Manisa İl Müftüsü Müftü Soykök, açıklamasında bu yıl koronavirüs nedeniyle toplu kılınmayacak olan bayram namazı hakkında konuştu. Soykök, açıklamasında şunları söyledi:

"Bayramlar inancımızı, tarihimizi, kültürümüzü ve medeniyetimizi sevinçli bir iklimde buluşturan, Müslüman kimliğimize süreklilik kazandıran, yüreklerimizi bütünleştiren, kardeşliğimizi pekiştiren, kırgınlıkları tamir eden ilahi birer armağandır. 

24 Mayıs 2020 tarihi itibariyle idrak edecek olduğumuz Ramazan Bayramı, ülke olarak, İslam alemi ve insanlık ailesi olarak içerisinde bulunduğumuz bu zor süreçte bizlere katacağı sevinç ve manevi kuvvet ile adeta bir rahmet pınarı gibidir.  Bu rahmet pınarı, başta pandemi olmak üzere insanoğlunun içerisinde bulunduğu bütün sıkıntıların giderilmesi için büyük bir umuttur. Yüce Allah’tan şifalar ve devalar niyaz ederiz. 

Ayrıca, Ramazan’ın manevi atmosferinde yenilenen nefislerimiz, bu bayram ile daha fazla bir araya gelmeli ve parçalanan kalplerimiz yeniden ülfet ile canlanmalıdır. Kötü niyetli insanlar, cehalet içerisinde kalmış provokatörler her zaman var olacaktır. Ancak bizler ezanın, caminin ve bayramın verdiği mesajı fark ederek birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve muhabbetimizi diri tutmalıyız. 

Her şeyden önce bayram sevincini, neşesini ve huzurunu kalbimizin ve gönlümüzün derinliklerinde hissetmeliyiz. Bu yıl milletçe büyük mücadele verdiğimiz Korona Virüs (Kovid-19) salgını sebebiyle camilerimizde Ramazan Bayram namazı eda edilemeyecektir. Aynı şekilde maalesef diğer bayramlarda olduğu gibi kucaklaşamayacak, büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öpemeyeceğiz. Ancak önemli olan bizim bayramı yüreğimizde yaşamamızdır. Telefon ve internet imkanlarını kullanarak uzaktan da olsa bayramlaşmak, yürekten yüreğe yol bulmak elbette mümkündür. 

Din İşleri Yüksek Kurulumuzca bayram namazı ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

“Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak kuşluk namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır. Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafii mezhebine göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle bu namazın camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda, Müslümanların yukarıda açıklanan mezhep görüşleri doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri mümkündür.”

Bununla beraber, Allah nasip ederse, Ramazan Bayramının ilk gününde bayram namazı saatinde minarelerden bayram günlerinin şiârından olan tekbirler getirilecek, kasideler okunacak, bayram coşkusunun yaşanmasına ve herkesin bulunduğu yerde bu sevince katılmasına yönelik bir gayret ortaya konulacaktır. Halkımızın da tıpkı önceki bayramlarda olduğu gibi gerekli temizliğini ve diğer hazırlıklarını yapması, giyim kuşamına özen göstermesi ve bayram namazı vaktini heyecanla, dualarla, zikirlerle beklemesi uygun olacaktır. 

Böylece bayram namazını cemaatle kılamamanın hüznünü, bayram namazı vaktine sağ salim ulaşmış olmanın sevinci ve şükrü ile giderebileceğiz. Hatta minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek o günün bayram günü olduğunu ailemizle birlikte idrak edebileceğiz. 

Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, nice hayırlar ve bereket ile gelmesini, sağlık ve afiyete vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum."

Editör: TE Bilişim