Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı’na katıldı. Anemon Hotel’de düzenlenen toplantıya Bakan Pekcan’ın yanı sıra Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, oda ve borsa başkanları, iş adamları katıldı.
 
Bakan Pekcan, Türkiye'nin hedefinin üst gelir grubuna ve yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçmek olduğunu, bunun da daha fazla katma değerli ihracatla sağlanabileceğini belirtti. Daha fazla tasarıma, markalaşmaya, teknolojiye ağırlık vererek, ülkenin daha rekabetçi hale gelmesine ve mevcut pazarları sürdürülebilir kılmaya çalıştıklarını dile getiren Pekcan, bir taraftan da iç ve dış ticarette tam dijitalleşme hedefine ulaşmak için çaba gösterdiklerini bildirdi.
Bakan Pekcan, "Hedefimiz, dış ticaret açığının azalması, ihracatın ithalatı karşılama oranının artması, dolayısıyla dış ticaret açığına, cari açığa dolaylı olarak etki etmek ve Türkiye'nin dış finansman açığının azalması yönünde çalışmalar yapmak. 2019 yılında da aylar itibarıyla inişler çıkışlar olacaktır ama biz ihracatın ithalatı karşılama oranının arttığı, dış ticaret açığının azaldığı başarılı bir yıl göreceğiz." diye konuştu.
Bugün Manisalı hemşerileri arasında olmaktan dolayı gururlu olduğunu kaydeden Bakan Pekcan, “Ben biraz uzun seneler herhalde geçmişte aradan baba Ocağı'nda baba yok yani biraz da duygulandım. Ama orada da inşallah güzel şeyler yapacağız hep beraber” dedi.  
Türkiye'nin Önümüzdeki 10 yıldaki hedefi yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek olduğunu belirten Bakan Pekcan, “Bu doğrultuda da bunun daha fazla ihracat, daha fazla katma değerli ihracatla mümkün. Bakanlık olarak biz ne yapıyoruz rekabetçi olduğumuz alanlarda daha fazla tasarıma markalaşmaya teknolojiye ağırlık vererek daha rekabetçi olmak için mevcut pazarımız da daha güçlenmek için gayret sarf ediyoruz. Bir taraftan dijitalleşmeye ağırlık veriyoruz iç ticarette dış ticarette gümrüklerde dijitalleşmeye ön plana çıkarıyoruz. Diğer taraftan da iş ticaretimizde adil, dengeli bir ticaret ve refah seviyesinin toplumun her kesimine yayılacak bir yapı oluşturmak üzere gayret sarf ediyoruz. Ben bakanlığa geldiğim günden itibaren iş dünyası temsilcilerimizle, STK’larımızla istişare toplantıları yapıyoruz.  Her ay bir araya geliyoruz ve önce hepimiz kafa kafaya verip sorunları masaya yatırıyoruz.  Ağustos, eylül ayında bunu yaptık ve biz çok başarılı sonuçlar aldık. Sorunlarımız nedir bunların üstesinden nasıl geliriz diye beraber daha sonra herkes kendi ekiplerini genel sekreterleri de toplantıya davet ediyor.  Kendi içimizde onun ağzına çalışma grupları kurdu hangi konuda nasıl ilerleyebiliriz diye yol haritalarımız ve takvimlendirmelerimiz ile beraber. Bu doğrultuda bakanlığımıza bizim yaklaşık 1200 civarı da talep geldi. Bunların yarısı bizim bakanlığımızda alakalı yazıydı. Ve biz bunların hepsine yazılı geri dönüş yaptık. Gerçekleştirebileceğiniz taleplerin açıklamaları ile gerçekleştiremediğimiz taleplerini açıklamaları ile ilettik. Bunun yanında diğer bakanlara bir bakanlar kurulu rica ettim. Onlar da sağ olsunlar hepsi uyum gösterdiler.  İşadamlarımızın diğer bakanlıklar ile ilgili taleplerini de biz bakanlık olarak takip ediyor ve geri dönüyoruz. Öncelikli olarak ihracatımızın artırılması yönde çalışmalarımıza ağırlık verdik. Bu konuda özellikle bakanlığımızın çok güzel ihracat destekleri var ama bunu standart ihracatçılarımız biliyor da yeni ihracatçı olabilir miyim acaba diye düşünen çoğu firmamızın haberi yok. Bunları kolaydestek.gov.tr diye bir web sitesinde topladık. Animasyonlar bütün desteklerinizi çok basit ve anlaşılır şekilde anlatıyoruz. Mevzuatlarımızı sadeleştiriyoruz” dedi.
Eximbank'ın kullandırdığı kredilerde KOBİ oranını yüzde 53'ten yüzde 70'e çıkardıklarını, hedeflerinin bu rakamı yıl sonunda yüzde 75'lere çıkarmak olduğunu aktaran Pekcan, "Eximbank desteklerinden yararlanan firma sayısı hedefimiz 2018 sonu 11 bindi ona ulaştık, 2019 sonunda da 12 bin 500'e ulaşmayı hedefliyoruz.  31 ihracat destek Ofisi açtık, bunları 81 ilde yaygınlaştırılır Allah'ın izniyle. Yani Eximbank kanalıyla 8 şube 15 irtibat bürosu açtık bunları da Yıl sonuna kadar 40'a tamamlayacağız Dolayısıyla Eximbank kaynaklarına daha fazla ve daha kısa zamanda hem bilgi alıp hem de yararlanabilecekler. Kaynakları çeşitlendiriyoruz.  Eximbank yüzde 26'sını gerçekleştirdi ihracatın 2018 yılında, 2019'da da yüzde 27-28 bandında gerçekleştirmesini hedefliyoruz. İhracat destekleri 44 milyar oldu, yüzde 10 artırarak bunun da 2019 yılında 48,4 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Yatırımcı, sanayici, ihracatçımızın önünü açmak için çeşitli destek yöntemleri üzerinde de ayrıca çalışıyoruz.   Bunun dışında halen mevcut olmadığımız pazarlara yeni stratejilerle yeni yol haritalarıyla girmek üzere çalışmalarımızı tamamladık. Mevcut Türk Ticaret merkezlerini ilaveten yeni pazarlarda yöresel ve talep odaklı 35 yeni Türk Ticaret Merkezi kurmak üzere de çalışmalarımızı tamamladık. Dijitalleşme ile ilgili özellikle gümrüklerde çok önemli projeler gerçekleştirdik.
