Manisa'da arı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Şehzadeler ilçesinde kovanlarının başına giden yetiştiriciler, pek çok kovandaki arının telef olduğunu gördü.
Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği'ne karşılaştıkları arı ölümleriyle ilgili bilgi veren yetiştiriciler, her yıl aynı olay ile karşılaştıklarını, bütün emeklerinin boşa gittiğini vurguladı.
Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın gelmesiyle arıların şu anda gelişme döneminde olduğunu belirterek, "Özellikle nisan ve mayıs döneminde arıları gelişimini tamamlıyor. Bu aylarda yaşanan iklimsel olaylar ve atılan zirai ilaçlar arıları olumsuz etkiliyor." dedi. 
Turgut, özellikle bağlara ve bahçelere atılan ot ilaçlarının arı ölümlerini tetiklediğine dikkati çekerek, "Zirai ilaçlar özellikle arıların uçuş saatlerinde değil 16:00'dan sonra atılsa kaybımız daha az olacaktır. İl genelinde 55 bin kovanımız var ve zararın ilk belirlemelere göre yüzde 10 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzden ve üniversiteden bu konuda yardım istedik, çiftçilerimizin telefonlarına bilgilendirme mesajları da atıldı. İnşallah daha az bir kayıpla sezona başlarız." diye konuştu. 
Şehzadeler ilçesine bağlı Aşağı Çobanisa Mahallesinde 150 kovanda arı yetiştiren Süleyman Tereci, 70 kovanındaki arıların telef olduğunu anlatarak, "Arılarımızın yarısı telef olmuştur. Bu telef olmaların zirai ilaçlarından mı yoksa başka bir nedenden mi olduğunu bilmiyoruz. Bundan bir ay evvel Mersin, Adana, daha sonra Aydın ve Manisa'da bu arı ölümleri gerçekleşmektedir. Bunların önüne nasıl geçeceğimizi bilemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim