Manisa Valiliği ile imzalanan protokolle 2009 yılından beridir hizmet veren Manisa Mikrofinans Şubesi, Türkiye Gremeen Mikrofinans Programı kapsamında, ev kadınlarına ekonomik kazançlarını elde edecek kredileri dağıtmaya devam ediyor. 23 Mart 2021 tarihi itibariyle Manisa Şehzadeler, Yunusemre, Salihli ve Turgutlu ilçelerinde 4 bin dar gelirli mikro girişimciye ulaşmış olup toplam olarak 5 milyon 675 bin lira mikro kredi dağıtımını gerçekleştirdi. 
Tarım sektöründe kadın girişimcilerin iş sahibi olabilmesini teşvik etmek amacıyla güç birliği yapan Tekfen Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçiriyor. Proje kapsamında 2021 yılında pilot bölge olarak Ege Bölgesi’ndeki dar gelirli kadın çiftçiler desteklenecek. Kadın çiftçiler, yapacakları tarım faaliyetine göre 5.000 ila 15.000 TL arasında Kadın Çiftçi Kredisi’nden faydalanabilecekler. Kadın çiftçiler krediyi sadece ürün yetiştirmek için değil tarım faaliyetleri için gerekli olan bitki besini, ilaç, sulama sistemleri, aşılama için de kullanılabilecek. Proje kapsamında kredi kullanan kadın çiftçiler; her türlü sebze ve meyve ve tahıl yetiştirebilecek. “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi kapsamında Tekfen Holding şirketlerinden Toros Tarım’ın uzman ziraat mühendisleri, kadın çiftçilere, kredi tahsisiyle birlikte ücretsiz temel tarım eğitimlerinin yanında, sağlıklı ve güvenli çalışma şartları, üretim sırasında ve sonrasında uygulama desteği sağlarken, Bereket Sigorta da 20 TL gibi çok düşük bir prim ile İmece Sigortası kapsamında kadın çifçilerin ürünlerini doğal afet ve olaylara karşı güvence altına alacak.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de Tekfen Vakfı’nın 2013 yılından itibaren kadınlara yönelik mikrokredi uygulamalarının destekçisi olarak Soma/Manisa ve Mersin Şubesi’nin fonunu sağladığını, şimdi de tarımda kadının girişimciliği desteklemek üzere, yeni bir mikrokredi ürününü birlikte geliştirdiklerini vurguladı. Prof. Dr. Akgül, şöyle devam etti: “TGMP’den mikrokredi kullanacak kadın çiftçiler, yapacakları tarım faaliyetine göre 5.000 TL ile 15.000 TL arasında Kadın Çiftçi Kredisi’nden yararlanabilecek. 9 ay geri ödemesiz Kadın Çiftçi Kredisi projesini 2021 yılı için pilot olarak Ege Bölgesi’nde uygulayacağız. Bu krediyi çiftçi kadınlara niye öneriyoruz? Çünkü kadın çiftçilerin çalışma azmiyle tarıma katacağı çok şey var. İnanıyoruz ki bu kredi desteği sayesinde çok daha verimli, çok daha çeşitli ürünler yetiştirilecek. Bu proje ile hem kadın çiftçiler kazanacak hem aileleri kazanacak hem de memleketimiz kazanacak.”
Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi ile ilk etapta Ege Bölgesi’nde yer alan dar gelirli kadın çiftçilere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Dori Kiss Kalafat, “Bu projede güçlerini birleştiren Tekfen ve TİSVA, yıllardır Türk tarımına ve çiftçisine destek veriyor. Şimdi sıra kadın çiftçilerde. Biz kredi desteği sağlıyoruz, kadınlar da işini kurup büyütecek. Çilek yetiştiriciliği gibi fizibilitesi hazırlanmış, katma değeri yüksek proje önerilerimiz de var. Kadın Çiftçi Kredisi sadece krediden, maddi destek sağlamaktan ibaret değil. Kadınların işini en iyi şekilde yapabilmeleri için ayrıca ücretsiz eğitimde vereceğiz. Ülkemizin en büyük özel sektör tarım kuruluşu olan Toros Tarım şirketimizin uzman ziraat mühendisleriyle çiftçi kadınların yanında olacağız, başlangıçta doğru çiftçilik yapmaları için ‘Temel Tarım Eğitimi’ ve üretimleri süresince doğru tarım uygulamaları hakkında danışmanlık sağlayacağız. TİSVA ise, kadın çiftçilerin alacakları krediyi ve emekleri sayesinde elde edecekleri geliri doğru idare etmeleri için ‘Temel Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ verecek.” diye konuştu.
Toros Tarım Kurumsal Sürdürülebilirlik, Risk ve Yönetişim Direktörü Burcu Türkeş ise “Kadını sosyal ve ekonomik hayatta layık olduğu noktaya çıkarmayı öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz. Bu yolda Toros Tarım olarak, ihtiyaca özel kapasite geliştirici programlar, teorik ve uygulamalı eğitimler ve yerinde teknik destek sağlamak kaydıyla onların istihdam olanaklarını artırmayı amaçlıyoruz. Bu projede de kadın çiftçilerin yanında yer almak, onlara bu yola çıkmaları için gerekli gelişim araçlarını sağlayarak birim alandan en yüksek verim ve kalitede ürün almanın yöntemlerini keşfetmelerine destek olmak, bir nevi “balığı vermek yerine balık tutmayı öğretmek” bizi çok mutlu ediyor” dedi.

TÜİK’in tarım sektörüne ilişkin temel iş gücü verilerine göre 2020 yılında tarımda toplam 4 milyon 515 bin kişi istihdam edildi. Bunun 1 milyon 782 binini kadınlar oluşturdu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, tarımda çalışan kadınların 1 milyon 367 bini ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. 209 bini kendi hesabına, 201 bini ücretli veya yevmiyeli olarak istihdam ediliyor. Tarımda çalışan kadınların 1 milyon 677 bininin sigorta kaydı yok.
Tekfen Vakfı Hakkında:
Tekfen Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, 12 Nisan 1999 tarihinde kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak, Tekfen Holding’in ortakları, kurucu aile üyeleri ve Grup Şirketleri tarafından kurulmuştur. Vakfın ağırlıklı olarak faaliyetlerini eğitim alanında öğrenci bursları ve okul inşaatı, kültür alanında ise yaşatmakta olduğu Tekfen Filarmoni Orkestrası oluşturmaktadır. Tekfen Vakfı, 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararınca ‘Kamu Yararına Çalışan Kurum’ statüsünü kazanmıştır.
TİSVA Hakkında:
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye’nin sahip olduğu bütün kaynakların verimli ve etkin kullanılmasının sağlanmasına ve toplumda israfın önlenmesi bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Vakıf, yoksulluğun azaltılması için mikrokredi, mikrofinans, gıda bankacılığı ve eğitim faaliyetlerinde bulunmaktadır. 2003 yılından bu yana mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, 64 ilde 200 bin dar gelirli kadını ekonomik hayata dahil ederek 1 milyar lirayı aşan mikro kredi desteği sağladı. Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda Türkiye’de 5 milyondan fazla kadının ekonomik hayata dahil edilmesi hedeflenmektedir.
Toros Tarım hakkında:
Bir Tekfen Holding kuruluşu olan Toros Tarım, faaliyetlerini mineral gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organik/organomineral gübre üretim ve pazarlamasında sürdürmektedir. Klasik gübrelerde Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, üretim ve pazar payı itibarıyla sektörünün en büyük kuruluşudur. Şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde 52’nci sırada yer almaktadır. Toros Tarım, gübre sektöründeki liderliğini Türkiye’nin her noktasına ulaşan 1.250’yi aşkın geniş bayi ve yetkili satıcı ağıyla desteklemektedir. Şirket, ürettiği gübrenin Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu her yere zamanında ve kesintisiz bir şekilde sevk edilebilmesini sağlamak üzere, Türkiye geneline dağılmış toplam 550 bin tonluk depolama kapasitesine sahiptir. Bereket Sigorta Hakkında: Bereket Sigorta, 1995 yılında kurulmuştur. 13.01.2017 tarihinde açık ihale olarak imzalanan satış ve hisse devir sözleşmesi ile TMSF’den devralınmış ve 157 yıllık köklü bir geçmişe dayanan, 17 bölge birliği, 1619 kooperatifi yaklaşık 1 milyon çiftçi ortağı olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne devredilmiştir. Bereket Sigorta, Kasko, Trafik, Yangın, Mühendislik, Tarım, Sağlık, Ferdi Kaza, Nakliyat, Hukuksal Koruma, Oto Dışı Kaza, DASK ve Sorumluluk Sigortaları dâhil tüm branşlarda faaliyet göstermektedir.

Editör: TE Bilişim