Okulların temizlik ve güvenlik görevlisi ihtiyacının İŞKUR’un Toplum Yararına Programlar(TYP) kapsamında istihdam edilen personel tarafından karşılandığını hatırlatan Bakırlıoğlu geçen yıl bu kapsamda 90 bin personel kadrosu ayrıldığını ve bu yıl tasarruf gerekçesiyle kadro sayısının azaltıldığını belirtti.

Sadece Manisa’da bu sayının 900’den 308’e düştüğünü ve okullar açılmasına rağmen istihdam edilecek personelin hala işe başlatılmadığını vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim ve Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlarına birer soru önergesi verdi.

Önergesinde, MEB için ayrılan kadro sayısında büyük düşüş olduğu bu yüzden okulların özellikle temizlik hizmetlerinin aksadığı yönünde şikayetler geldiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAkırlıoğlu yaptığı açıklamada, Asgari ücret verilen ve 9 ay çalıştırılan TYP çalışanları okulların güvenlik ve temizliği konusunda hizmet vermektedirler.

2019-2020 eğitim öğretim yılında 20.000 güvenlik görevlisi, 60.000 temizlik personeli olmak üzere toplam 80.000 kadro ayrılmıştı.

         2020-2021 eğitim öğretim yılında 20.500 güvenlik görevlisi, 69.500 temizlik personeli olmak üzere toplam 90.000 kadro ayrılmıştı.

Fakat 2021-2022 eğitim öğretim yılında kadro sayısında kısıtlamaya gidildiği bazı illerde bu sayının üçte bire düştüğü belirtilmektedir.

Örneğin Manisa ilimizde geçen yıl 900 olan temizlik elemanı kadro sayısı bu yıl 308’e düşürülmüştür.

Okullar Açıldı, Temizlik Görevlileri Hala İşe Başlatılmadı

En önemli sorun ise okullarda eğitim öğretime başlanmasına rağmen TYP kapsamında istihdam edilecek personelin hala işe başlatılmamış olmasıdır.

Okullar açılmadan halledilmesi gereken bir konunun okullar açıldıktan bir, iki ay sonra personelin işe başlatılması idare açısından büyük bir zafiyettir ifadelerine yer verdi.

Pandemi koşullarında yüz yüze eğitime başlandığını ve bir çok okulda Covid-19 nedeniyle çocukların karantinaya alındığını ve sınıfların kapatıldığını hatırlatan Bakırlıoğlu okullarda en önemli konu hijyen ve okulların temizliği olduğu, bu sorununun okul idarelerince okul aile birlikleri vasıtasıyla çözmeye çalışmakta olduklarını ve bu durumun velilere ekonomik olarak yük getirdiğini dile getirdi.

Böyle bir ortamda temizlik elemanı kadrolarının üçte bire düşürülmesi kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu önergesinde 2021-2022 eğitim öğretim yılında MEB’e ayrılan güvenlik görevlisi ve temizlik personeli olarak Toplum Yararına Programlarından ne kadar kadro ayrıldığını ve kadro sayısındaki düşüşün nedenlerini sordu.

Gelecek yıl okullar için İŞKUR tarafından 200 bin kadro ayrılması gerektiğinin altını çizen CHP Milletvekili okullar açılmadan temizlik görevlilerinin mutlaka işe başlatılması gerektiğini vurguladı.

Bakırlıoğlu saraydan, sözde itibardan tasarruf etmeyenlerin, devletin parasını beşli çeteye peşkeş çekenlerin okulların temizliğinden tasarruf etmesinin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.  

Editör: TE Bilişim