma Tesisi’ni taşımaları gerekirken büyütme kararı almalarını, yasalara genel kabul görmüş kurallara ve çevre koruma bilincine uygun bir davranış olarak görmediğimizi bilmelerini isteriz. Manisalı sanayicilerin büyük bölümü İzmir’de oturuyor olabilir, ancak biz Manisa’da oturuyoruz ve oturmaya devam edeceğiz. Biz bu kentin sakini değil, çevreye duyarlı bilinçli sahipleriyiz. Manisa sağlıklı kentleşme yolunda da örnek projeler geliştirmektedir. Doğusu, kuzeyi, güneyi gecekondularla kuşatılan Manisa büyümesini Yeni Manisa Projesi ile batıya doğru sürdürüyor. Yeni Manisa Projesi ile gelişen Güzelyurt Mahallesi, geniş yolları parkları, anıtları ve sosyal donatıları ile Manisa’nın en güzel yerleşimi, batıya açılan çağdaş kapısı durumundadır. Manisa’nın büyümesi Karaçay’ı da aşarak batıya doğru devam ediyor. Hızla devam eden kentleşme, Organize Sanayi Bölgesi’nin Atık Su Arıtma Tesisi bitişiğine gelip dayandı. Yapıldığında, kentin uzağında kalan Atık Su Arıtma tesisi şimdi, yerleşimin içinde kaldı. Yapılması gereken, tesisin yerleşimin ulaşamayacağı bir bölgeye taşınmasıdır. Ancak, Güzelyurt Mahallesi’nde oturanlar olarak, Arıtma Tesisi’nin kentin uzağına taşınmasını beklerken, yeni ilavelerle iki katına çıkarılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. 

KAMUOYUNDAN DESTEK TALEBİ 
Mustafa Pala, Güzelyurt Mahallesi içinde Safran Çayı kıyısında kentin en büyük parkı olan Atatürk Kent Parkı’nın bulunduğunu da belirterek açıklamasına şöyle devam etti: “Atatürk Kent Parkı gibi yeni bir park Karaçay kıyısında yapılacaktır. Güzelyurt Mahallesi çevre yolundan bakıldığında Manisa’nın vitrini gibidir. Yeşil ve güzel Manisa imajına hiç yakışmayan tesis Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi’dir. Organize Sanayi Bölgeleri ülkemiz ve kentlerimiz için önemli yapılanmalardır. Bu önemli yapılanmalara önemine yaraşır özen gösterilmekte ve büyük ayrıcalıklar tanınmaktadır. Sanayi Bölgeleri, kendilerine tanınan özerkliği, ayrıcalığı ve önceliği bulunduğu bölgeye, kente, kentte yaşayan yurttaşlara zarar vermeyecek şekilde kullanmalıdır. MOSB ‘den kaynaklanan evsel ve endüstriyel nitelikli atık suların bir bölümünün arıtıldığı Merkezi Biyolojik ve Kimyasal Atık Su Arıtma Tesisi, Haziran 1993'te tamamlamasından çok önce 1987 yılında kurulan Manisa Birlik olarak Manisa’yı batıya doğru büyütmek için çalışmalara başlamıştık. Yeni Manisa’nın imar planı 1989 yılında onaylandı.   Tesis yapıldığında Manisa’nın uzağındaydı, ancak kentin oraya uzanacağı biliniyordu. Yıllardır disiplin içerisinde sürdürdüğü çevresel faaliyetleri ile diğer organize sanayi bölgelerine örnek olan Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Atık Su Arıtma Tesisi’ni kentin uzağına taşıyarak kente, yurttaşlara ve çevreye olan duyarlılığını göstermiş ve Arıtma Tesisleri’nin yerleşimlerin uzağına kurulması kuralına da uymuş olacaktır. Güzelyurt Mahallesi’nde oturan kentli yurttaşlar olarak, Manisa Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin Atık Su Arıtma Tesisi’ni kentin dışına taşımalarını bekliyoruz. Manisa Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün, Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çerçi’nin, odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve Manisalıların Güzel Manisa’nın ve Güzelyurt Mahallemizin güzel kalması adına ilgi ve desteklerini diliyoruz”.

Editör: TE Bilişim