Haber: Ahmet Ünsal

Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin Türkiye’de toplam 22 proje arasına girerek AB hibe desteği almasına hak kazanan “Kültür Sınır Tanımaz” (Culture Knows No Borders) projesinin lansman toplantısı Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesi Ortaköy bölgesi sınırlarındaki Obasya Kırsal Konaklama Tesisi’nde düzenlendi. 

MANİSALI STK’LAR BU PROJEDE BİRLEŞTİ

Balkanlara kadar uzanan projeye Manisalı bürokratlar ve STK lar büyük destek verdi. Obasya çadırında gerçekleştirilen projenin tanıtımına Saruhanlı Kaymakamı Necmettin Yalınalp, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nursel Uğur Mehmetoğlu,  Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Başkal, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fırat Özcan, Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Manisa İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, TKDK İl Manisa Koordinatörü Uğur Uslu, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Osman Aguş,Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Altan Hafızismailoğlu,Radyo Hiraş Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin katıldı. 

”EGE BÖLGESİNDE UYGULANABİLİR TEK PROJE OLACAK”
   
Projenin mimarı yazarı ve koordinatörü Oya Yavaş, ‘Kültür Sınır Tanımaz’projesi Ege Bölgesinde tek ve örnek proje olduğunu, projenin iki ayaktan oluştuğunu bunların ilkinin Manisa Yuntdağı bölgesindeki Obasya’dan başlayacağı ikinci ayağının ise Balkanlara uzanarak Bulgaristan’ın Kırcaali’de süreceğini dile getirdi. Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali’de tam bir Türk gecesi yapılacağını bunun içinde 25 kişilik Folktor ekibiyle birlikte unutulmayacak Türk gecesi yapacaklarını ifade etti. Oya Yavaş, 26 gün sürecek olan projenin galasının ise Ağustos ayı içerisinde Manisa’da sonlandıracaklarını belirtti. 

OBASYA PROJESİ 5 DALDA SÜRECEK  

 Lansman toplantısının açılış konuşmasını yapan Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, “Obasya olarak kuruluşumuzda bugüne dek 5 proje yaptık. Bu 5 projemizin hepsi kabul edildi. Bu Türkiye rekorudur. Başlangıçta da TKDK ve Zafer Kalkınma Ajansından hibe desteği aldığımız 2 proje de eş zamanlı uygulanmıştı. Şimdi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulanan ve Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından finanse edilen projemizi uyguluyoruz. Bu projeler birbirini tamamlayan projeler olarak Obasya’nın sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır. OBASYA olarak proje hazırlama ve uygulama konusunda iyi bir ekip oluşturduk. Kültür Sınır Tanımaz projesiyle ilimize 18.19 yy kadın giysileri müzesi ve kültürel faaliyetlerde kullanılabilecek bir etkinlik çadırı oluşturacağız. Ayrıca bu projeyle proje ortaklarımız Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir belediyesi olan Kırcaali Belediyesinin işbirliğine de katkı sağlamış olacağız. Her zaman yanımızda olan ve bize destek veren Büyükşehir Belediyemize ve proje iştirakçilerimize teşekkür ederim” dedi.
 

 Proje ortağı Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Başkal da tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Proje ortağı olarak Büyükşehir Belediyemiz, üstüne düşen tüm faaliyet görevlerini yerine getirecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak Obasya’nın yolunun düzenlenmesi, projenin yaygınlaştırma ve tanıtım faaliyetlerine destek verilmesi, ulaşım, kardeş şehrimiz Bulgaristan Kırcaali Belediyesinin Manisa’da ağırlanması proje faaliyetlerimiz arasındadır. Proje faaliyetlerimiz bunlarla sınırlı kalmayacak ve projenin her faaliyetinin içinde olup ayni katkılarımızı sunacağız. Bu projede emeği geçen başta Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olmak üzere tüm iştirakçi ve proje ortakların Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün adına teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı. 

 KÜLTÜR SINIR TANIMAZ PROJESİ NEDİR?

“Kültür Sınır Tanımaz” projesi; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği aldı. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlıyor. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'de kültürel değerlerin teşvik edilmesi olarak belirlendi.
  Projenin ortakları Manisa Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan Kırcaali Belediyesi ve Bulgaristan Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Evi Derneği oldu. İştirakçileri ise Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak belirlendi. 
  Projenin uygulama alanı; tüm Ege Bölgesi illerini kapsıyor. Diğer faaliyetler kapsamında, Manisa ili ve Saruhanlı ilçesinde 30 kadına geleneksel el sanatları kursu açılacak, dikilen aksesuarlara yönelik sergiler açılacak. Bulgaristan ortaklar ile birlikte hem Manisa’da hem Kırcaali’de kına gecesi gösterimi yapılarak, kıyafetler tanıtılacak. Ortak bir müze kataloğu, sanal müze ve dijital kitaplık oluşturulacak.

Editör: TE Bilişim