Afetlere karşı dirençli bir Manisa oluşması için halkı sürekli bilgilendirmek gerektiğini ifade eden Karakaya, “İçerisinde bulunduğumuz hafta deprem haftası. Bu haftada farkındalık arttırmak adına faaliyetler düzenliyoruz. Basın için Afet Farkındalık Eğitimi vermiştik. Halkımıza farkındalık yapmak adına neler yapabiliriz bunu belirledik. Sizin desteğini bizim için çok önemli. 2021 yılı afet yılı olarak ilan edildi dolayısıyla amacımız sadece deprem haftası sürecinde değil halkımızı sürekli olarak bilgilendirmek. Afetlere karşı dirençli bir Manisa oluşturmak adına bizlerde sizlerin bu desteğini alarak başarabiliriz. Afete dirençli bir Manisa hedefine ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi

Mobil uygulamanın hala yapım aşamasında olduğunu belirten Karakaya,“Bir yazılım mühendisi bize bir proje olarak mobil uygulamayı sundular. Bu uygulama afet anında aktif hala geliyor. Depremde yardıma ihtiyaç varsa yardım ediliyor. Durumunuz iyi ise toplanma alanına yönlendiriyor. Tabi bu uygulama alt yapı çalışmalarının yapılması lazım. Valiliğimize gönderdik, geçen bakanımıza da ulaşmıştı. Şuan da yapım aşamasında. İnşallah faydalı bir uygulama olur” diye konuştu.

Afet anında vatandaşların yaptığı yanlışlardan bahseden Güray Karakaya,“ Halkımızın en büyük hatası afet anında sakin kalamamak. Sabuncubeli Tünelinde  gerçekleşene trafik kazasında bir vatandaşımız panikle 112’nin numarası kaç diyordu. Dolayısıyla sakin kalmalıyız. Ve hemen müdahale etmemeliyiz. Sarsıntı devam ederken binaları terk etmemeliyiz. Bir diğer hata da haberleşme.  Afet esnasında yoğunluk oluyor.  Bu esnada arama değil de mesaj veya internet yoluyla haberleşmelerin sağlanması gerekiyor. Maalesef herkes telefona sarılı yakınlarını arıyor. Bir diğer sorun da trafik.vatandaşlar hemen arabasıyla başka yerlere gitmeye çalışıyor. Bu da trafiği kapatıyor. Kapanan yollar ilk müdahaleye engel oluyor. İlk 6 sat bizler araç kullanmamayı tavsiye ediyoruz.  Mümkün olduğunca araç kullanmaya özen göstermeliyiz. İlk yardım için kapasitelerimiz çok düşük. Manisa’da ilk yardım konusunda çok eksik durumdayız” dedi.

Karakaya,“Depremde ağır hasar görmüş binalar boşaltılır. Manisa’da yerleşim alanına kapalı erler var. Manisa’da  heyelan, kaya düşmesi nedeniyle 26 bölge yerleşime kapalı. Sarıgöl’de fay hattı kaynaklı30 metrelik bir alanda yerleşime kapalı durumda. Her zemine bina inşa edilemez. Zemin koşullarına dikkat edilmeli” şeklinde ifade etti.

Editör: TE Bilişim