14. yüzyılda Batı Anadolu'da merkezi Manisa olan Saruhanoğulları Beyliği'nin kurucususu Saruhan Bey, Manisa'yı Bizanslılardan alarak Türklerin yurdu haline getirmiştir.

1346 yılında hayata gözlerini yuman Saruhan Bey, Manisa'yı fethi ile büyük nam salmıştır.

Manisa, 1412 yılında Osmanlı egemenliğine girdikten sonra, Saruhan Sancağı adıyla anılmaya devam etmiş, Cumhuriyet kurulduktan sonra 1927 yılında isim değişikliği yapılarak 'Manisa' adını almıştır.

Saruhan Bey, Manisa'yı 3 yıllık bir ablukadan sonra Bizanslılar'ın elinden almıştır. Mezarı, Manisa'daki halk arasında Saruhan Baba Türbesi olarak da adlandırılan Saruhan Bey Türbesi'nde bulunmaktadır.

SAVAŞTAN DOĞAN İSİM: KIRTIK

Manisa’nın fetih süreci ve nasıl ele geçirildiği ile ilgili kaynaklarda yeteri kadar bilgi omasa da en dikkat çekeni meşaleli keçi taktiğidir.

Saruhan Bey'in Manisa’ya doğu yönünden saldırmış olduğu, askerlerini çok göstermek için ise keçilerin boynuzlarına meşale taktığı ve Manisa Kalesi'ne doğru gönderdiği söylenir.

Bizanslılar uzaktan gördükleri sayıları gittikçe artan meşaleli keçi ordusunu insan sanarak psikolojik olarak yıpranmıştır.

Saruhan Bey bu taktikle Manisa'yı fethetmiştir.

KIRDIK - KIRTIK

Manisa'da savaşın beligin olarak yaşandığı alan Kırtık'tır. Halk arasında bu kelimenin düşmanı kırdık'tan geldiğini söylemektedir.

Manisa'da önceleri Kırtık isimli bir köy bulunsa da günümüzde şu anda bölgede Kırtık Mezarlığı bulunmaktadır.

Manisa'nın fethi eskiden bayram olarak kutlanırken, bu gelenek günümüzde neredeyse unutulmuştur.

Çağatay Uluçay'ın da aktardığı ve halen halk arasında yaşayan rivayete göre, Saruhan Bey şehre doğu kısımdan girmiş ve buraya düşmanı 'Kırdık' manasında 'Kırtık' denilmiştir.

Editör: TE Bilişim