Pekcan, çeklerde güven için kare kod uygulamasını başlattıklarını, bunu bono ve senetlerle de devam ettirmek istediklerini dile getirdi. Elektronik çek ve senetlerin de devreye alınmasının planlandığını aktardı.
Manisa’nın tarımda, sanayide, jeotermal enerjide, kültürel ve tarihsel anlamda önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, “Ama TİM verilerine 4.4, TÜİK verilerine göre 2,2 ihracat rakamı. Benim kafam karıştı. Başka hiçbir ilde bunu görmedim. Niçin ilimizde böyle var bunu da anlamadım. Ama başkanım dedi ki yıl sonunda 10 milyar dolar ben bunu hepinizin sözü olarak kabul ediyorum. Destek bizden, ihracat sizden Cumhurbaşkanımıza da istihdam konusunda söz verdik. Ama bu istihdamı Mart’tan sonra yaparız diye düşünmeyin şuanda çok güzel destekler var.” diye konuştu.
Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa’nın ihracatta önemli bir konumda olduğunu kaydetti. Vali Deniz, el ele verilirse daha da başarılı olacağını vurguladı. 
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Burada uzun dönemdir bir tane iki tane bakanı duyuyorduk ama artık üç tane bakanınız var. Siz talep edeceksiniz Ticaret Bakanı sizden, Tarım Bakanı sizden, Spor Bakanı sizden. Zaten siz çalışkan insanlarsınız” dedi.  
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, oda-borsa başkanlarıyla birlikte çalışarak, son birkaç ayda hükümete sundukları pek çok talebin, Bakan Pekcan’ın da desteği ve takibi sayesinde hayata geçtiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, istihdam maliyetlerini azaltan, finansman yükünü hafifleten, piyasayı hareket getiren, çeşitli tedbirler alındığına işaret ederken şunları söyledi: “KDV iadelerini hızlandıran, yeni bir sistem devreye giriyor. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katılımıyla, 21 Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda da, gündemimizde olan konuları aktarmıştık. Yine bu Şura’da, Sayın Cumhurbaşkanımız, Oda ve Borsalarımızdan istihdam taahhütü aldı. Manisa’da orada, 60 bin kişiye, yeni istihdam hedefi açıkladı, Sizlerin bunu başaracağına inanıyorum. Hükümetimiz de istihdamı destekleyen adımlar attı, atıyor” dedi. 
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, “Manisa verimli topraklarıyla, günden güne artan ihracat rakamlarıyla, birçok yabancı sermayeye açtığı kapıyla, Türkiye’nin parlayan ekonomisi, Avrupa’nın sanayideki incisi konumundadır. Manisa hem tarımın hem de sanayinin başkenti olmasıyla birlikte, coğrafi konumu itibariyle sahip olduğu lojistik avantajları, hammaddeye erişim kolaylığı, cazip yatırım teşvikleri ve tabii ve beşeri kaynakları ile önemli bir yatırım merkezidir. Sanayi üretimindeki üstünlükleri, ihracat performansına da doğrudan yansımıştır. Manisa, Batı Anadolu’nun ve Türkiye’nin ihracat üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir.  Nitekim, Manisa gerçekleştirmiş olduğumuz 4 milyar 430 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Türkiye’de en çok ihracat yapan iller sıralamasında 8. , ege bölgesinde ise İzmir’den sonra 2. sırada yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz, odamız bünyesinde kurmuş olduğumuz ihracat destek ofisi kapsamında yürütmüş olduğumuz çalışmalar ile hem ihracatımızı daha da arttırarak,  sıralamamızı daha üst seviyelere taşımak hem de ilimize yeni ihracatçılar kazandırmak. Manisa olarak bizlere düşen daha verimli çalışmak,  daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat yapmak,  yüksek maliyetli ithal girdilerin yerli sanayi yoluyla temininin sağlanarak dış ticaret açığını azaltmak ve kendi markalarımızı yaratmak” dedi. 
Manisa Ticaret Borsa Başkanı Sadık Özkasap, “Manisa,  ilçelerinin de taşıdığı potansiyel ve çalışkan insanlarıyla ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan en dinamik illerimizden bir tanesi.  Toplam ihracatının yüzde 15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor.  Başta ülkemize her yıl 500 milyon dolara yakın döviz kazandıran çekirdeksiz kuru üzüm olmak üzere tarıma dayalı ihracatın büyük kısmının AB ülkelerine yapılıyor olması da Manisalı üretici tüccar ve işletmelerimizin ulaştığı kalite standardının göstergesidir. Toplam 5 borsasında kayda geçen işlem hacmi 2017 yılında 7,5 milyar seviyesindeyken 2018 yılında 8,5 milyarı geçmiş durumda 2019 yılında ise 10 milyar seviyelerine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim