Teknolojinin artmasıyla birlikte, herkesin cebine kadar giren internetin hızına yetişilemiyor. 

Evde, işte, otobüste, metroda kısaca her yerde herkesin elinde telefon. Kimi telefonla oyun oynuyor, kimi de sosyal medyayı takip ediyor. 7’den 70’e durum bu şekilde.

Her şeyi görüyor, her şeyi biliyoruz. Her şeyi de çok kolay paylaşıyoruz. Bu paylaşımlar maalesef emeğe saygısızlığı da beraberinde getirdi.

Son günlerde sosyal medyada değişik guruplarda paylaşılan rekoru kıran bir fotoğraf var. Üzüm pekmezi kaynatan bir kadının çekildiği bir fotoğraf. Fotoğraf; rengi, ahengi ve sunduğu görsellikle başarılı bir fotoğraf. Pekmez üretiminin membaında çekildiği için doğal bir görünüm sunuyor. 

Fotoğrafın çekildiği yeri ve çeken arkadaşı tanıyorum. Türkmen Köyünde çekilen fotoğraf, zaman zaman fotoğraf gezilerine katıldığımız Nursemin ÖZDEVECİLER’e ait. Fakat sosyal medyada gezen bu fotoğrafın çoğu gurup sayfasında Nursemin hanımın ismi geçmiyor. Anlaşılan paylaşanlar, araştırma ya da izin alma gereksinimine ihtiyaç duymuyorlar. Tam bir emeğe saygısızlık durumu. 

Kendisiyle görüştüğümde, guruplarda yapılan paylaşımlar için izin isteyip istemediklerini sordum. Paylaşımlardan haberinin bile olmadığını, gurupların paylaşımlarını ekran görüntüsü alarak çok sayıda arkadaşının kendisine atarak “bu fotoğraf seninki değil mi” diyerek sorduklarını belirtti. 

Bir de, “Pekmeze ihanet edip nutellayı kral yaparsan kışın tabi üşürsün” gibi sosyal mesaj içerikli cümlelerle paylaşılmış fotoğraf. Acaba sosyal mesaj vermeden önce emek hırsızlığını mı bıraksak?

Ne yazık ki biz fotoğraf severlerin son zamanlarda sıkça karşılaştığı bir durum bu. Sosyal medya hesaplarımızdan alınan (ya da çalınan diyeyim) fotoğraflar değişik mecralarda paylaşılabiliyor. Hem de isim ve izin gereksinimi duyulmadan.

Bu hırsızlığı sadece fotoğraflarda yapmıyoruz tabi. Mesela sosyal medyada paylaşılan çoğu şiirin şairlerini bile yazma gereksinimi duymuyoruz. 

Bu vesileyle fotoğrafı çeken Nursemin ÖZDEVECİLER hanımı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Sağlıcakla kalın…