Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamalar kooperatiflerin Genel Kurullarını da etkiledi. Manisa Birlik Genel Başkanı Mustafa Pala, Genel Kurulların yapılmaması nedeniyle çalışmalarının imkansız hale geldiğini vurgulayarak, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyularak toplantıların yapılmasına izin verilmesi talebinde bulundu.

“KATILIMCI SAYISI 30’U GEÇMİYOR”

Manisa Birlik Genel Başkanı Mustafa Pala yaptığı açıklamada, “Kooperatiflerin her yıl genel kurullarını yapması yasal zorunluluktur. Genel kurullarımızı, ortaklarımızın yüzde 25’inin katılımıyla yapabildiğimiz için, katılan kişi sayısı 25-30’u geçmemektedir. Kuruluş genel kurulları da 7 kişi ile yapılabilmektedir. Süresi dolan, yönetim ve denetim kurullarının seçimi, arsa alım ve satım kararlarının alınması, aidatların belirlenmesi, bütçenin onaylanması genel kurulların yetkisinde olduğundan, genel kurul yapılmadığında bu kararların alınamayışı, kooperatiflerin çalışmalarını zorlaştırmakta hatta imkânsız hale getirmektedir. Genel kurullarımızı yapabilme izninin verilmesini, bakanlık temsilcilerinin katılım sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

“HES KODUNA BAKILARAK SALONA KATILIMCI ALINABİLİR”

Genel Kurula katılımcıların HES koduyla salona alınabileceğini dile getiren Mustafa Pala, “Kooperatifler olarak salgın nedeniyle iki yıldır genel kurullarımızı yapamıyoruz. Bu durum çalışmalarımızı zorlaştırıyor, hatta imkansız hale getiriyor. Kooperatiflerimizin genel kurullarını yapmak istiyoruz. Genel kurullara 25-30 kişiden fazla katılım olmuyor. Toplantılar 100 kişilik salonda 30 kişiyle yapıldığında ve ortaklar HES kodlarına bakılarak salona alındığında, maske mesafe temizlik kurallarına uyulduğunda sorun çıkmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca toplantılarımızda bakanlık temsilcileri de katılacağından, kurallara uyulmasında sorun yaşanmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“GENEL KURULLARIMIZ BAKANLIK YETKİLİLERİYLE ZOOM ÜZERİNDEN YAPILABİLİR”

Genel Kurulların Zoom üzerinden de yapılabileceğini söyleyen Mustafa Pala, “Zoom üzerinden dersler verilmekte, sınavlar yapılmakta hatta toplantılar bile yapılabilmekte olduğuna göre, genel kurulların Zoom üzerinden bakanlık temsilcisinin de katılımıyla yapılması sağlanabilirse bu yöntemle hem yasal zorunluluk yerine getirilmiş hem de kooperatiflerin karar almaları kolaylaştırılmış olacaktır. Kooperatifler olarak genel kurullarımızı yapma isteğimizin yetkililerce değerlendirileceğini ve gerekli izinlerin verilerek, çalışmalarımızın önünün açılacağını düşünüyorum. Genel kurullar toplantıları bizim olmazsa olmazımızdır. Genel kurullar olmayınca kooperatifler işlevlerini yerine getiremezler” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim