Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "Gebeler sağlık durumlarınmüsaade ederse 9-10 saate kadar açlık ve susuzluğu tolere edebilir. Ama daha fazlasında halsizlik, yorgunluk, baygınlık hissi , başağrısı, tansiyon düşüklüğü, kas gücünde azalma, rahim kasılmaları görülebilir. Ayrıca bebekle ilgili olarak da bebek hareketlerinin azalması, kesenin suyunun azalması, bebeğe giden kan akımının bozulması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Gebelikte diyabet, böbrek hastalığı, hipertansiyon gibi ek hastalıklar da varsa zaten oruç önerilmez. Ama vücudunuz size göre tolere edebiliyor ve sayılan sıkıntıları yaşamıyorsanız, yani zorlanmadan oruç tutabiliyorsanız, oruç tutabilirsiniz. Ama dinimizin hamilelere gösterdiği kolaylığı da göz önüne alırsak hamilelik döneminde uzun süren oruçların tutulmaması daha uygundur" dedi.

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, oruç tutacak anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu:

"Yine de tutmak isterseniz; kesinlikle sahurunuzu yapın. Sahurda özellikle yumurta gibi proteinler ve tok tutacak besinler tüketin. İftar ve sahur arasında tek öğüne yüklenmeden, bölerek yemek yeyin. İftarda ağır yemeklerden kaçının. Aşırı yağlı ve kalorisi bol ama faydası olmayan yiyecekleri tüketmeyin. Günlük almanız gereken sıvıyı, ortalama 2,5-3 litre suyu iftar ve sahur arasında tüketmeye çalışın."

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos ayrıca, "Bebek için oluşabilecek olumsuz etkilerinin tespiti açısından gebelik kontrollerinizi ihmal etmeyin" diyerek de uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilişim