Katıldığı bir radyo programında şekere gelecek zammı konuşurken % 25 zam geldiğini belirten Bakırlıoğlu yaşanan sorunların özelleştirmelerden kaynaklandığını ifade etti.

TÜRKŞEKER’in açıklamasına göre şekerin kilogram fiyatı 4 lira 24 kuruştan, 5 lira 30 kuruşa çıktı.

Bir torba şeker fiyatı 212 liradan, 265 liraya yükseldi.

Raflarda şeker fiyatı 6,5 lira ile 8 lira arasında değişiyor.

Şeker pancarı üreticisi üretimden çekiliyor.

Şekerdeki sorun sadece zamla sınırlı olmadığını söyleyen CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Kotalar, kuraklık, hastalıklar ve maliyetteki artışlar çiftçiyi pancar ekiminden vazgeçiyor.

On yılda 171 bin olan pancar ekicisi sayısı geçen yıl 93 bine kadar düştü.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile özel sektör elindeki fabrikalar zaten fiyatını yükseltmişti. Bu fiyatlar bile fabrikaları tatmin etmiyordu. Fabrikalar zam talebini sürekli dile getiriyordu.

15 fabrikası olan Türkşeker’in fiyatı düşük kalmıştı ve satış yapmıyordu. Bu durumda zaten fiyatlar yükselmiş oldu.

Şekerde daha ciddi sorunlar yaşanacağını sektör temsilcileri dile getiriyorlar. Korkarım biz gelecek yıl şeker bulup bulamamayı tartışacağız.

Pancar ekim zamanı yaklaştıkça gelecek yıl zarar etmek istemeyen çiftçi pancar ekimine soğuk bakıyor.

Bunu Kayseri’de ziyaret ettiğimiz ziraat odası başkanları, Konya’da bulunan şeker fabrikası yöneticileri ile yaptığım görüşmelerde çiftçinin pancar ekimine soğuk baktığını ifade ettiler.

Pancar üretiminin % 40’ını üreten Konya’da pancar üretiminin azalması, şeker üretimini de ciddi sıkıntıya sokacaktır.

Bu durum şeker ithalatına ve nişasta bazlı şekere(NBŞ) bağımlı hale gelmemize neden olacaktır. İfadelerine yer verdi.

Aslında şeker üretimimiz, tüketimi karşılayacak düzeyde, şeker arzında bir sıkıntı yok diyen Bakırlıoğlu pancar üretiminde yaşanacak bir sıkıntı sadece bu sektörü değil alkol üretimi ve hayvancılık sektörünü de sıkıntıya sokacağını belirtti.

Fakat AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden tüm çiftçi ve üretici kesimleri gibi pancar üreticilerinin de zor durumda kaldığını hatırlatan Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu

Fabrikaların özelleştirilmesi, Türkşeker’in varlık fonuna devredilmesi, fabrikaların sürekli zarar etmesi, artan maliyetler bu yanlış politikalardan sadece bir kaçı.

Gübre’ye, mazota, ilaca, elektriğe para yetiştirmeyen çiftçi üretimden vazgeçtiğinde onu tekrar üretimin içine sokmak mümkün olmuyor maalesef."

Bakırlıoğlu sözlerine pancar ekiminden önce pancar alım fiyatının mutlaka açıklanması gerektiğini, çiftçi tohumu tarlaya atmadan pancarı kaç liradan satacağını bilmesi gerektiğini ekledi.

Editör: TE Bilişim