Yaz meyvelerinin vazgeçilmezi olan kirazın hasadı geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Faydaları saymakla bitmeyen kiraz, çeşitli yemeklerde de yerini almaya başladı.  Mutfak Sanatları ve Gastronomi Uzmanı ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Emine Çoşkuner, Manisa’da hasat edilen kirazları farklı, çeşit çeşit lezzetlerde buluşturdu.  Dalından taze toplanan kirazın yapraklarından sarma, kirazı ise kebap oldu. Duyulduğunda kulağa ilginç gelen, “meyve ile et aynı yerde olur mu?” dedirten bu lezzetlerin tadına doyum olmuyor.

İFTAR VAKTİNDE RAHAT BİR ŞEKİLDE TÜKETİLEBİLİR 
Kursta sadece et türleri meyve ile bütünleşmiyor! Sebze olarak bilinen enginar da, enginar tatlısı olarak sofrada yerini alıyor. Et ve meyve türlerinin aynı tabakta yerini alması Osmanlıya dayanıyor. Kursta mevsimine uygun birbirinden farklı lezzetler ortaya çıkartılıyor. Emine Çoşkuner, kiraz kebabının ve kiraz sarmasının hafif yiyecekler olduğunu belirterek, iftar vaktinde de rahat bir şekilde tüketilebileceğini kaydetti. 

OSMANLI DÖNEMİNDEN GELEN BİR GELENEK 
Osmanlı döneminde Türklerin genelde etleri, kebapları meyve ile tükettiğini vurgulayan Emine Çoşkuner, “Fakat bugün günümüze batkımız zaman bu yiyecekler daha geri planda kalmış. Benim bugün bunları yapmamın amacı benim ailemde çiftçi, kiraz üretiyorlar. Şuanda da kiraz mevsimi, enginar mevsimi. Bu kiraz toplanıyor ve sadece satılıyor. Yani bunu nasıl değerlendirebiliriz. O yüzden kiraz kebabını, kiraz yaprağı sarmasını tercih ettim. İnsanlar sürekli enginarı sebze yemeği, enginar dolma yemeği olarak biliyorlar. Onun tatlı hali de var diye tanıtmak istedim. Yani işin açıkçası mutfak dediğimiz olay şu. Besin değerlerinin birbirlerine uygun bir şekilde kombine edilmesini bildikten sonra yiyeceklerin renk uyumunu sağladıktan sonra yani ortaya kendinizce bir yemek çıkarabilirsiniz. İnan tarif olmasına gerek yok. Ben her zaman diyorum onlara her zaman tarif veriyorum ama illah her zaman tarife bağlı kalmak zorunda değiliz. Yeni yeni lezzetler ortaya çıkarabiliriz, bunları değerlendirebiliriz. Herkes aşçı olabilir tabi ki de ama onu yakalayabilmek çok önemlidir.  Bir yemeği yaparken önce onu damağınıza alıp onu hissetmeniz lazım. Yani bu tat buna uydu mu? Eğer sizde uyduysa o tarif tamamdır. Zaten tariflerin çıkış yolu da o şekildedir.  Eski dönemlerde kullanılmayan yiyecekleri değerlendirme amaçlı o yörede ne yetişiyorsa, mevsimi neyse eskiden bu şekilde kullanılmış. Şöyle bir durum var. Yazın yetişen yiyecekleri kışın tüketebiliyoruz, kışın yetişenleri yazın tüketebiliyoruz. Ama her zaman doğal ürün tüketmeliyiz. Mevsim yiyeceklerini nasıl değerlendirebiliriz, mutfakta nasıl kullanabiliriz onu sunmak istedim” dedi. 

KİRAZ KEBABI MALZEMELERİ VE YAPILIŞI 
Kiraz kebabı malzemeler: Çekirdekleri çıkarılmış kiraz 400 gr, 150 gr kuzu eti, 250 gr dana kıyması, 3 yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım demet maydanoz, Bir demet kuzukulağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet soğan, Tuz, karabiber, kimyon, kiraz suyu ve lavaş. Kiraz kebabı yapılışı: Soğanları rendeleyip suyunu sıkıyoruz ve kıymanın içerisine doğranmış maydanozlar, tuz ve karabiber ile ekleyip yoğuruyoruz. Her biri Kiraz büyüklüğünde olacak şekilde top haline getiriyoruz. Köfteleri bir tavada mühürleyip bir kenara kaldırıyoruz. Daha sonra başka bir tava da soğanları pembeleşinceye kadar soteleyip salçayı ekliyoruz biraz sotelendikten sonra kirazlar ekleyip sotelemeye devam ediyoruz. Soteleme işlemi bittikten sonra Kiraz suyu ekleyip özdeştiriyoruz arkasından köfteleri de ekleyip özdeştirdikten sonra maydanoz ve baharatları ekleyip lavaşın üzerinde servis edin. 

KİRAZ YAPRAĞI MALZEMELERİ VE YAPILIŞI 
Kiraz yaprağı malzemeler: İç harcı: 2 su bardağı bulgur, 1 su bardağı un, 2 su bardağı su, tuz karabiber, Yarım demet maydanoz Sarmak için: 2 demet Kiraz yaprağı, Üzeri için: 2 diş sarımsak, 1 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı tereyağı, Kırmızı biber. Kiraz Yaprağı Sarması Yapılışı: Bulguru ıslatın ve bir saat kadar bekletin daha sonra içerisine unu ekleyip yoğurun. Tuzu, baharatları ve maydanozu ekleyip son bir defa daha yoğurduktan sonra bir kenara kaldırın. Kiraz yapraklarını sıcak suda Asma yaprağı soldurur gibi soldurun. Hazırladığımız harçtan bir parmak içerisine koyup Asma yaprağı sarması gibi sarın. Sardığınız sarmaları tencereye dizin üzerine limonları koyun zeytinyağı ve üzerini iki parmak geçecek kadar su akıtıp altını açın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve suyunu çekmeye bırakın. Altını kapattıktan sonra dinlendirin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. En son olarak tereyağında baharatları yakın üzerine gezdirin ve servis edin.

Editör: TE Bilişim