Temmuz ayı meclis toplantısında üç konuğu misafir edeceklerini belirten Meclis Başkanı Ümit Türek, ‘Temmuz ayı meclis toplantımızın ardından gerçekleştireceğimiz bilgilendirme toplantısında Manisa İŞKUR İl Müdür Vekili Alaattin Aslan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) hakkında,  Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ)Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Mehmet Korkmaz ve Prof.Dr.Ercüment Ölmez hocalarımızda Genetik yapısına göre risk ve yatkınlıkların öğrenilmesi ve önlem alınabilecek ‘DNA Tabanlı Genetik Analiz Testler’ hakkında detaylı bilgilendirme de bulunacaklar. Ben sayın müdürümüz ve hocalarımıza teşriflerinden dolayı ve yapacakları bilgilendirmeden dolayı teşekkür ediyorum. Bu arada Temmuz ayı içerisinde yer alan 20 Temmuz Gazeteciler Bayramını kutluyorum ’ dedi.
        ‘Ticaret savaşları ülkemiz için önemli tehdit oluşturmakta’
Toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, ticaret savaşlarının ülkemiz için önemli tehdit oluşturduğunu belirterek, ‘Küresel ticaret üzerindeki anlaşmazlıklar, artan korumacı tedbirler, dünya ticaretinde gümrük duvarlarının yükselmesi, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasında artan gerginlik nedeniyle gündeme gelen küresel ticaret savaşları, ülkemiz açısından son derece önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Cari açığın bu denli yüksek olduğu ülkemizde,  bir de ihracatta meydana gelmesi muhtemel bir daralma söz konusu iken, dış pazar arayışlarımızı yoğunlaştırmalı, gelişmekte olan ülke pazarlarında, ihracat ve üretim odaklı yeni iş fırsatları yaratmalıyız. İhracatın arttırılması, ülkemizin en öncelikli gündem maddelerinden bir tanesi olmalıdır.  İhracat ve üretim odaklı sektörel gelişme stratejileri doğrultusunda, yabancı yatırımların yeniden ülkeye çekilmesini sağlamalıyız. Ülkemizde, ithalat girdi bağımlılığı azaltılarak, katma değeri yüksek ürün üretimi ve ihracatı teşvik etmeliyiz’ dedi.
                                               ‘Kabine de üç bakanımızın olması gücümüze güç kattı’
9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle resmi olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini belirten Başkan Yılmaz, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde göreve başlayan Bakanlar Kurulu’nun vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, başarılı bir icraat döneminin geçirilmesini temenni ediyorum.  Açıklanan kabinede, 3 hemşehrimizin yer alması,  Manisa iş dünyası olarak bizleri son derece onurlandırmış ve  mutlu etmiştir. Odamızın bağlı olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni dönemde Ticaret Bakanlığı oldu. Ticaret bakanlığının başında olan Sayın Ruhsar Pekcan hanımefendi ile Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu beyefendi ve  Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli beyefendi ile önümüzdeki dönemde güzel çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. İş dünyası olarak yeni kabinemizden öncelikli olarak,Türkiye’nin cari açık, yüksek enflasyon gibi kronik sorunlarına çözüm üretmesini, yatırım ortamının süratle iyileştirilmesini yabancı yatırımların yeniden ülkeye çekilmesinin sağlamasını, ekonomiye ilişkin yapısal reformların hızlandırılması noktasında çalışmalar yürütmesini bekliyoruz. Şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Artık çalışma ve üretme zamanı. Ülkemizin kalkınması için, büyük ve güçlü bir Türkiye için hep birlikte çalışmalıyız. Biz de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bakanlarımıza randevu için başvuruda bulunduk. Kendilerinden geri dönüş bekliyoruz. En kısa sürede yapacağımız bu ziyaret ile Manisa için ne yapabiliriz noktasında fikir alışverişinde bulunacağız. Sizler de sayın bakanlarımıza iletilmek üzere yaşamış olduğunuz sorun ve çözüm önerilerinizi odamıza sunabilirsiniz’ diye konuştu.
‘Alacak Sigortasının avantajlarından faydalanmalıyız’
Kamuoyunda fazla bilinmeyen ancak şirketler için büyük avantaj sağlayan alacak sigortası hakkında da meclisi bilgilendiren Başkan Yılmaz, ‘Alacak sigortası, ticaretle uğraşan hepimizi yakinen ilgilendiren bir konu. Bir başka deyişle hayat sigortası olarak da tanımlanan ‘alacak sigortası’,şirketlerin ihracat ve yurt içi satışlarından olan alacaklarını sigortalayan bir sistemdir. Şirketlerin ticari faaliyetlerini, büyük ölçekli kayıplardan korumak ve  karlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmayı amaçlayan bu sistem, sektörel ve ekonomik trendler hakkında güncel veriye sahip olarak bilgiye dayalı kredi kararları almak, kayıpların önüne geçmek ve onları asgariye indirmeyi amaçlamaktadır. Türk özel sektörü ve şirketlerimiz için son derece önemli olduğunu düşündüğümüz alacak sigortası mekanizmasının, sağlamış olduğu avantajlardan hepimizin faydalanması gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
                               ‘İkinci el araç alım-satımlarında mesleki yeterlilik belgesi zorunlu’
İkinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan oda  üyelerinin mesleki yeterlilik belgesi almalarının zorunlu hale geldiğini dikkat çeken Başkan Yılmaz, ‘13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı resmi gazete’de, Ticaret bakanlığı tarafından yayımlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik ile  ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ve satış müdürleri ve satış personeli için ‘Mesleki yeterlilik belgesi’ zorunlu hale getirildi. İkinci el araç alım – satımı yapan ancak mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan üyelerimiz, Ticaret İl müdürlüklerinden “yetki belgesi” alamayacak,  noterlerde yapılacak olan işlemlerde ise alım – satım işlemi gerçekleştiremeyecek. Motorlu kara taşıtları alım satımı alanında faaliyette bulunan üyelerimizin, TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.’nin işbirliği ile sürdürdüğümüz mesleki yeterlilik belgesi hizmetleri kapsamında,odamıza bir an önce müracaatta bulunarak, mağduriyet yaşamamaları adına, gerekli belgeyi bir an önce almalarını önemle rica ederim’ dedi.
                                                               ‘MEGİP Odamız da tanıtılacak’
İstihdam seferberliği kapsamında nitelikli eleman sıkıntısı çeken ve bu konuda arayış içinde olan işverenlere büyük bir katkı sağlaması beklenen  Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) projesinin  02 Ağustos 2018 perşembe günü odamız hizmet binasında saat 14:00’da düzenlenecek toplantıyla tanıtımının yapılacağını söyleyen Başkan Yılmaz, ‘Protokol ile İşkur Manisa İl Müdürlüğü ve odamız arasında iş gücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirildiği mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak olup, düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikteki işgücü yetiştirilmesi planlanmaktadır. Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programları ile mesleki eğitim kurslarına katılacak olan kursiyerlere sağlanacak teşvikler hakkında  bilgilendirmenin yapılacağı toplantıya,tüm üyelerimizi toplantıya katılmaya davet ediyorum.  Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) hakkında, siz değerli meclis üyelerimize ön bilgilendirme yapmak üzere, bizlerin ricasını kırmayarak toplantımıza konuk olan Manisa İşkur İl Müdür Vekili sayın Alaattin Aslan’a teşriflerinden ve yapacağı katkılardan dolayı şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Bu akşam manisa CBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Sayın Prof.Dr. Mehmet Korkmaz ile Sayın Prof.Dr. Ercüment Ölmez de toplantımıza konuk olacaklar. Genetik yapısına göre risk ve yatkınlıkların öğrenilmesi ve önlem alınabilecek ‘DNA tabanlı genetik analiz testlerinin’ tanıtımı hakkında bizlere bilgilendirmede bulunacaklar. Kendilerine de nazik katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.
İSO İkinci 500’de 9 firmamız yer aldı’
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasının 2017 yılı sonuçlarının açıklandığını belirten Başkan Yılmaz, ‘ 2017 yılında İSO ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında Manisa’dan Emas Makina Sanayi A.Ş. Teknika Plast Teknik Kalıp Plastik San. ve Tic.A.Ş.Tirsan Kardan San. ve Tic. A.Ş.Pilenpak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. Selkasan Kağıt ve Paketleme Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Valf Sanayii A.Ş. Peker Yüzey Tasarımları San. ve Tic. A.Ş. Valfsel Armatür Sanayi A.Ş. ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firma olmak üzere toplam 9 firma yer aldı. Ülkemizin ekonomik büyümesine katkıda bulunan ve ilimizin gurur kaynağı olan firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum’ dedi.
‘Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum’
Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimimin ikinci yılına ve Temmuz ayında ülkemizde ve dünyada yaşanan acı olaylara da değinen Başkan Yılmaz, ‘Bildiğiniz üzere geçtiğimiz 15 Temmuz ülkemizin maruz kaldığı darbe girişiminin 2. yıl dönümüydü. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen hain terör örgütüne karşı verilen mücadelede canlarını ortaya koyan şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Yine Temmuz ayı içerisinde Kıbrıs Barış Harekatının 44. Yıl dönümünü kutladık. Kıbrıs’a barış getirmek, bölgede huzuru sağlamak üzere 20 Temmuz 1974 yılında düzenlenen harekatta hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimizi de sağlıklı ömürler diliyorum. Çok sayıda can kaybının yaşandığı ve birçok kişinin yaralandığı Atina’da meydana gelen orman yangını felaketi nedeniyle Yunan halkının acısını paylaşıyor, Yunanistan devletine en içten üzüntülerimi iletiyorum. Tekirdağ’da yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaşanan silahlı saldırıda, saldırı sonucu hayatını kaybeden başkan yardımcısı Sayın Hasan Ersoy’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ailesine sabırlar diliyorum. Türk iş dünyasını, TOBB ve oda-borsa camiamızı deriden üzen bu talihsiz olay,siyasetin, odaların seçimlerine karışmaması gerektiğini bizlere bir kez daha gösterdi’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim