Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Karaağaç, “Merkez Birliği Başkanımız Cemil Ok il il dolaşarak esnaflarımızın sorunlarını dinleyerek, bu pandemi süresinde yaşanan sıkıntıları tespit edip kendisi gerekli bilgileri alıyor. Bir de bununla ilgili merkez birliğinin karşılıklı sigortayla ilgili çalışması var. Şu anda da yürürlüğe girdi. Sigorta kesimleri başlatıldı” dedi. 

Sınırlı Sorumlu Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok, 200 bin taşıtlı kooperatif ortağı olduğunu ifade ederek, “En önemli ekonomik girdilerden biri de sigortadır. Her ortağımızın yıllık olarak trafik sigortası, kasko ve yük sigortası olarak değerlendirdiğimiz bu sigorta alanlarında. Yangın, DASK, sağlık da bunlara dahil edilince her ortağımızın ayda bin liranın altında olmamak kaydı ile sigorta şirketlerine para ödüyoruz.  Bu sigorta şirketleri de zaten yüzde 95’in üzerinde hepsi dış kökenli. Kendi ülkelerinde kooperatif şekilde örgütlenmişler. Fakat başka ülkeler de başka şekillerde örgütlenmişler. Bu gelişen ülkelerin vatandaşlarının paralarını alıp kendi ülkelerine transfer ediyor. Biz bunu ilgili makamlara aktardık.  Dedik ki bizim bir talebimiz var. 200 bin motorlu taşıtlar kooperatifleri ortağımız var. Bütün sigorta şirketlerinin cebini bizler dolduruyoruz. Bizim paramız ülkemiz de kalsın,  bizim paramız esnafımızın cebinde kalsın. Kalan parayı da esnafımızın geleceği için tekrar kendisine geri dönüş yapılsın dedik. Bir sigorta şirketinin oluşması için kapı açtık.  5 seneye yakın büyük bir mücadelenin neticesinde ruhsatımızı aldık” dedi.
Ruhsatı aldıktan sonra 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle de poliçe kesmeye başladıklarını söyleyen Ok, “Tabi biz bu yapıyı oluşturmaya çalışırken, hazine bizden 5 milyon 750 bin TL para talebinde bulunduk. Biz de dedik ki kendi esnafımızın dan bu parayı toplarız ve bu yapı bizim esnafımızın yapılanması olur. Dedik ama 4 sene de bütün motorlu taşıtlar kooperatiflerinden topladığımız para miktarı 1 milyon TL oldu. 1 milyon TL de bizden önceki acente sahibi olan arkadaşlarımızın vardı. 1milyon da bazı arkadaşlarımız kendi imkanlarıyla ödeyerek 3 milyonu bir araya getirip öylece kaldık.  Nihai noktada biz bu işe para koyacak bir finansöre ihtiyacımız oldu. Eğer 3 milyonu daha biz toplayabilseydik o bize kalacaktı. Peki neden 3 milyona liraya 9 milyon lira ödedik açıklayayım. Biz parayı ödeyemediğimiz için 6 milyon lira fazla para ödemek zorunda kaldık. Biz merkez birliği olarak başvurduğumuzda devletin bizden istediği 5 milyon 750 bin TL’lik meblağ ile biz bunu kurduk. Ruhsatımızı aldığımız gün itibariyle devlet şuan bizim statümüzde başvuran bir yapı olursa 18 milyon 624 milyon lira para alacak. Şuan bizim TMT sigortamızın devlet nezdinde ki değeri 95 milyon TL’dir” dedi. 

420 tane kurucu üyeye bir iltimas tanıdığını söyleyen Ok,  “Biz, bu 13 Ağustos’ta yaptığımız Genel Kurulda aldığımız kararla sizin vermiş olduğunuz paralar da dahil bir değer kazansın, sizden sonra gelen arkadaşların da kendi paraları değeri kadar değerli olsun diye düşünerek 420 tane kurucu üyemize bir iltimas tanıdık. Bu yıl başına kadar eğer ki bu kurucu üyelerden yine buraya para takviyesi gelirse bu iltimas onlara da geçerli olsun diyerek genel kurulda böyle bir karar aldık. Bundan sonra gelenlerin parası da bir ile çarpılacak. Belki yılbaşına doğru belki çarpı 10 olacak. Hiçbir esnafımızın başka bir şirketten poliçe kesmesinden yana değiliz. En ucuz kaskoyu biz yapıyoruz. Biz yine yük sigortası olarak esnaftan yana almış olduğumuz tavırlar nedeniyle herkesten daha uygun sorumluluk sigortasını da yapacağız. Şu an trafik ve yangın sigortasına da müracaat ettik. Onun da yılbaşına kadar ruhsatını almayı umut ediyorum. İlerideki zamanlarda DASK ve hastalık sigortasını da almak istiyoruz. Şu an Merkez Birliği Grubu olarak sizlerle beraber ölmez iki tane mihenk taş koyduk Türkiye’nin yapılanmasına. Bunlardan bir tanesi Merkez Birliğinin oluşumu, bir diğeri de esnafımıza kazandırmış olduğumuz TMT sigorta kooperatifimizdir. Biz nasıl şu an 1163 sayılı kooperatifler yasasına göre ekonomik işler içerisindeyiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim