Yeni Şafak'ın haberine göre Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası gözler bölgedeki diğer fay hatlarına da çevrildi. Birinci derecede deprem bölgesindeki İzmir'de bazıları 6 ile 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyele sahip 17 aktif fay bulunuyor. Bu faylar ise il genelindeki 30 ilçenin içinden geçiyor.

Fayların haritalandırılması ve imar haritalarına işlenmesi için ise çalışmalar başladı. Her bir fay için ayrı ayrı deprem senaryoları oluşturulacak.

Öte yandan yazım aşaması devam eden ve gelecek yıl mart ayında sunulması planlanan 'Fay Yasası' ile de fay hatları üzerindeki yapıların durumu, ne kadarının riskte olduğu, hangi bölgelerin yerleşime kapatılacağı ve kaç adetlik bir konutun da taşınacağı tam olarak ortaya çıkacak.

BAYRAKLI İÇİN ZEMİN UYARISI!
İzmir'deki deprem sonrası yıkılan binaların bulunduğu zemine ve enkazlarda yapılan tespitlerde yıkıma neden olan hatalara ilişkin yenisafak.com'a konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapılaşma niteliği olmayan yerlerde yapılaşmanın yapıldığını buna en güzel örneklerden birinin de Bayraklı Ovası olduğunu belirtirken, bu bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığının altını çizerek bölgede yapılacak bir yapılaşma öncesinde zeminle ilgili problemlerin muhakkak çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Bundan kaynaklı bahsedilen bölgelerin bütün jeolojik etüt raporlarında 'Önlemli alan' diye geçtiğini de sözlerine ekleyen Sözbilir, bu çalışmanın yapılması yani zeminin iyileştirilmesi halinde ancak bölgede yapılaşmanın olabileceğini dile getirdi.


SIVILAŞMIŞ ZEMİNDEN KAYNAKLI BİNALAR YAN YATTI
Zeminde sıvılaşma tehlikesi olması halinde bunun için önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde sıvılaşmış zeminle binanın birleşmesi halinde olası bir depremde söz konusu binanın zeminin içine göçebileceğine de değinen Sözbilir, bu tarz bir durumun İzmir depremi sonrasın da bazı binalarda meydana geldiğini, kimi binaların deprem sonrası yan yattığını, bunun da binanın belli bir kısmının zemin içine gömüldüğü anlamına geldiğini belirtti.


17 FAYA İLİŞKİN HIZLA ÖNLEM ALINABİLECEK
Deprem Master Planı ile fay hatları üzerinde tespiti yapılan yapıların niteliği, depremlere ne kadar dayanıklı olduğuna ilişkin bilgilerin elde edileceğini de ifade eden Sözbilir, İzmir'in ilçelerinden geçen 17 faya ilişkin alınabilecek önlemlerin de bu veriler ışığında hızla alınabileceğini kaydetti.


MART AYINDA FAY YASASI GELİYOR
İçişleri Bakanlığı tarafından 'Fay Yasası'nın hazırlandığını ve gelecek yıl mart ayında deprem haftasında yasanın yazım aşamasının tamamlanarak sunulmasının planlandığını da aktaran Sözbilir sözlerini şöyle sürdürdü;

''Yasanın anlamı şu olacak. İzmir'de bulunan 17 fay hattı var. Bunların hepsinin geçtiği bölgeler yapılaşmaya kapanacak mı? Hangi özellikleri taşırsa fay yapılaşmaya kapatılacak? Yapılaşmaya kapatılacak bölgelerde bu karar ne kadarlık bir alanı kapsayacak? Bu tarz soruların cevapları yer alacak yasada.''

100 BİN BİNANIN TAŞINMASI PLANLANIYOR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen 'Fay Yasası' kapsamında fay hatları üzerine yapılan binaların dönüştürülmesi ve daha güvenli bölgelere taşınması gündemde. Yapılan bir araştırmaya göre ise aralarında İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla gibi illerin de yer aldığı 18 şehrin içerisinden fay hattı geçerken söz konusu hatlar üzerinde yer alan bina sayısı ise 100 bini bulunuyor.

Editör: TE Bilişim