Kurban kesecek bıçakların işin ehli olan insanlardan tarafından bilenmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Manisa Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Halil Kırlı, vatandaşların bıçak bileme konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kırlı, “Vatandaşlarımızın en dikkat edeceği konulardan bir tanesi merdiven altı dediğimiz bileme konusunda tam usta olmayanlar. Demir taşlamalar var bunlarla bıçak biliyorlar.  Gerçekten kaliteli bıçakları mahvediyorlar. Vatandaşlardan ricam mümkün mertebe bıçaklarını odaya kaydı olanlara, bu işin ehli olanlara yaptırmalarıdır. Her zaman olduğu gibi bu bayramda da zabıtalarımızdan yardım bekliyoruz. İnşallah iyi bir Kurban Bayramı geçiririz. Şimdiden vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum. Kesmiş olduğu kurbanları da Allah kabul etsin” diye konuştu. 
Odaya kayıtlı bıçak bileyen 10 üyenin bulunduğunu ifade eden Kırlı, kayıt dışı, kaçak yapanların 20-30’u bulduğunu söyledi. Kırlı, “Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olmuyorlar. Yakınında kim varsa ona gidip bıçakları biletiyorlar. Gerçek mesleği bıçakçı olmayanları görüyoruz. İşte bu konuda senede bir kere bizim bıçakçılarımızın beklediği bu günde herkes bıçakçı oluyor” dedi. 
Bıçakçı esnaflardan İbrahim Özceylan, “Öncelikle herkesin Kurban Bayramını kazasız belasız geçirmesini temenni ediyorum.  Kaçak diye adlandırdığımız meslekle alakası olmayan önüne bir motor diye tabir bileme taşı geçiren kişiler bu işi yaparaktan bu işi çığırından çıkardığını düşünüyoruz. Büyüklerimizin söylediği gibi hayvanı keserken bıçağı iyice bileyin ki hayvan acı çekmesin. Bu iş bir ibadettir. Bu işi bir görsellik falan değildir. Yapılan ibadetimize leke düşmemesi, herhangi bir üzüntüye sebep olmaması için bıçaklarımızın kesinlikle usta ellerce bilenmesi gerekiyor. Bizler demiyoruz ki bütün Manisa’nın bıçağını biz bileyeceğiz. Ama usta ve ehil insanlara biletilmesi en samimi tercihimizdir, önerimizdir. Aslında bu kaçak insanlar bize zarar yerine fayda veriyor. Çünkü bu tür insanlarda bıçaklarını bileyen vatandaşlar her sene bize daha erkenden koşarak gelmeye başladı. Bıçak fiyatları 50-60 TL’den başlıyor ve tırmanabildiği yere kadar tırmanıyor. İnsanların 300-500 liralık bıçaklarını mahvetmişler. Biz onları görüyoruz, üzüntüyle karşılıyoruz. Bizler hizmet etmeye devam ediyoruz” diye konuştu. 
Bıçakçı esnaflardan Oğuzhan Uygunbaş, “İnsanlarımız bu bıçak üzerine çalışan insanlarımızın yanına gitmesi lazım. Ara sokak bilemecilerden uzak durması gerekiyor. Bu iş çok ince ve hassas bir iş. Bu işi ehline bırakması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim